Piatok 06. 09. 2024 18:31:36 | Meniny má Alica

Dobrovoľníci z hradu Sklabiňa prosia o pomoc s obnovou zničeného múzea po nedávnom požiari

Pokojný nedeľný večer 5. novembra sa veľmi rýchlo zmenil na katastrofu v novodobých dejinách hradu Sklabiňa. V plameňoch sa ocitlo podkrovie, v ktorom bývali miestni dobrovoľníci, pracujúci na obnove hradu.

Juliana Krčulová|11. november 2023|14:30:41

Zdroj: Facebook/Hrad Sklabiňa

Súvisiaci článok
Príčinou požiaru na hrade Sklabiňa bola technická porucha na dymovode z piecky na tuhé palivo. Výška škody je odhadnutá na 60-tisíc eur
Čítajte viac >

„Zásah hasičov trval 5 hodín a predišlo sa ďalším väčším škodám, za čo im patrí veľké poďakovanie. Počas požiaru nám však zhoreli 3 podkrovné izby a počas hasenia boli zatopené obe miestnosti múzejnej expozície a voda presiakla až do pivničných priestorov. Preto je naše múzeum v tejto budove až do odvolania zatvorené,“ priblížil správca hradu Sklabiňa, Michal Svateník, na sociálnej sieti.

Dobrovoľníkov čaká veľa práce na obnove strechy, vybudovaní nových izieb, obnove omietok, maľovky a tiež drevenej podlahy v múzeu. Aby návštevníci mohli múzeum opäť vidieť v plnej kráse, dobrovoľníci vyhlásili zbierku.

„Prosíme o finančnú pomoc, vaše príspevky nám môžete poslať na náš účet IBAN: SK43 0900 0000 0003 5064 0358, na identifikáciu platby použite variabilný symbol 5112023 (dátum požiaru). ĎAKUJEME,“ dodal správca hradu Sklabiňa, Michal Svateník.

POŽIAR V AREÁLI HRADU SKLABIŇA 5. NOVEMBRA:

V nedeľu, 5. novembra, krátko po pol deviatej večer, ohlásil správca hradu Sklabiňa, Michal Svateník, požiar na hrade v katastri obce Sklabinský Podzámok.

Na mieste udalosti zasahovali štyria hasiči z Hasičskej stanice v Martine s tromi kusmi techniky a 15 členov Dobrovoľných hasičských zborov obcí Sučany, Sklabiňa, Turany a Martin-Priekopa s piatimi kusmi techniky. Médiá o tom informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Žiline, Mária Pohanková Zahatlanová.

„Po príchode na miesto udalosti bolo zistené, že požiarom je zasiahnutá obytná časť povaly budovy, v ktorej je umiestnené múzeum. Hasičom sa podarilo požiar lokalizovať krátko po 22:30 hod. a zabrániť jeho ďalšiemu šíreniu. Po rozobratí strešných konštrukcií bol požiar krátko pred jednou hodinou po polnoci zlikvidovaný,“ priblížila hovorkyňa s tým, že privolaný zisťovateľ príčin vzniku požiaru zistil, že príčinou požiaru bola technická porucha na dymovode z piecky na tuhé palivo.

Výška škody bola podľa dostupných informácií odhadnutá na 60 000 eur, uchránené hodnoty sú 500 000 eur.


Súvisiaci článok
Včerajší požiar na hrade Sklabiňa postihol strechu a krov dolnej budovy. Sobotňajšie podujatie je zrušené
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť