Sobota 27. 07. 2024 02:37:37 | Meniny má Božena

Daždivé dni sú ako stvorené na návštevu výstav. V Turčianskej galérii máte hneď niekoľko možností

Turčianska galéria v Martine momentálne v januári ponúka štyri výstavy, na ktoré sa môžete prísť pozrieť počas daždivých dní.

Radka Kostánová|6. január 2024|09:00:19

Ilustračné foto. Zdroj: turiecgallery.sk

Súvisiaci článok
Kultúrne podujatia tento týždeň: Tešiť sa môžete na Perinbabu, ale aj na Mesiac v objatí stromov
Čítajte viac >

Január je v Turčianskej galérii v Martine pestrý. Ponúka až štyri výstavy, preto si nenechajte ujsť žiadnu z nich. Ktorá vás osloví najviac?

Nová hora - Katarína Vido (Škamlová)

Táto výstava potrvá do: 16. marca 2024. Ako informujú zástupcovia galérie na svojej stránke, výstava Nová hora môže byť kultúrny fenomén reagujúci na termín Nová vlna, ktorý sa naopak vyznačuje spomalenou dynamikou nástupu presahujúcou naše vnímanie (vlnenie ako vrásnenie). Tiež sa ním dá označiť súbor geologických vrstiev a sedimentov antropocénu. V autorkinych dielach ide aj o formu imaginácie prepájajúcej emocionálne prežívanie s geografiou.

416619718_865306728928943_4945496049633626998_n.jpg Zdroj: Facebook/Turistické informačné centrum Martin

Paralelné svety

Táto výstava potrvá do: 24. februára 2024. Jedinečená umelecká výstava troch autoriek vás prevedie paralelnými svetmi. Galéria priblížila, že ich výstava odkazuje na možné súkromné paralelné svety, v ktorých dokážeme slobodne existovať súbežne s viacerými ďalšími. V jednom z nich sa autorky oslobodené od reality a povinností všedného dňa môžu naplno venovať výlučne svojej tvorbe. Zároveň je odkazom na paralelné svety troch textilných výtvarníčok, ktoré sa uskutočňujú pomerne blízko seba, niekedy sa vzájomne dotýkajú, no napriek tomu sú odlišné.

Výstava k projektu socha v meste IX.

Táto výstava potrvá do: 24. februára 2024. Zástupcovia galérie informujú, že táto výstava nie je len taká obyčajná. Ide o participatívnu inštaláciu Jara Vargu, ktorá nadväzuje na problematiku kontramonumentu pre mesto Martin, ktorý sa oproti klasickým pomníkom neustále mení, vyzýva k interakcii, namiesto utešovania provokuje, nie je posvätným, nevytvára kult osobnosti ale je otvorený k vlastnému narúšaniu. Ústrednou témou udalosti sa stáva rozpletanie národného mýtu v nadväznosti na diela Martina Benku.

Ľ.S. (De)materializovaná

Táto výstava potrvá do: 24. februára 2024. Ako zástupcovia dodali, posledná štvrtá výstava mapuje tvorbu autorky a stopu, ktorú zanechala na výtvarnej scéne. Ukazuje Ľubu Sajkalovú ako človeka spolupráce – v centre jej života a tvorby boli vzťahy, procesy a príbehy viac ako konečný artefakt. Jej ambíciou nie je iba predstaviť umelkyňu, ktorej dielo sa chorobou predčasne uzavrelo. Chceme zároveň ukázať, akou originálnou a „zápalnou“ osobnosťou bola aj to, že v mnohých aspektoch svojho uvažovania bola vyslovene priekopnícka.


Súvisiaci článok
V žilinskej pôrodnici sa minulý rok narodilo 1 531 bábätiek. Prečo bol práve siedmy júl magický?
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť