Nedeľa 15. 09. 2024 05:20:24 | Meniny má Jolana

Kysučan Kúrňava dostal za extrémizmus šestnásť mesiacov väzenia

Kysučan Dávid Kúrňava dostal za extrémizmus 16-mesačný nepodmienečný trest odňatia slobody. Vo štvrtok o tom rozhodol Najvyšší súd Slovenskej republiky, ktorý zmiernil pôvodne uložený trest Špecializovaným trestným súdom o štyri mesiace. Tlačovej agentúre Slovenskej republiky to potvrdila hovorkyňa Najvyššieho súdu Slovenskej republiky Alexandra Važanová.

TASR|24. november 2023|08:38:27

Zdroj: TASR

Súvisiaci článok
Vodiči, pozor! V Kolároviciach sa stala vážna dopravná nehoda, cesta je neprejazdná
Čítajte viac >

Odvolací súd rozhodoval na podklade odvolaní prokurátora a obžalovaného. Kúrňavu uznal za vinného z pokračovacieho prečinu prejavu sympatie k hnutiu smerujúcemu k potlačeniu základných práv a slobôd v reálnom súbehu s prečinom prechovávania extrémistického materiálu.

Okrem 16-mesačného trestu väzenia mu uložil aj trest prepadnutia vecí. „A síce trička a rúška s extrémistickou tematikou a dvoch kusov mobilných telefónov, v ktorých obžalovaný D. K. prechovával extrémistické materiály v podobe grafických, zvukových a textových súborov," priblížila hovorkyňa.

Vo zvyšnej časti súd Kúrňavu spod obžaloby oslobodil, „čím napravil procesné pochybenie samosudkyne Špecializovaného trestného súdu, ktorá o predmetných skutkoch procesne správnym spôsobom nerozhodla, ale ich len vypustila z opisu skutkovej vety výroku napadnutého rozsudku“.

Kúrňava sa k časti spáchaných skutkov priznal na hlavnom pojednávaní Špecializovaného trestného súdu. V minulosti už bol za extrémizmus právoplatne potrestaný. Okrem iného za to, že v auguste 2015 zverejnil na internete inzerát s ponukou odmeny 25 eur za postrieľanie migrantov.


Súvisiaci článok
32-ročný Kysučan nafúkal skoro dve promile. Teraz čelí obvineniu
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť