Nedeľa 19. 05. 2024 19:41:52 | Meniny má Gertrúda

Mesto Žilina má nové parkovacie automaty. Vodiči už nebudú musieť nechávať lístok za čelným sklom

Žilinská radnica informuje, že vodiči môžu od štvrtka 30. novembra v uliciach mesta využívať nové, moderné parkovacie automaty. Umožňovať budú platbu bezhotovostným spôsobom a bez nutnosti nechávať lístok za čelným sklom.

Radka Kostánová|30. november 2023|09:45:33

Zdroj: zilina.sk

Súvisiaci článok
Dopravný podnik mesta Žiliny začína s výstavbou a modernizáciou DEPA za takmer 29 miliónov eur
Čítajte viac >

Informáciu médiám priblížila Katarína Gazdíková z odboru komunikácie a vzťahov s verejnosťou mesta Žilina. Priblížila, že vodiči môžu v uliciach mesta využívať nové, moderné parkovacie automaty. Umožňovať budú platbu bezhotovostným spôsobom a bez nutnosti nechávať lístok za čelným sklom.

„Každý automat je označený príslušným farebným znakom, ktorý určuje, do akého pásma patrí (pásmo A červený, pásmo B modrý). Každý parkomat vydá parkovací lístok len pre to pásmo, v ktorom sa nachádza. Parkovací lístok si vodiči môžu vytlačiť alebo si ho nechať poslať elektronicky na e-mail, ktorý je možné zadať do systému. Zároveň už nebude nutné nechávať lístok za čelným sklom vo vozidle – vodiči na dotykovej obrazovke zadajú evidenčné číslo vozidla (EČV), ktoré sa následne odošle do centrálneho parkovacieho systému a prípadná kontrola sa realizuje prostredníctvom skenovania EČV priamo na mieste zaparkovaného vozidla,“ priblížila ďalej.

53364390005_f24dcb28fb_c.jpg Zdroj: zilina.sk

Upozorňuje, že nové parkomaty fungujú len na úhradu prostredníctvom platobných kariet a neumožňujú spôsob platby v hotovosti. Vodiči si v automate zvolia časovú platnosť parkovacieho lístka, ktorý si v prípadne potreby budú môcť v ktoromkoľvek automate príslušného pásma predĺžiť.

Gazdíková dodáva, že zároveň sú tieto zariadenia vybavené funkciou zapamätania si EČV a e-mailovej adresy vodiča prostredníctvom údajov kreditnej karty, ktorú vodič použil pri poslednej platbe za parkovací lístok. Tieto informácie sa prenesú automaticky pri nasledujúcom priložení platobnej karty ku čítačke.

V meste Žilina tak pribudlo celkovo 45 parkovacích automatov, ktoré sú umiestnené prevažne v návštevníckych a zmiešaných uliciach. V rezidentských zónach nie sú potrebné.

„Rozmiestnenie je oproti minulému stavu optimalizované aj s ohľadom na možnosť úhrad prostredníctvom SMS služby alebo aplikácie. Zariadenia sú napájané prostredníctvom vlastnej batérie, ktorá je dobíjaná priamo zo solárneho panelu, čím sa minimalizujú náklady na prevádzku,“ doplnila Gazdíková.

53364293694_b294a12fec_c.jpg Zdroj: zilina.sk

Správu uzatvorila s tým, že dodávateľom zariadení je spoločnosť SABA parking s.r.o. na základe zmluvy o poskytovaní služieb, prostredníctvom ktorej sú v prenájme a po 60-tich mesiacoch sa prevedú do vlastníctva mesta. Súčasťou prenájmu je aj celkový servis a opravy po vandalizme a nehodách. Cena za prenájom je v celkovej výške 417 960 eur s DPH.


Súvisiaci článok
Na Mariánskom námestí v Žiline vystúpi Pavol Hammel. Príďte na trhy aj vo štvrtok!
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť