Piatok 26. 07. 2024 13:15:36 | Meniny má Anna, Hana, Anita

Žilinskí chirurgovia vykonali špeciálnu operáciu. Pacient mal žalúdok hore nohami

Žilinskí chirurgovia sa podelili o detaily zo špeciálnej operácie. Pacient mal žalúdok hore nohami a bez operačnej liečby by mu hrozili zdravotné komplikácie.

Radka Kostánová|30. november 2023|08:00:01

Zdroj: Facebook/Fakultná nemocnica s poliklinikou Žilina

Súvisiaci článok
Rybičky zo žilinskej nemocnice sa pripravili na zimný spánok s pomocou najmenších rybárov
Čítajte viac >

Žilinská nemocnica sa na sociálnej sieti podelila o špecifickú operáciu z oddelenia chirurgie.

Odborne išlo o upside down stomach, čo v preklade znamená extrémna bráničná hernia, cez ktorú sa žalúdok pacienta kompletne vysunul do oblasti hrudníka s otočkou o 180 stupňov. Ako približuje hovorkyňa nemocnice, Lenka Záteková, nielenže tam žalúdok nepatrí, no bez operačnej liečby môže v takýchto prípadoch dôjsť k zhoršeniu komplikácií spojených s trávením, hrozia krvné straty, nafúknutie žalúdka a v extrémnych prípadoch dokonca jeho prasknutie.

„Na začiatok si teda povedzme, kde by sme žalúdok štandardne mali nájsť. Snáď všetci hádate správne v brušnej dutine. Ak však dôjde k defektu bránice (čo je otvor, cez ktorý prechádza pažerák z hrudnej do brušnej časti), vzniká bráničná hernia a tento otvor sa neprirodzene rozšíri. Obyčajne má 2 až 3 centimetre, u nášho pacienta dosiahol priemer až 8 centimetrov. A práve cez tento otvor prekĺzol náš „neposlušný“ žalúdok do hrudníka. Po ceste si navyše spravil malú otočku a začali problémy,“ doplnila.

Žilinskí chirurgovia zvolili miniinvazívnu laparoskopickú operáciu, po ktorej ostalo pacientovi len 5 malých jazvičiek:

Najprv návrat strateného žalúdka:

  • Prvým krokom bolo, že cez brušnú dutinu a defekt bránice sa operatéri museli postupne dostať do hrudníka. Tam našli „neposlušný“ žalúdok. Vrátiť ho späť nebolo také jednoduché, keďže sa tam tak trochu zabýval a prirástol. Potrebné bolo preto uvoľniť všetky zrasty, okolitý tuk a až keď bol žalúdok z každej strany uvoľnený, mohli ho lekári pomaly stiahnuť dolu do brušnej dutiny s malou obrátkou o 180 stupňov do pôvodnej polohy.

Potom uzavrieť tajný priechod:

  • Druhým krokom bolo po návrate žalúdka nevyhnutné zamedziť zopakovaniu jeho úteku. Lekári dôkladne uzatvorili defekt bránice, zošitím ho zúžili do pôvodného priemeru. Okraje navyše spevnili špeciálnou syntetickou sieťkou, ktorá zabezpečí pevnosť a zníženie tlaku vyvíjaného na defekt bránice.

Na záver už navždy v objatí:

  • V poslednom kroku vytvorili lekári okolo pažeráka antirefluxnú manžetu. Hornú časť žalúdka, takzvaný fundus, obtočili okolo pažeráka, čím vznikla manžeta a oba orgány ostanú v objatí navždy. Cieľom, samozrejme, nie je ich citové zblíženie, ale významná úloha manžety, ktorá zabraňuje refluxu potravy naspäť do pažeráka a vzniku zápalov.

„Zaujímavosťou je, že braničná hernia môže byť pri prvotných ťažkostiach mylne diagnostikovaná ako problémy so srdcom či dýchaním, keďže dokáže veľmi dobre „imitovať“ akútne kardiálne alebo pľúcne ochorenia,“ uzatvorila hovorkyňa nemocnice.


Súvisiaci článok
Október v žilinskej nemocnici priniesol 104 rozkošných bábätiek. Po prvýkrát však žiadne dvojičky
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť