Piatok 03. 05. 2024 17:07:50 | Meniny má Galina, Timea

Život roľníkov vám priblíži výstava v SNM v Martine (FOTOGALÉRIA)

Viete, z akých miestností sa skladala roľnícka usadlosť? Príďte si pozrieť zaujímavú výstavu Roľník a jeho svet v Etnografickom múzeu Slovenského národného múzea (SNM) v Martine. FOTO: SNM

D U|1. február 2022|18:39:29

„Pre ľudí obývajúcich územie Slovenska bolo poľnohospodárstvo oddávna hlavným zamestnaním. Základom bolo zabezpečenie potravín, no dôsledky tejto činnosti sa prejavili na vzhľade okolitej krajiny, ľudských sídel a ovplyvňovali aj spôsob života roľníkov,“ uvádza sa na webovej stránke SNM.

Práve život roľníkov priblíži spomínaná výstava, ktorú SNM pripravilo v spolupráci s Ústavom etnológie a sociálnej antropológie Slovenskej akadémie vied na výstave Roľník a jeho svet. V budove Etnografického múzea si ju môžete pozrieť do 18. septembra 2022.

Materiálne, sociálne i duchovné prejavy spôsobu života, vzťah k prírode, usporiadanie rodiny i spoločenstva, hodnotové orientácie. To všetko prináša výstava. Návštevníci sa zoznámia s významnými osobnosťami slovenskej vedy a literatúry, ktoré priniesli umelecký obraz tradičnej roľníckej kultúry.

Druhá časť výstavy približuje dobovú roľnícku usadlosť z 20. – 30. rokov 20. storočia, ktorá bola základným sociálnym priestorom života roľníckej rodiny.

„Na výstave je znázornené obydlie stredne majetnej roľníckej rodiny z Turca v mierke 1:1 a predstavuje domácnosť pozostávajúcu z izby, pitvora, komory a čiernej kuchyne. Stodola je umiestnená pri obytnom dome za účelom prezentácie trojrozmerných predmetov z agrárnej kultúry. Sú rozdelené do typologických kolekcií – napríklad motyky, orné, žatevné a mlatobné náradie a pod. Do robôt okolo domácnosti a hospodárstva boli odmalička zapájané i deti. Ich povinnosti budú môcť spoznať nielen najmenší návštevníci, pre ktorých sú pripravené aj mnohé zaujímavé aktivity,“ píše sa na webe SNM.

IMG-6578 (002).JPG


Súvisiaci článok
Kam za kultúrou tento týždeň? Výstavy, divadlá, workshopy...
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť