Pondelok 20. 05. 2024 01:35:37 | Meniny má Bernard

Kysucká knižnica sa premenila na hudobný chrám Braňa Jobusa. Deti mali o kultúrny zážitok postarané

Mnohí iste poznajú literárne a hudobné umenie spisovateľa a hudobníka Braňa Jobusa. Ten svoje dielo a umenie prišiel predstaviť do Kysuckej knižnice v Čadci. Pri tomto programe sa deti viac ako kultúrne vzdelali.

Michal Szentivanyi|11. marec 2024|15:35:59

Zdroj: Facebook/Kysucká knižnica v Čadci

Súvisiaci článok
Najlepšou čitateľkou na Kysuciach bola minulý rok Ellie. Prečítala viac ako 120 kníh
Čítajte viac >

O hudobno-literárnom programe Braňa Jobusa v Kysuckej knižnici v Čadci informoval Žilinský samosprávny kraj na svojom webe. „Počas druhého dňa Týždňa slovenských knižníc základmi Kysuckej knižnice v Čadci mierne otriasli tóny gitary vyrobenej z rýľa sprevádzané hustým koncertným dymom. Kto by tak mohol toto vymyslieť? No predsa Braňo Jobus - spevák, hudobník, spisovateľ a zakladateľ hudobného festivalu Vrbovské vetry," popisuje Žilinská župa program v knižnici.

431603325_401925995818182_5268576558446216094_n.jpg Zdroj: Facebook/Kysucká knižnica v Čadci

Jobus už vydal viac ako 20 kníh pre detských čitateľov

Za svoje hovorí aj fakt, že Jobus už za svoju kariéru vydal viac ako 20 kníh pre detských čitateľov. Nasýtitť sa ich však môžu aj dospelí. Sám Jobus preto dostal aj logickú otázku, a síce, či sa nechystá tvoriť aj pre dospelých. „Moje knihy nie sú len pre deti, sú pre všetkých, pretože je v nich krásne prepojený život s rozprávkou. A navyše, v rozprávkových knihách sa recenzenti nezvyknú šťúrať,“ povedal s úsmevom na tvári Braňo Jobus.

Knihy po sebe nečíta, pre inšpiráciu cestuje do cudziny

A boli to práve jeho štyri knihy o muflónovi Ancijášovi, ktoré sprevádzajú jeho životné príbehy. Jobus sa tiež zveril, že ani jedinú svoju knihu po sebe spätne nečítal. Za novými inšpiráciami odchádza na ostrov Maurícius do cudziny. Potrebný pokoj mu tam poskytuje dostatok tvorivých námetov.

Dôkazom je aj kniha Playko, kde splnil jednej učiteľke sen stať sa živou knižnou hrdinkou, jedinou na tejto zemeguli, a naspievať vlastnú pieseň. *„Sny si treba plniť, ísť za nimi a tešiť sa všade a zo všetkého,“ odkázal na záver Braňo Jobus, keď sa s malými poslucháčmi lúčil. Podujatie bolo realizované vďaka finančnej podpore Fondu na podporu umenia v rámci projektu Knižnica - priestor na zábavné získanie vedomostí a upevňovanie zručností.


Súvisiaci článok
Spisovateľka Júlia Marcinová navštívila Kysuce. Rozprávala o knihe Kde si sa vydala, tam si mlieko pýtaj
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť