Štvrtok 19. 09. 2024 21:35:42 | Meniny má Konštantín

Dobrovoľní hasiči sa zúčastnili netradičnej súťaže KYSUCKÁ HASIČSKÁ RALLYE. Najlepšie si počínalo družstvo z Dolného Vadičova

V nedeľu 19. novembra sa uskutočnila originálna súťaž pre dobrovoľných hasičov, ktorú zorganizovali ich kolegovia z Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Čadci, z hasičskej stanice v Kysuckom Novom Meste. Súťaž mala názov KYSUCKÁ HASIČSKÁ RALLYE.

Juliana Krčulová|22. november 2023|18:00:08

Zdroj: Facebook/Hasičský a záchranný zbor

Súvisiaci článok
Deti považujú hasičov za superhrdinov, tí ich učia ako pomáhať ostatným
Čítajte viac >

Príslušníci z Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Čadci z hasičskej stanice v Kysuckom Novom Meste usporiadali v nedeľu 19. novembra netradičnú súťaž pre kolegov z radov dobrovoľných hasičov pod názvom KYSUCKÁ HASIČSKÁ RALLYE.

Hasičský a záchranný zbor na sociálnej sieti informoval, že cieľom súťaže bolo zlepšiť pripravenosť jednotiek DHZO na reálny zásah formou praktických simulácií. Úlohy plnilo 5 súťažných družstiev v zložení 1+3.

„Hlavným prínosom rallye bolo, že si dobrovoľní hasiči mohli vyskúšať jednotlivé úlohy zásahovej činnosti priamo v praxi pod dohľadom inštruktorov z HS HaZZ v Kysuckom Novom Meste a HS HaZZ v Žiline. Simulácie sa zameriavali na prácu s technickými prostriedkami umiestnenými vo vozidle CAS 15 Iveco Daily, ktorými disponujú dobrovoľné hasičské zbory,“ priblížili zástupcovia Hasičského a záchranného zboru vo svojom príspevku.

403707549_668182035448071_440709715189696916_n.jpg Zdroj: Facebook/Hasičský a záchranný zbor

Ďalej uviedli, že pre zúčastnených bolo pripravených 5 úloh s časovým limitom maximálne 20 minút na jednu úlohu a 10 minút debriefing.

„Na simulované zásahy boli súťažiaci vysielaní prostredníctvom telefonického hovoru z operačného strediska na „Výjazdový telefón“. Každé súťažné družstvo dostalo od rozhodcu úlohy aj bodový záznam, ktorý hodnotil ich kroky počas simulácie. Prvou úlohou bolo zvládnutie lesného požiaru. Hasiči na likvidáciu mohli použiť 2 kusy genfo-vak, tlmnicu a lopatu, a mali vytvoriť útočné vedenie zo šiestich kusov hadíc typu D,“ opísali zástupcovia Hasičského a záchranného zboru.

Druhá úloha podľa ich slov spočívala v nasatí hasiacej látky z vodného zdroja a dopravy na požiarovisko prostredníctvom dopravného a útočného vedenia, kde uhasili tri ohniská. Na treťom stanovišti bol pripravený požiar v rodinnom dome, na štvrtom si družstvá skúsili pohyb v zadymenom prostredí s nasadenou tvárovou maskou. Piate stanovište preverilo zručnosť v jazde na vozidle CAS30 Iveco Daily na dopravnom cvičisku.

„Najlepšie spomedzi súťažných družstiev si počínalo družstvo DHZO z Dolného Vadičova. Aj vďaka takýmto spoločným cvičeniam si môžeme vzájomne odovzdávať svoje poznatky a skúsenosti,“ uzavreli zástupcovia Hasičského a záchranného zboru.


Súvisiaci článok
Dobrovoľníci z hradu Sklabiňa prosia o pomoc s obnovou zničeného múzea po nedávnom požiari
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť