Pondelok 20. 05. 2024 00:27:11 | Meniny má Bernard

Talent Žilinského kraja: Atlétka Ela Hvorková (FOTOGALÉRIA)

Pätnásťročná Ela Hvorková pochádza z Liptovského Mikuláša a súťažne sa venuje atletike. Má však rada aj iné aktivity, najmä lyžovanie, a tiež maľovanie či pečenie. Svoje prvé preteky absolvovala v roku 2018 a odvtedy žne pódiové umiestnenia. Zo septembrových Majstrovstiev Slovenska si odniesla dve strieborné medaily, čím sa nominovala na medzištátne stretnutie U16 v Trnave, kde zabehla slovenský rekord na 1500m prekážok.

Juliana Krčulová|18. november 2023|15:00:03

Zdroj: súkromný archív Ely Hvorkovej

Súvisiaci článok
Talent Žilinského kraja: Bowler Šimon Jaroš (VIDEO)
Čítajte viac >

„Ahojte, volám sa Ela Hvorková, mám pätnásť rokov a som z Liptovského Mikuláša. Už piaty rok študujem na osemročnom gymnáziu Michala Miloslava Hodžu. Súťažne sa venujem atletike, ale mám rada aj iné aktivity, najmä lyžovanie, a tiež maľovanie či pečenie,“ predstavila sa našej redakcii talentovaná atlétka Ela Hvorková, ktorá zaspomínala aj na svoje športové začiatky:

1.jpg Zdroj: súkromný archív Ely Hvorkovej

„S atletikou som začala ešte na základnej škole. Myslím, že sa nedá konkrétne povedať, kto ma k atletike priviedol, ale keď som mala 8 rokov, rodičia ma prihlásili na školský krúžok zameraný na atletiku. Chcela som tam ísť hlavne preto, aby som skúsila niečo nové, lebo dovtedy som sa najviac venovala maľovaniu a tiež tancu a gymnastike.

Nakoniec som s ešte jednou kamarátkou skončila v inak celej chlapčenskej skupine. Napriek tomu ma atletika bavila, a preto som o rok neskôr prešla do atletického oddielu CVČLM, kde som až doteraz. Prvé dva roky v CVČLM boli skôr o hraní, najčastejšie sme sa pretekali, rozdelení na chlapcov a dievčatá, či robili rôzne športové aktivity.“

5.jpg Zdroj: súkromný archív Ely Hvorkovej

„Svoje prvé preteky som absolvovala v roku 2018, dovtedy som sa nešpecializovala na žiadnu disciplínu, ale tréner ma prihlásil na 600m. Bol to pre mňa veľký zážitok, nielen, že som prvý raz videla taký obrovský štadión, ale hlavne, že som okrem posledných 20m bežala prvá. Napriek tomu, že ma takmer diskvalifikovali, som si tieto preteky užila. Odvtedy som ostala pri dlhších tratiach, tak ako je tomu aj teraz. Stále sa však hľadám a behám všetko medzi 800-2000m, najnovšie aj 1500m steeplechase, čo znamená beh s 1 vodnou prekážkou a 4 normálnymi,“ priblížila rodáčka z Liptovského Mikuláša a ďalej pokračovala:

„Od začiatku mojej atletickej kariéry ma trénujú páni tréneri Roman Králik a Tibor Pelach. V roku 2022 začal náš klub trénovať na novom atletickom štadióne, takže 2 až 4 tréningy absolvujem tam. Keďže trénujem 6x do týždňa, ostatné tréningy som buď v posilňovni, alebo doma. S trénerom fungujeme systémom, že mi napíše tréningový plán na pár týždňov dopredu, ktorý sa skladá z dlhých klusov, vytrvalostných úsekov, rýchlych úsekov a posilňovne. Záleží na období aj na konkrétnych pretekoch, v akom pomere sa tam tieto časti nachádzajú,“ uviedla Ela pre našu redakciu o svojom tréningovom pláne.

7.jpg Zdroj: súkromný archív Ely Hvorkovej

Pätnásťročnej športovkyne sme sa ďalej opýtali na súťaže, ktorých sa už stihla zúčastniť a na cenné víťazstva, ktoré si z týchto súťaží odniesla:

„Môžem povedať, že táto sezóna je pre mňa zatiaľ najúspešnejšia, lebo som si zo septembrových M-SR odniesla dve strieborné medaile. Jednu za 1500m sc a druhú za 800m. Vďaka tomu som sa nominovala aj na medzištátne stretnutie U16 v Trnave, kde som zabehla slovenský rekord na 1500m prekážok.

Okrem toho mám pár víťazstiev z majstrovstiev kraja, ale na väčších pretekoch som zatiaľ nebola. Snažím sa splniť si limit na majstrovstvá Európy do 18 rokov, ktoré sa budú konať v júli 2024 v Banskej Bystrici. Ale keďže prechádzam do inej vekovej kategórie, zmenia sa aj disciplíny. To znamená, že 1500m sc, ktoré som behávala doteraz, sa zmení na 2000m. A tiež sa budem musieť rozhodnúť medzi 1500m a 3000m, lebo doteraz som mala iba 2000m,“ priblížila talentovaná športovkyňa, ktorú tento rok v novembri čakajú ešte posledné preteky, a to sú M-SR v cezpoľnom behu.

3.jpg Zdroj: súkromný archív Ely Hvorkovej

Na našu otázku, aké sú jej nadchádzajúce plány do budúcnosti, nám odpovedala takto:

„Ako som už povedala, budem sa snažiť zabehnúť si limit na ME U18 v Banskej Bystrici. A, samozrejme, sa chcem ďalej zlepšovať v atletike, ale aj iných oblastiach. Na záver by som rada poďakovala mojim trénerom, rodičom a všetkým ostatným, ktorí ma podporujú,“ uzavrela pre našu redakciu atlétka Ela Hvorková.

6.jpg Zdroj: súkromný archív Ely Hvorkovej

Si športovec alebo umelec a vynikáš medzi spolužiakmi? Máš menej ako 21 rokov a pri utieraní prachu z tvojich ocenení ti jedna sobota nestačí? Potom hľadáme práve teba!

Ak prekypuješ talentom už od škôlky, venuješ sa športu alebo hráš na hudobný nástroj, máš menej ako dvadsaťjeden rokov a si zo Žilinského kraja, neváhaj a daj nám o sebe vedieť!

Samozrejme, ak sa tento článok dostal ku rodinným príslušníkom, prajným kamarátom a známym talentovaných športovcov a umelcov, dajte nám o nich vedieť prostredníctvom nášho mailu tip@sp21.sk


Súvisiaci článok
Talent Žilinského kraja: Triatlonistka Katarína Zimenová (VIDEO)
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť