Štvrtok 17. 10. 2024 19:00:45 | Meniny má Hedviga

Január je každoročne venovaný štítnej žľaze. Vedeli ste, aké sú prejavy tohto ochorenia?

Mesiac január je každoročne venovaný štítnej žľaze. Tento dvojlalokový orgán v tvare motýľa sa nachádza v dolnej časti krku a je súčasťou endokrinného systému nášho tela. Vedeli ste o ňom tieto fakty?

Radka Kostánová|11. január 2024|08:00:22

Zdroj: Facebook/Fakultná nemocnica s poliklinikou Žilina

Súvisiaci článok
Excelentní lekári zo žilinskej nemocnice opäť ukázali svoj talent. Vďaka zriedkavej operácii sa mladý muž vyhol vážnym komplikáciám
Čítajte viac >

Žilinská nemocnica sa na sociálnej sieti podelila o pár faktov zo sveta štítnej žľazy. Hlavne z toho dôvodu, že január je každoročne venovaný práve tomuto orgánu.

Zaujímavé fakty

  • Žilinská nemocnica na Facebooku ďalej uviedla, že úlohou štítnej žľazy je tvorba hormónov, najmä tyroxínu a trijódtyronínu. Tie sa vylučujú do krvi a následne sa prenášajú do celého tela,
  • hormóny ovplyvňujú rast, vývoj a regulujú metabolizmus,
  • štítna žľaza ovplyvňuje to, ako rýchlo sa “veci“ v tele pohybujú - jedlo, úbytok kostnej hmoty a cukor,
  • hovorí sa o nej ako o najdôležitejšom endokrinnom orgáne,
  • problémy so štítnou žľazou majú ženy 5 až 8-krát častejšie ako muži.

Prejavy ochorenia

Pokiaľ vás fakty zaujali, určite čítajte ďalej. Je známe, že medzi najčastejšie prejavy ochorenia patria napríklad únava, svalová slabosť, problémy so spánkom, úzkosť, depresia, problémy so zrakom a problémy s menštruačným cyklom.

418946976_770126475159584_503287444677802940_n.jpg Zdroj: Facebook/Fakultná nemocnica s poliklinikou Žilina

Vedeli ste, že s ochorením štítnej žľazy sa stretávajú aj deti?

Bohužiaľ, je to tak. Tak ako v prípade dospelých, aj u detí je najčastejším ochorením štítnej žľazy hypotyreóza. To je stav, kedy telo produkuje príliš málo hormónov. Vďaka povinnému celoplošnému skríningu z takzvanej suchej kvapky krvi z päty novorodenca sa darí vrodenú hypotyreózu odhaliť prakticky na 100 percent. Skvelé.

Správna diagnostika

Ochorenie štítnej žľazy si najpresnejšie diagnostikujete tým, že si tento orgán poriadne otestujete, či funguje správne. Lekári v nemocniciach, aj v tej žilinskej, to dokážu jednoduchým odobratím krvi a následnou analýzou. Podľa zistení až 60 percent ľudí s ochorením štítnej žľazy o svojom stave nevie.

Spôsob liečby

Liečenie štítnej žľazy je náročné. Kontrolovať ju musí špecializovaný lekár endokrinológ pomocou liekov. V prípade chirurgickej starostlivosti sa o ňu postará v žilinskej nemocnici oddelenie otorinolaryngológie. Toto oodelenie je pod vedením skúsenej pani primárky MUDr. Gabriely Bugovej, PhD., MPH a taktiež môžete navštíviť oddelenie chirurgie, ktoré je pod vedením skúseného pána primára Doc. MUDr. Juraja Váňu, PhD..

418986118_770126498492915_8086635070718880976_n.jpg Zdroj: Facebook/Fakultná nemocnica s poliklinikou Žilina


Súvisiaci článok
V Dolnom Kubíne sa dočkajú rekonštrukcie nemocnice. Pavilón neurológie čaká rekordná obnova
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť