Streda 18. 09. 2024 04:27:38 | Meniny má Eugénia

Excelentní lekári zo žilinskej nemocnice opäť ukázali svoj talent. Vďaka zriedkavej operácii sa mladý muž vyhol vážnym komplikáciám

Žilinská nemocnica má špičkových lekárov, ktorí bez zaváhania zachraňujú životy a pacientom sa snažia pomôcť za každú cenu. Tentokrát pomohli mladému mužovi, ktorý podstúpil zriedkavú operáciu, ale vďaka nej sa vyhol ďalším vážnym komplikáciám.

Radka Kostánová|10. január 2024|08:00:22

Zdroj: Facebook/Fakultná nemocnica s poliklinikou Žilina

Súvisiaci článok
Trojica superžien odchádza na zaslúžený dôchodok. Toto sú končiace hrdinky zo žilinskej nemocnice
Čítajte viac >

To, čo sa najskôr u mladého muža podobalo na „obyčajnú” alergiu, lekári zhodnotili oveľa vážnejšie a nebezpečnejšie.

„Predstavte si, že vám z nosovej dutiny jednostranne vyteká číra tekutina – takzvaný mozgovomiešny mok, odborne nazývaný likvor. Zriedkavá komplikácia, ktorá predstavuje nebezpečenstvo v súvislosti s infekciou mozgu. Najčastejšie je spôsobená úrazom,“ uviedol Karol Zahatlan, hovorca žilinskej nemocnice, na sociálnej sieti.

418293723_769414785230753_6720309023703603151_n.jpg Zdroj: Facebook/Fakultná nemocnica s poliklinikou Žilina

Ako ďalej informoval, túto nepríjemnú situáciu zažil mladý muž, u ktorého si lekári kedysi mylne mysleli, že ide o alergiu a nasadili mu liečbu. Bohužiaľ, problémy neustupovali a tak prišiel do žilinskej nemocnice. Odborní lekári po dôkladnom vyšetrení zistili, že nejde o alergiu, ale o rinolikvoreu, kedy mozgovomiešny mok vyteká zo subarachnoidálneho priestoru, čiže oblasť medzi mozgovými obalmi, do nosovej dutiny. Zahatlan dodal, že príčinou je kostný defekt v lebečnej báze, ktorý vznikol po úraze pred zhruba dvomi rokmi.

Podrobnejšie opísaný výkon

Odborní lekári zo žilinskej nemocnice zrealizovali operáciu endoskopicky v celkovej anestéze a defekt chirurgicky uzavreli. V prípade, že by zákrok nevykonali, mladému mužovi by hrozilo vážne riziko, napríklad zápal mozgových blán.

Hovorca žilinskej nemocnice priblížil, že profesionálny tím lekárov robil operáciu takzvanou sendvičovou metódou, kedy operatér odobral vhodný štep, napríklad z ušnice, ide tenkú ochrupku pokrývajúcu chrupku ušnice. Tento štep vhodne opracovali na požadovanú veľkosť i tvar a pomocou špeciálneho fibrínového lepidla defekt endoskopicky prilepili a zafixovali.

V závere lekári vykonali odľahčovaniu punkciu, teda odsatie likvoru, ktoré bolo nevyhnutné pre nadprodukciu mozgovomiešneho moku.


Súvisiaci článok
V žilinskej pôrodnici sa minulý rok narodilo 1 531 bábätiek. Prečo bol práve siedmy júl magický?
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť