Piatok 26. 07. 2024 14:17:29 | Meniny má Anna, Hana, Anita

100 stavieb Žilinského kraja: Múzeum Liptovskej dediny v Pribyline

Navštívte spolu s nami Múzeum Liptovskej dediny v Pribyline a spoznajte históriu, kultúru a tradície Liptova.

Juliana Krčulová|9. február 2024|19:30:25

Zdroj: skanzenpribylina.sk

Súvisiaci článok
100 stavieb Žilinského kraja: Bobrovská kalvária v okrese Námestovo
Čítajte viac >

Múzeu Liptovskej dediny v Pribyline je súčasťou Liptovského múzea v Ružomberku. Skanzen vznikol v roku 1972 a od roku 1991 je prístupný verejnosti. V múzeu sa nachádza ukážka sídelnej štruktúry, ktorá bola typická pre niektoré liptovské obce s mestskými privilégiami. Domy pochádzajú z rôznych liptovských dedín, hlavne z lokality, ktorú zaplavila priehrada Liptovská Mara. Sú to repliky pôvodných domov s mnohými autentickými detailmi.

Oficiálna webová stránka múzea informuje, že okrem drevenej ľudovej architektúry tu nájdeme aj rekonštrukcie dvoch výnimočných stredovekých kamenných objektov zo zátopového územia: ranogotický kostol Panny Márie z Liptovskej Mary (z obce, ktorej meno dnes nesie vodná priehrada) a goticko-renesančný kaštieľ z Parížoviec.

9d4a1d69ba73980fc1ea81e9e64b4f90.jpg Zdroj: skanzenpribylina.sk

„Máte možnosť poprezerať si tu expozície bývania a spôsobu života rôznych sociálnych vrstiev obyvateľstva Liptova na prelome 19. a v prvej tretine 20. storočia. Bývanie bezzemka, stredného a bohatého roľníka, remeselníka, obecného richtára, dedinskú školu. Atraktívne expozície bývania vyšších spoločenských vrstiev liptovského zemianstva sú v zemianskej kúrii z Paludze a v kaštieli z Parížoviec,“ uvádza web Múzea Liptovskej dediny v Pribyline.

V lete múzeum ponúka zaujímavé programy, ktoré zahŕňajú folklórne vystúpenia, rekonštrukcie ľudových tradícií a obradov. Návštevníci môžu vidieť ľudových umelcov, ktorí pracujú priamo v múzeu, a kúpiť si od nich originálne ľudové výrobky. V múzeu sa tiež starajú o domáce zvieratá, ako ovce, kozy a kone. Návštevníci môžu voľne navštíviť expozície drevených domov, kde je na každom dome informačný text v štyroch jazykoch: slovenskom, anglickom, nemeckom a poľskom.

Do Múzea Liptovskej dediny v Pribyline sa môžete pozrieť aj teraz na TOMTO ODKAZE.

c0570fd5f34fa59ca92b90f9a19d50f7.jpg Zdroj: skanzenpribylina.sk


Súvisiaci článok
100 stavieb Žilinského kraja: Slovenský orloj v Starej Bystrici
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť