Pondelok 20. 05. 2024 01:35:35 | Meniny má Bernard

Začal sa maturitný týždeň: Žiaci píšu test a sloh zo slovenčiny

Viac ako 41 000 maturantov čakajú od utorka 12. marca písomné maturity. Do piatka 15. marca budú overovať ich vedomosti zo slovenského jazyka a literatúry, cudzieho jazyka, matematiky a v prípade žiakov maďarskej a ukrajinskej národnosti aj z ich materinského jazyka. Z celkového počtu maturantov je vyše 2 500 žiakov so zdravotným znevýhodnením.

TASR|12. marec 2024|09:30:10

Zdroj: Facebook/Žilinský Samosprávny Kraj

Súvisiaci článok
Kysucká knižnica sa premenila na hudobný chrám Braňa Jobusa. Deti mali o kultúrny zážitok postarané
Čítajte viac >

Týždeň písomných maturít v utorok 12. marca tradične otvorí externý test a slohová práca zo slovenského jazyka a literatúry, ktoré bude písať 38 000 žiakov. „Z predmetu maďarský jazyk a literatúra čaká to isté viac ako 1 500 rovesníkov zo stredných škôl s vyučovacím jazykom maďarským," priblížili z Ministerstva školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR.

V stredu 13. marca budú maturanti písať externý test a slohovú prácu z vybraného povinného cudzieho jazyka na úrovni B1 alebo B2. Pre žiakov z bilingválnych stredných škôl je v tomto čase určený externý test a slohová práca z druhého vyučovacieho jazyka na úrovni C1. Najčastejšie si maturanti vyberali anglický jazyk, z ktorého bude maturovať na všetkých troch úrovniach náročnosti viac ako 36 300 žiakov. V poradí záujmu nasleduje nemecký jazyk, vyše 900 žiakov, a ruský jazyk 554 žiakov. Francúzsky jazyk si vybralo 11 maturantov, španielsky jazyk desať a jeden žiak si zvolil maturitu z talianskeho jazyka.

Vo štvrtok 14. marca čaká na Slovensku externý test z matematiky vyše 5 300 maturantov. „Matematiku si ako povinne voliteľný alebo dobrovoľný predmet vybralo približne 12,7 percenta z celkového počtu maturujúcich žiakov," uviedli z ministerstva.

Maturitný týždeň uzavrú v piatok 15. marca externý test a slohová práca zo slovenského jazyka a slovenskej literatúry a z ukrajinského jazyka a literatúry pre žiakov zo škôl národnostných menšín. V prípade slovenského jazyka a slovenskej literatúry bude písať obe z uvedených častí približne 1 500 žiakov. Spolu 26 maturantov čaká ukrajinský jazyk a literatúra.

Náhradný termín určený pre žiakov, ktorí sa z vážnych, predovšetkým zdravotných dôvodov nemôžu zúčastniť na marcovom riadnom termíne, je naplánovaný na utorok 9. až piatok 12. apríla. Výsledky externej časti maturitnej skúšky si všetky školy budú môcť prevziať v piatok 3. mája elektronickou formou. Výsledky žiakov v papierovej forme budú školám doručené do nedele 12. mája.


Súvisiaci článok
Tragická nehoda na Liptove: Po zosnulej matke zostali dve polosiroty. Pomôcť im môžete teraz aj vy
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť