Štvrtok 16. 05. 2024 22:02:15 | Meniny má Svetozár

Kam za kultúrou tento týždeň? Výstavy, divadlá, workshopy...

Prelomový týždeň z januára na február bude v oblasti kultúry bohatý. Poďte sa s nami pozrieť na to, aké podujatia a akcie nás čakajú nasledujúce dni. FOTO: Facebook / Zuzana Piussi

Michal Filek|31. január 2022|09:46:28

Výstava: Keď dláto vykúzli zlato, 1. 2. 2022 od 9:00 hod. v Považskom múzeu v Žiline

V považskom múzeu, konkrétne v priestoroch Drotárskeho pavilónu, sa od februára sprístupní výstava Keď dláto vykúzli zlato, ktorá nám má ukázať tvorbu žilinského rezbára Miroslava Ďuratného. Túto výstavu budete môcť navštíviť až do 27. apríla 2022.

FOTO: Považské múzeum Žilina

Výstava: Výstava Karin Lászlová, 1. 2. 2022 od 7:00 hod. v Krajskej knižnici v Žiline

Ďalšiu výstavu si môžete vychutnať v Krajskej knižnici v Žiline. Až do 25. februára si budete môcť prezrieť tvorbu a prostredníctvom ukážok z literatúry život slovenskej spisovateľky Karin Lászlovej. Výstava sa uskutoční pri príležitosti 100. výročia od jej narodenia.

krajská knižnica kaarin lászlová.jpg FOTO: Krajská knižnica Žilina

Prednáška: Stred(t)y s umením, 2. 2. 2022 o 17:00 hod. v Turčianskej galérii v Martine

Turčianska galéria si pripravila komentovanú prehliadku k výstave Trienále umenia knihy, ktorá končí už 9. februára. Na výstave spojenej s prednáškou budete môcť spoznať kurátorku výstavy Jarmilu Kováčovú a kurátora Turčianskej galérie Adama Galka.

FOTO: Turčianska galéria v Martine

Tanec: Charlie Brittain & Milan Tomášik: UNCHANGING/NEMENNÝ, 3. 2. 2022 o 19:00 hod. v Stanici Žilina - Záriečie

Pokiaľ si chcete vychutnať umenie inak, určite odporúčame práve toto tanečné predstavenie slovenského tanečníka Milana Tomášika. Predstavenie Nemenný je vyjadrením nekonečnej reality, spirituality, ľudskej existencie a vedomia. Vstupné na predstavenie je 7 eur a prebehne v režime OP - môžu sa zúčastniť len očkovaní a prekonaní.

FOTO: Stanica Žilina-Záriečie

Predstavenie: Dokument Očista, 3. 2. 2022 o 18:00 hod. v Galérii Ľ. Fullu v Ružomberku

Tento týždeň sa môžete tešiť aj na premietanie výnimočného dokumentu Zuzany Piussi, ktorá bude osobne prítomná na diskusii po skončení. Filmový dokument sleduje príbeh snahy o očistu justície a začiatku jej reformy, ktorá by mala viesť ku spravodlivosti. Udalosti, ktoré sa odohrali na Slovensku po smrti Jána Kuciaka a jeho snúbenice, odhalili zlyhávanie inštitúcií, no na druhej strane priniesli nádeje na zlepšenie.

FOTO: Galéria Ľudovíta Fullu

Workshop: Kurz keramiky s Gabrielou Kováčovou, 4. 2. 2022 od 16:30 hod. do 19:30 hod. v Liptovskom kultúrnom stredisku v Liptovskom Mikuláši

Keď máte v sebe tvorivého a kreatívneho ducha, rozhodne by ste mali navštíviť Kurz keramiky, ktorý bude viesť Gabriela Kováčová a zameraný bude na výrobu tanierov a mís. Tento kurz sa skladá z dvoch častí, prvá pozostáva z modelovania a druhá z glazovania. Každá časť kurzu si vyžaduje vložné 15 eur. Kapacita je obmedzená na maximum 11 ľudí, preto je dôležité prihlásiť sa vopred.

FOTO: Liptovské kultúrne stredisko

Divadlo: Prachy!, 4. 2. 2022 a 5. 2. 2022 o 19:00 hod. v Mestskom divadle v Žiline

Divadlo sa postupne rozbieha a prvé predstavenie v novom mesiaci sa volá Prachy. Divadelná hra má odrážať globálnu ekonomickú krízu, ktorá sa v Európe prejavuje a zviditeľňuje už od roku 2008. Hra je viac-menej tragikomická a hlavnú úlohu v nej zohrávajú, ako inak, peniaze. Predstavenie je vhodné pre divákov od 15 rokov.

FOTO: Mestské divadlo Žilina

Koncert: Shallov + The Wilderness, 5. 2. 2022 o 19:00 hod. v Stanica Žilina - Záriečie

Dvojkoncert, aký tu ešte nebol. Obe punkové kapely budú mať v Žiline premiéru, preto sa takáto akcia oplatí vidieť. Ich piesne a vystupovanie presahuje všetky fantázie, ktoré človek môže mať. Vstupné na koncert je 7 eur a uskutoční sa v režime OP - môžu prísť očkovaní a ľudia, ktorí prekonali COVID-19.

FOTO: Stanica Žilina-Záriečie

Akcia: Prvá burza kníh v tomto roku, 5. 2. 2022 od 9:00 hod. do 13:00 hod. v Krajskej knižnici v Žiline

Burzy kníh pokračujú aj v tomto roku a práve prvú sobotu vo februári sa uskutoční aj prvá tohtoročná. Fungovanie je jednoduché - stačí, ak na prízemie Krajskej knižnice prinesiete svoje vyradené knihy (ceny za ne určujete vy) a knižnica vám ponúkne priestor na ich predaj.

krajská knižnjca burza kníh.jpg FOTO: Krajská knižnica Žilina

Bábkové divadlo: Najlepšia rozprávka o Červenej čiapočke, 6. 2. 2022 o 16:00 hod. v Bábkovom divadle v Žiline

Nový týždeň a Bábkové divadlo v Žiline nezabúda ani na deti, pretože si pre nich pripravilo nedeľné predstavenie. Známu rozprávku zahrajú štyria herci, ktorí budú veľmi prekvapení a popletení, pretože nebudú očakávať toľko divákov. Mladšie ročníky táto hra rozhodne rozosmeje a vtipy pobavia zase starších.

FOTO: Bábkové divadlo Žilina

Divadlo: Palach, 6. 2. 2022 o 18:00 hod. v Divadelnom štúdiu RosArt v Ružomberku

Autorské predstavenie Palach by mali vidieť všetci, ktorí sa chcú dozvedieť niečo viac o našej histórii. Jána Palacha môžeme považovať za symbol boja za slobodu a demokraciu po celom svete. Otázky slobody a neslobody zapoja do debaty každého a budú ťažiskom aj v tejto divadelnej inscenácii. Vstupné na autorské predstavenie sa neplatí, vstup je teda zadarmo, no len pre ľudí v režime OP.

FOTO: RosArt / divadelné štúdio

Športové podujatia: Hokej

Martin - Žilina, 2. 2. 2022 o 17:00 hod. Žilina - Žiar nad Hronom, 4. 2. 2022 o 17:30 hod. Martin - Levice, 6. 2. 2022 o 17:00 hod. Liptovský Mikuláš - Košice, 6. 2. 2022 o 17:00 hod.

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť