Štvrtok 19. 09. 2024 09:52:38 | Meniny má Konštantín

Deti považujú hasičov za superhrdinov, tí ich učia ako pomáhať ostatným

V obci Liptovské Revúce otvorili pred časom hasičský krúžok pre deti a dorast. Dobrovoľní hasiči učia najmenších zvládať rôzne prekážky, no predovšetkým im ukazujú náročnú a dôležitú prácu hasičov. Rozprávali sme sa s Igorom Šimončičom, členom DHZ Liptovské Revúce a vedúcim tamojšieho hasičského krúžku.

Patrícia Kurpašová|18. november 2023|18:30:30

Deti pozorne počúvajú svojho trénera Igora Šimončiča. Zdroj: archív DHZ Liptovské Revúce

Súvisiaci článok
Talent Žilinského kraja: Atlétka Ela Hvorková (FOTOGALÉRIA)
Čítajte viac >

Keď v obci horí alebo sa vyskytne iná kalamitná situácia, ako sú povodne, snehové búrky či víchrice, pomoc profesionálnych hasičov je možná až o polhodinu. Najbližšia stanica Hasičského a záchranného zboru je totiž v Ružomberku.

Z tohto dôvodu sa iniciatívni dobrovoľní záchranári z Dobrovoľného hasičského zboru (DHZ) Liptovské Revúce rozhodli, že chcú omladiť hasičský zbor a vychovať tak budúcu generáciu dobrovoľných hasičov v obci, ktorá vie okamžite pomôcť. Otvorili preto hasičský krúžok, ktorý navštevuje viac ako 50 detí od 3 rokov.

,,Prvotnou myšlienkou bolo postupne omladiť náš Dobrovoľný hasičský zbor, keďže každý podlieha zubu času a dobrovoľní hasiči, aj keď ich deti považujú za superhrdinov, nie sú výnimkou. Začali sme si uvedomovať, že generačná výmena pomôže aj našej obci,“ povedal Igor Šimončič.

394289205_682755383953562_6850067138751941937_n.jpeg Mladí hasiči preverujú svoje zručnosti v praxi na rôznych súťažiach. Zdroj: archív DHZ Liptovské Revúce

Pomáhajú malí aj veľkí

Keďže obec sa nachádza zhruba polhodinu cesty autom od okresného mesta Ružomberok, kde sídlia aj profesionálni hasiči, je dôležité môcť zasahovať v obci čo najskôr. ,,Prvé ovocie nášho snaženia sa už prišlo v podobe nového člena do DHZ, ktorý vyšiel práve z hasičskej mládeže a hneď sa zaradil aj do zásahovej jednotky,“ priblížil Šimončič.

Ako dodal, ďalšie mladé hasičky už začali pomáhať pri tréningoch menších detí a ide im to veľmi dobre. ,,Je zábavné sledovať, keď vám s veľkými zhrozenými očami vysvetľujú, že tie ,,decká sú strašné!“ a vy ich pritom vidíte, ako tie ,,strašné decká“ pred pár rokmi,“ pousmial sa.

Spočiatku krúžok navštevovalo pár detí, dnes ich je dokopy 52. Sú rozdelení do skupín podľa veku, pretože každá veková kategória má iné potreby a iné tréningové metódy. ,,A hlavne, 52 behajúcich, kričiacich a mávajúcich živlov je nad hlavu každého vedúceho hasičskej mládeže,“ zasmial sa vedúci krúžku Šimončič.

316833375_488160346746401_2135522809668847542_n.jpeg Zdroj: archív DHZ Liptovské Revúce

Dobrovoľní hasiči trénujú deti od 3 do 18 rokov. Rozdelení sú do troch kategórií – krpčiatka (od 3 do 5 rokov), plameniaci (od 6 do 15 rokov) a banda hasičská (od 15 do 18 rokov).

Deťom sa momentálne venujú šiesti tréneri, no pomáhajú aj rodičia budúcich hasičov. Najmladšie deti vedú dve nové členky DHZ, maminy na plný úväzok, a podľa Šimončiča sú perfektné. Jedna je telocvikárka a druhá záchranárka.

Hasičský krúžok je bezplatný

Hasičský krúžok je bezplatný, no ako hovorí vedúci krúžku, najlepším platidlom pre nich je detský úsmev na začiatku a pokrik hasičom trikrát hurá na konci tréningu. Všetky náklady totiž riešia dobrovoľní hasiči v réžii svojho hasičského zboru.

,,Raz som prehral stávku s deckami na jednej súťaži, tak som ich musel pozvať na zmrzlinu. Nebudem vám vysvetľovať, že jeden kopček nestačil, a stalo sa to nejakým pravidlom pri letných súťažiach, že vždy jeden z nás vedúcich mládeže otvorí peňaženku. Robíme to s radosťou a určite nie sme sami, čo to takto robia,“ povedal s úsmevom Šimončič.

357083924_10210614324270017_6081473873988860477_n.jpeg Zdroj: archív DHZ Liptovské Revúce

Učia ich pracovať ako tím

Tréningy mávajú pravidelne každý týždeň. ,,Snažíme sa nevynechať ani jeden, no nie vždy sa to dá. Občas nejaká tá choroba, osobné povinnosti, alebo iná dedinská aktivita si vyžiada zrušenie tréningu. Našťastie, problematickú dobu z nedávnych čias, ktorá poriadne zamiešala aj s našimi hasičskými aktivitami, máme dúfam za sebou,“ zhodnotil Šimončič.

Poctivé tréningy sa snažia vedúci niesť v priateľskom duchu, no pri starších deťoch už poctivo pracujú s hadicami, prúdnicami a iným hasičským náradím.

356636593_10210614289709153_4491773919349213189_n.jpeg Zdroj: archív DHZ Liptovské Revúce

,,Tí najmenší sa vlastne iba hrajú. Hodina zábavy na „rambo dráhe“, ktorú predtým pripravili trénerky, je výborným pohybovým cvičením a zároveň aj prípravou do budúcna,“ priblížil vedúci krúžku priebeh tréningov.

Starší žiaci už majú aj rôzne prekážkové dráhy, na ktorých musia plniť úlohy. Postupne sa učia narábať s hasičským náradím, rozvíjajú svoj pohybový aparát a učia sa pracovať ako tím. ,,Od začiatku ich učíme, že zlyhanie jedného člena nie je iba jeho chyba, ale chyba celého tímu a že si musia navzájom pomáhať,“ vysvetlil Šimončič podstatnú myšlienku tímového ducha.

Ako ďalej priblížil, tréning dorastencov sa už podobá skôr na sparťanské hry. Od silových cvikov cez vytrvalosť a výbušnosť až po vyladenie najmenších detailov pri práci s hasičským náradím na základni. Tam na nich čaká plátno 2x2 metre, na ktorom si na začiatku hasičského útoku poukladajú hadice, rozdeľovač, prúdnice, savice, kôš a hasičskú mašinu tak, aby bol hasičský útok čo najrýchlejší.

Malé deti sa chcú hrať, väčšie súťažiť

Deti si už v útlom veku uvedomujú, aká je dôležitá práca hasičov. Napriek tomu, že ich momentálne vnímajú ako svojich hrdinov a hrajú sa na nich, už popri hrách vedia, že bez hasičov by sa oheň nezahasil.

Najmenších najviac baví, keď môžu zachraňovať hračky z nasimulovaného horiaceho domu. ,,Majú takú hru, že postupne musia odniesť zo žinenky, ktorá predstavuje dom, po jednej hračke. Je ťažké sa rozhodnúť, čo skôr - či auto, alebo ten krásny traktor,“ podotkol Šimončič s úsmevom.

317506435_488160380079731_2156549998521042090_n.jpeg Zdroj: archív DHZ Liptovské Revúce

Mládež sa na konci tréningu najradšej preťahuje lanom, kde je namiesto lana hasičská hadica. ,,A dorast najradšej klebetí pri základni. Ak budú tento článok čítať, tak to schytám,“ zasmial sa vedúci krúžku.

Ako dodal, s hasičským krúžkom sú spokojní nielen tréneri, ale aj rodičia najmenších či samotné deti, ktoré sa nevedia dočkať tréningov. Pre trénerov je to odkaz, aby v tejto činnosti pokračovali naďalej a robili to čo najlepšie.

,,Tým, že ich odmalička učíme k úcte a pomoci ľuďom, k zodpovednosti nie iba za seba, ale aj za svojich blízkych, a v neposlednom rade v nich rozvíjame lásku k športovým aktivitám, je to niečo, čo v dnešnom svete bude pre tieto deti, budúcich dospelých, k nezaplateniu,“ zhodnotil na záver Igor Šimončič.


Súvisiaci článok
Rodina zo Žiliny vychováva svojho syna netradične. Už počas prvého roka hrával golf a učil sa bicyklovať
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť