Štvrtok 25. 07. 2024 11:44:04 | Meniny má Jakub, Timur

Muž počas túry na horách zablúdil. Záchranári museli konať, po telefonáte s priateľkou sa mu vybil mobil

O tom, že skialpinistická túra môže byť za určitých podmienok počasia nebezpečná, svedčí aj najnovší prípad zo Západných Tatier. Muž v stredných rokoch si totiž rozhodol spestriť začiatok týždňa touto populárnou aktivitou, lenže za krátku dobu zablúdil a jeho posledné volanie žene sa uskutočnilo len pár sekúnd predtým, ako sa mu vybil telefón. Horskí záchranári museli teda postupovať rýchlo.

Michal Szentivanyi|20. február 2024|08:45:19

Zdroj: hzs.sk

Súvisiaci článok
Aplikácia Horskej záchrannej služby zachránila život: Skialpinista spadol a zranil si nohu (VIDEO)
Čítajte viac >

Záchranári o pátracej akcii informovali na svojom webe. „Vo večerných hodinách v pondelok 19. februára 2024 požiadala Horskú záchrannú službu o pomoc priateľka 49-ročného slovenského skialpinistu, ktorý sa ráno vybral zo Žiarskej chaty na skialpinistickú túru na hrebeň Západných Tatier," popisujú celý prípad záchranári. Situácia sa ešte skomplikovala, keď počas návratu späť na chatu v hmle zablúdil a zlyžoval do Hlbokej doliny, kde uviazol. Ešte sa mu dokonca podarilo zavolať priateľke, ktorej povedal, kde sa asi nachádza, no následne sa mu vybil telefón. Pátrať po ňom teda odišli záchranári Horskej záchrannej služby zo Zverovky a Žiarskej doliny.

WhatsApp-Image-2024-02-19-at-23.00.02-1.jpeg Zdroj: hzs.sk

Telefón sa pokúsili lokalizovať cez políciu

O lokalizáciu telefónu bolo požiadané Ústredné operačné stredisko Policajného zboru Slovenskej republiky. „Tá potvrdila, že turista by sa mal nachádzať na južnej strane pohoria. Záchranárom Horskej záchrannej služby sa ho podarilo v krátkom čase lokalizovať v Hlbokej doline. Keďže bol bez zranení a schopný pohybu, spoločne zostúpili do ústia Jaloveckej doliny, odkiaľ pokračovali terénnym automobilom do Domu Horskej záchrannej služby v Žiarskej doline, kde bola záchranná akcia ukončená," uzavreli horskí záchranári.

Video nižšie pochádza z webu hzs.sk.


Súvisiaci článok
Počet zásahov Horskej záchrannej služby vlani opäť narástol. V Nízkych Tatrách zasahovali 1 300-krát
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť