Streda 24. 04. 2024 02:02:46 | Meniny má Juraj

Sirotár sa mení na nepoznanie. Jeho premena bude veľkolepá

Kostol Obrátenia sv. Pavla apoštola v Žiline, medzi obyvateľmi mesta známy ako Sirotár, je už rok zahalený lešením. Jeho výsledná podoba bude vraj ohromujúca. Snímky: redakcia, www.sirotarzilina.sk

Michal Filek|22. február 2022|08:16:24

Mariánske námestie v Žiline sa čoskoro dočká veľkého odhalenia. Od marca minulého roka je Kostol Obrátenia sv. Pavla apoštola spolu s kláštorom v procese reštaurovania. Podľa pamiatkarov nás po zhodení lešenia čaká veľkolepé barokové prekvapenie.

Domov pre siroty

Sirotár, ako ho Žilinčania zvyknú nazývať, má pomerne dlhú a zaujímavú históriu. Pôvodne bol rezidenciou rádu jezuitov. Práve tí sa zaslúžili o jeho vybudovanie v rokoch 1743 – 1754.

„Po zrušení rádu jezuitov v roku 1773 kostol prešiel pod správu katolíckej cirkvi. Budova kláštora bola predaná a následne vystriedala dvoch svetských majiteľov. Obidve stavby počas ich viac ako 250-ročnej existencie prešli výraznými úpravami a zmenami,“ uvádza sa na oficiálnej stránke k obnove kostola (www.sirotarzilina.sk), ktorý v súčasnosti spravuje rád bratov kapucínov.

Kostol bol vybudovaný rádom jezuitov v polovici 18. storočia.

Prvou výraznou zmenou bola prestavba kláštora na sirotinec v rokoch 1831 – 1833, kedy bola budova nadstavená o jedno poschodie. Okrem nadstavby došlo aj k zmene farebnosti fasády oproti pôvodnému barokovému vzhľadu. „Premena pôvodného účelu budovy vyplynula z potreby záchrany množstva detí – sirôt po veľkej epidémii cholery v Uhorsku v roku 1831,“ píše sa na stránke.

Druhým výrazným zásahom, ktorý ovplyvnil aj vzhľad kostola, bol ničivý požiar v centre Žiliny v roku 1886. Pôvodné strechy veží cibuľového tvaru zhoreli. Počas obnovy boli nahradené ihlanovitými strechami, ako ich poznáme dnes.

Kláštor, ktorý v minulosti nadstavili o jedno podlažie, je situovaný po ľavej strane kostola.

V nemom úžase

Najvýraznejšie sa na súčasnej zanedbanej podobe kostola podpísalo 40-ročné obdobie náboženskej neslobody, kedy bol kostol minimálne udržiavaný. Fasády kostola aj kláštora boli zničené, ošarpané, poznačené zubom času. Nie práve lákavý vzhľad zabraňoval Žilinčanom i návštevníkom obdivovať skvosty oboch stavieb ako bohatú štukatérsku výzdobu, rôzne zaujímavé architektonické prvky a dve výrazné veže.

Hoci samotné stavebné práce sa začali na oboch stavbách v úvode minulého roka, príprava na realizáciu obnovy odštartovala už oveľa skôr, a to v roku 2013, kedy sa na pamiatke uskutočnil reštaurátorsky výskum. Celá obnova v hodnote 1,2 milióna eur je financovaná z dotácie ministerstva kultúry (877 700 eur) a súkromných darov.

„Je našou prioritou nielen skultúrniť pohľad na dominantu Mariánskeho námestia, ale aj zachrániť to, čo sa na tejto národnej kultúrnej pamiatke ešte zachrániť dá. Našou túžbou je, aby návštevník zostal v nemom úžase a nachádzal vnútorný pokoj, ktorý toto miesto môže ponúknuť,“ vysvetľujú bratia kapucíni.

Túžbou rehole bratov kapucínov je, aby návštevník zostal z novej podoby kostola v nemom úžase.

Čierno-biely Sirotár

Celý proces obnovy, ktorý je rozdelený do dvoch častí, by mal trvať necelé dva roky. Prvá časť zahŕňa reštaurovanie fasád kostola, kláštora a fasády malého štvorcového priestoru vo vnútri kláštora, nazývaný „Rajský dvor.“ Druhá fáza obnovy pozostáva zo zastrešenia Rajského dvora a vytvorenia nového interiéru.

„Fasáda kláštorného kostola – tzv. Sirotára – bude prezentovaná v pôvodnej podobe z obdobia svojho vzniku v polovici 18. storočia v kontrastnej takmer čierno-bielej farebnosti. Spoza „technickej opony“ sa už črtajú niektoré výsledky minuloročnej sezóny, ale na záverečné odhalenie si budeme musieť ešte trochu počkať. Čaká nás naozaj veľké barokové prekvapenie,“ vyjadril sa prednedávnom k obnove kostola Krajský pamiatkový úrad v Žiline.

Finálna podoba kostola bude vraj veľkolepá. Získa podobu, akú mal v 18. storočí.

Nové ciele

Prioritami celej obnovy boli od začiatku výmena strešnej krytiny na vežiach, obnova a sfunkčnenie vežových hodín a výmena okien v celom komplexe kláštora. Počas minuloročných prác sa kapucíni spolu s pamiatkarmi a mestom Žilina rozhodli rozšíriť tieto ciele aj o ďalšie nové projekty, a to prinavrátenie monogramu jezuitov IHS na vrchol presahujúceho štítu medzi vežami a osvetlenie fasád kostola a kláštora pod záštitou mesta a Žilinskej univerzity.

Práce na obnove kostola sú momentálne vo finálnej fáze. Nasledujúce mesiace sa zhotoviteľ bude zameriavať na realizáciu klampiarskych prvkov, montáž a sfunkčnenie vežových hodín, dokončenie reštaurovania sochy sv. Pavla atď. Po dokončení bude lešenie demontované. Rovnako napredujú práce na kláštore.

„Po dokončení finálnych etáp fasád kostola a kláštora, na prelome jar – leto 2022, nás tento rok čakajú posledné dve časti komplexnej obnovy, t. j. podlubie kostola a kláštora so vstupnými portálmi a zastrešenie vnútorného bloku kláštora, tzv. Rajského dvora,“ uvádza sa na stránke obnovy Sirotára.

Medzi nové ciele obnovy kostola a kláštora patrí aj osvetlenie fasád.

Až osem hodín!

Pre zaujímavosť: počas reštaurátorského výskumu fasády kostola v rokoch 2014 – 2017 boli objavené dva maľované ciferníky vežových hodín, o ktorých sa doteraz nevedelo. Ani vo vežiach sa nenašiel žiadny náznak toho, žeby sa v nich kedysi nachádzali hodinové stroje. Objav ciferníkov bol preto pre historikov veľkým prekvapením.

Ďalšie veľké odhalenie na nich čakalo na jar minulého roka počas čistenia fasády kostola. Pod omietkami našli ďalších šesť hodín. Ako sa neskôr zistilo, z ôsmich objavených ciferníkov bolo pôvodne funkčných šesť. Hodiny na kostole tak ukazovali čas mestu zo všetkých svetových strán – na západe a východe dvojmo.

Počas minuloročných prác objavili na fasáde kostola ďalších šesť hodinových ciferníkov.
Súčasťou novej podoby kostola budú aj hodiny.
Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť