Piatok 20. 09. 2024 03:32:27 | Meniny má Ľuboslav, Ľuboslava

Aj Žilinčanov čaká každoročná povinnosť. Pri daniach z nehnuteľností si ustrážte tento dátum

Tí z vás, ktorí vlastnia nejakú nehnuteľnosť, by si určite mali zapísať do kalendára dátum 31. január 2024. Je to totiž posledný termín, kedy je možné podať daňové priznanie z nehnuteľnosti.

Michal Szentivanyi|11. január 2024|13:15:09

Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Súvisiaci článok
Pre odpustenie poplatku za miestne dane a komunálny odpad musíte predložiť doklady
Čítajte viac >

Mesto Žilina o tejto každoročnej povinnosti informuje na svojom mestskom webe. Žilina už každoročne upozorňuje občanov, aby tak nezabudli podať priznanie k dani z nehnuteľností v priebehu mesiaca január 2024, ak u nich došlo v minulom roku k zmene, ktorá má vplyv na výpočet dane.

Mesto spresňuje aj to, kto je správcom dane z nehnuteľností. Tým je príslušná obec, v ktorej katastri sa nehnuteľnosť nachádza. Tradične už ide o také záležitosti vo vlastníctve, akým sú pozemky, stavby, byty či nebytové priestory.

Kto má vlastne povinnosť podať priznanie k dani z nehnuteľností na rok 2024?

Priznanie k dani z nehnuteľností majú povinnosť podať len tie fyzické a právnické osoby, ktoré sa stali v priebehu roku 2023 vlastníkmi, správcami, nájomcami alebo užívateľmi nehnuteľností, ktorá je predmetom dane alebo tí, ktorí predali alebo darovali nehnuteľnosť alebo nastala iná zmena v roku 2023. Ide napríklad o zmenu vlastníckych vzťahov k pôvodnej nehnuteľnosti, zmena druhu alebo výmery pozemku, zmena účelu využitia stavby, bytu alebo nebytového priestoru, vysporiadanie bezpodielového spoluvlastníctva manželov, vydanie právoplatného stavebného povolenia alebo kolaudačného rozhodnutia a podobne. „V týchto prípadoch daňovník podáva buď priznanie, alebo čiastkové priznanie alebo čiastkové priznanie na zánik daňovej povinnosti v lehote najneskôr do 31. januára 2024," pripomína mesto Žilina.

Pozor na nové tlačivo, ktoré nahradilo to z roku 2014

Priznanie k dani z nehnuteľnosti sa bude podávať na predpísanom spoločnom tlačive pre viacero druhov miestnych daní, ktorého vzor je súčasťou opatrenia vydaného Ministerstvom financií SR. Nové tlačivo priznania k dani z nehnuteľností bolo vydané v roku 2023 oznámením č. MF/013135/2023-726 a nahrádza tak tlačivo z roku 2014.


Súvisiaci článok
Dane ani poplatok za komunálny odpad sa tento rok v Žiline nemení. Rozhodnutie vám doručia domov
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť