Streda 18. 09. 2024 00:17:37 | Meniny má Eugénia

Slovák dostal jedinečnú šancu na výstup na vrch v Taiwane. Vôbec to nie je také jednoduché

Predstavte si, že si na Slovensku chcete vyraziť na Veľký Choč či na Skalnaté pleso a museli by ste čakať v poradovníku, aby ste vôbec niečo také mohli uskutočniť. Aj keď u nás nám to môže pripadať ako sci-fi, v Taiwane je to realita, ktorú na vlastnej koži zažil 32-ročný Liptovskomikulášan.

Michal Szentivanyi|9. január 2024|14:18:03

Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Súvisiaci článok
Horskí záchranári predviedli deťom z Oravskej Polhory rôzne ukážky z ich každodenných zásahov
Čítajte viac >

Zážitok, ktorý sa mu naskytol, podrobne popísal pre televíziu JOJ. Michal Parocki z Liptovského Mikuláša mal totiž to šťastie, že spomedzi niekoľkých tisíc vyžrebovaných ľudí to bol práve on, kto dostal šancu na výstup na skoro štvortisícovú horu Taiwanu.

Taiwan je ostrov, kde žije viac ako 23 miliónov obyvateľov a aj keď o tom mnohí nevedia veľa, je to doslova raj pre turistov. Vysokohorská turistika je tam preto veľmi vyhľadávanou činnosťou. Tvrdí to aj samotný Parocki, ktorý mal túto, priam jedinečnú možnosť. „Taiwan je jedna veľká hora. Je tam striktne obmedzený počet ľudí, ktorí tam môžu vstúpiť. Len 96 ľudí denne môže vstúpiť na horu. Je o to veľký záujem a preto sa o to žrebuje," povedal pre televíziu JOJ Michal Parocki z Liptovského Mikuláša. Najvyšším bodom v Taiwane je 3950-metrový vrch Jü-šan. Práve na tento sa rozhodol vystúpiť Parocki.

Pravidelné žrebovanie o tejto aktivite sa navyše podľa Parockeho otvára tri mesiace pred plánovaným odchodom. Situácia je pritom ešte viac napätá len mesiac pred odchodom, kedy zistíte, či ste sa do finálneho výberu vôbec dostali. Turisti by však mali myslieť aj na medializované informácie, podľa ktorých je Taiwan vo veľmi napätom vzťahu s Čínou, čo by teoreticky mohlo ovplyvniť túto dobrodružnú cestu.


Súvisiaci článok
Cykloturistika na Liptove napreduje, pribudli ďalšie nabíjačky na elektrobicykle
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť