Štvrtok 28. 03. 2024 09:48:37 | Meniny má Soňa

Cvakli si spoločnú foto a o chvíľu sa ich dovolenka zmenila na peklo

Mala to byť dovolenka snov na Kanárskych ostrovoch, no v sekunde sa zmenila na horor. Tridsaťjedenročný Michal Časnocha zostal po úraze na pláži nehybne ležať. Športovo založený zdravý muž utrpel viacero vážnych zranení a španielski lekári hovoria o zázraku, že vôbec prežil. Žilinčan stále leží v ťažkom stave v nemocnici na Tenerife. Foro: archív, Dominika Čierniková

D U|4. február 2022|08:43:25

Michal a jeho priateľka Dominika trávili slnečnú nedeľu 16.januára na pláži na juhu ostrova. Užívali si ďalší deň dovolenky, urobili si spoločnú fotografiu na pamiatku. V ten deň fúkal silnejší vietor. Ten pár metrov od dvojice privial padák s doskou. Michal sa postavil, že ho chytí, keď vietor nabral na sile. „Nejak ho zachytil ten vietor, vyletel do vzduchu a potom ho treslo o skaly celou silou,“ hovorí Michalova priateľka Dominika, ktorá v tej chvíli prežívala muky.

„To sa nedá ani opísať, trvalo to desať sekúnd, ale pre mňa ako celý život. Miško bol v bezvedomí, celá pláž, všetci ľudia okolo neho, snažili sa ho oživovať. Potom prišli sanitky, naložili ho a odviezli,“ dodáva Dominika. Jediná informácia, ktorú dostala, bolo že zraneného Michala vezú do nemocnice v Santa Cruz.

Dostať sa za priateľom sa jej podarilo až po pár hodinách. O Michalovi za ten čas nemala vôbec žiadne správy. Boli to najhoršie chvíle jej života. V nemocnici strávila dlhých 12 hodín. „Nevidela som ho, nevedela som, čo sa deje, len ma posielali od dverí k dverám, potom čakajte, robia mu röntgeny, vyšetrenia,“ opisuje Dominika. Prvá informácia, ktorú dostala od lekára neskoro večer, ju ale zložila na kolená.

„Povedal mi, že je to veľmi vážne, že Michal asi do rána neprežije. Ja som sa zrútila. Má vnútorné krvácanie, opuch mozgu, zlomené rebrá, panvu, nohu a otvorenú zlomeninu ruky, on už bol v kóme,“ vysvetľuje Dominika, ktorá v priestoroch nemocnice čakala ďalej. K zranenému priateľovi ju pustili až neskoro v noci. „Bol to strašný pohľad. Z hlavy mu trčali hadičky, odsávali mu krv, dýchal za neho prístroj, strašne som sa oňho bála.“

Michal nemocnica foto.JPG

Ešte v noci sa vrátila do hotela a hneď ráno s malou dušičkou volala do nemocnice. Michal, našťastie, prežil, no najbližšie dni bol v kóme. „Na štvrtý deň otvoril oči, no a už sa to potom každým dňom zlepšovalo, odpojili ho od pľúcnej ventilácie, už dokázal dýchať sám, potom už aj niečo prehovoril, pohol prstom, pohol rukou.

Doktori povedali, že je zázrak, že to prežil, že 99 percent ľudí by takéto zranenia neprežilo,“ hovorí mladá žena a dodáva, že hoci je Michal momentálne stabilizovaný a komunikuje, jeho stav je vážny. Čakajú ho viaceré náročné operácie.

Priateľka Dominika zostáva s Michalom na Tenerife a za synom hneď zo Žiliny cestovali aj rodičia. Rodina zvažuje jeho prevoz na Slovensko. Pre jeho finančnú náročnosť zriadili na účel zbierky transparentný účet.

číslo účtu zmensena.jpg


Súvisiaci článok
Michal mal v zahraničí vážnu nehodu. Na transport na Slovensko potrebuje pomoc
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť