Pondelok 20. 05. 2024 13:02:15 | Meniny má Bernard

Žilinskí novinári si pripomenú vraždu Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej

Ako sa na Slovensku žije po šiestich rokoch od vraždy novinára a jeho snúbenice? V kaviarni Novej synagógy v Žiline sa stretnú novinári, ktorí zaspomínajú na svojho kolegu Jána Kuciaka, ktorý odhalil korupciu a prepojenie vlády s organizovaným zločinom.

Juliana Krčulová|12. február 2024|17:15:01

Zdroj: Ľubomír Rendár

Súvisiaci článok
Kultúrne podujatia tento týždeň: Zažite Valentín na Lietavskom hrade alebo v Sobášnom paláci v Bytči
Čítajte viac >

Ako sa na Slovensku žije po šiestich rokoch od tragického úmrtia novinára a jeho snúbenice? Diskusia žilinských novinárov v kaviarni Novej synagógy v Žiline priblíži spomienku na kolegu Jána Kuciaka, ktorého pred šiestimi rokmi spolu so snúbenicou Martinou Kušnírovou chladnokrvne zabili ľudia, na ktorých korupciu a prepojenie s vládnou mocou svojimi článkami v Aktualitách upozornil.

Diskutovať v kaviarni Novej synagógy Žilina budú v nedeľu 18. februára 2024 o 17:00 hodine:

  • Jozef Kuciak, otec Janka Kuciaka,
  • Peter Révus, redaktor televízie TA3,
  • Marián Lechan, redaktor televízie Markíza,
  • Daniel Tupý starší, otec Daniela Tupého,
  • Juraj Vnuk, šéfredaktor Žilinského večerníka.

Vstup na nedeľnú diskusiu je voľný, ale v prípade, ak chcete prispieť na zbierku iniciatívy Za slušné Slovensko, ktorá pri príležitosti 6. výročia vraždy Jána a Martiny chystá verejné zhromaždenia po Slovensku, môžete tak urobiť prostredníctvom TOHTO ODKAZU.

Spomienky na Jána Kuciaka, novinára a učiteľa, ktorý nás inšpiroval

Ján bol výnimočný pedagóg, ktorý ako jeden z mála, pri spoločných prednáškach ešte nezabudol, aké to je sedieť v študentských laviciach. Naše prednášky viedol bez nejakých pomocných učebníc, nemal skriptá, ktoré by sa nám dal naučiť, aby sme nakoniec úspešne absolvovali jeho predmet, všetko, čo nás naučil, pramenilo z jeho vlastných skúseností, a to sme si všetci vážili.

So spolužiakmi sme mali to šťastie, že nás učil predmet Investigatívna žurnalistika, na ktorom nám vymýšľal originálne úlohy z praxe. Pri iných predmetoch sme zadania brali, úprimne, ako tie veci typu “načo mi toto v živote bude”, ale pri jeho úlohách sme len mlčky sledovali, ako sa pomocou otvorených zdrojov dajú získať informácie, o ktorých sme ani len netušili.

Aj keď nám to spočiatku nešlo, nie všetci sme vtedy fandili politike, Ján sa s nami spoločne zasmial a s veľkou dávkou trpezlivosti nám vysvetlil, čo a ako máme správne využiť vo svoj prospech. Všetkých nás smrť Jána a jeho snúbenice Martiny zasiahla, nikomu ani len nenapadlo, že by sa niečo takéto mohlo stať na malom Slovensku.

Avšak, postupom času sme sa zhodli, že aj tá malá krajina, v ktorej žijeme, mala veľký novinársky talent, vďaka ktorému sa aj dnes stále odhaľujú neprávosti a vykresľuje sa podstatné pozadie slovenskej politiky. Myslím, že budem teraz hovoriť aj za kolegov z redakcie, s ktorými sme spoločne študovali – sme vďační, že sme mohli sedieť na Janových prednáškach a vďaka nemu sa naučiť to, čo v žiadnej učebnici nikto nikdy nenájde.

Juliana Krčulová, šéfredaktorka Žilina SP21


Súvisiaci článok
Preslávili ho vitráže. V Martine si pripomenuli 109. výročie narodenia Vojtecha Stašíka
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť