Utorok 17. 09. 2024 20:36:22 | Meniny má Olympia

Svetový deň duševného zdravia si pripomíname už od roku 1991

Žijeme v dobe, ktorá prináša mnoho výhod, no vyberá si za to aj svoju daň. Tlak na úspech, výkon, snaha priblížiť sa dokonalosti, stihnúť viac a lepšie ako ostatní, byť rovnako dokonalí ako známe osobnosti, prezentujúce sa denne v médiách či na sociálnych sieťach, je neustály nápor, ktorý nedokážeme uniesť všetci rovnako.

VJ |10. október 2023|10:15:17

Ilustračná foto. Zdroj: freepik.com

Súvisiaci článok
Štvrtý október sa už 92 rokov považuje za svetový deň zvierat
Čítajte viac >

Každý z nás je iný a zatiaľ čo niekto dokáže čeliť veľkému tlaku, ktorý ho nepoloží, iní ľudia pociťujú psychické problémy už pri omnoho menšej psychickej záťaži. Pomoc psychológa, či psychiatra vyhľadáva z roka na rok čoraz viac ľudí, dokonca sa znižuje aj veková hranica ľudí s preukázateľnými psychickými problémami.

Medzi najohrozenejšiu skupinu dnes patria teenageri, ktorí sú do veľkej miery ovplyvnení sociálnymi sieťami. Podľa posledných dostupných údajov trpí viac ako 1 zo 7 dospievajúcich detí vo veku 10–19 rokov diagnostikovateľnou duševnou poruchou. Väčšina z nich zostáva neliečená a nerozpoznaná. Väčšina z 800 000 ľudí, ktorí každoročne spáchajú samovraždu, sú mladí ľudia, pričom práve samovražda je štvrtou najčastejšou príčinou smrti mladých ľudí vo veku 15-19 rokov.

V roku 1991 Svetová federácia za duševné zdravie (WFMH) vyhlásila 10. október za Svetový deň duševného zdravia, s cieľom zvýšiť informovanosť verejnosti v otázkach duševného zdravia na celom svete. Zároveň zvyšuje povedomie o tom, že duševné zdravie je pre človeka veľmi dôležité a mala by sa mu venovať rovnaká pozornosť ako zdraviu fyzickému.

Za najrozšírenejšie psychické ochorenie sa považuje depresia. Podľa ligy za duševné zdravie je depresia porucha, ktorá postihne počas života takmer každého štvrtého človeka. Môže zahŕňať pocity smútku, beznádeje, celkovej únavy, znížené sebahodnotenie a pokles sebavedomia, poruchy spánku a rôzne, často mnohopočetné, bolesti. Avšak v súvislosti s udalosťami posledných rokov, kedy svet zasiahla pandémia a následné zdražovanie, sa zvyšuje aj počet úzkostných stavov a pocitov vyhorenia.

31270952_world_mental_health_day_01.jpg

Duševné zdravie je jednou z najviac zanedbávaných oblastí verejného zdravia. Takmer 1 miliarda ľudí žije s duševnou poruchou, 3 milióny ľudí ročne zomrú na škodlivé pitie alkoholu, s ktorým začali kvôli psychickým problémom a každých 40 sekúnd spácha jeden človek samovraždu. Podľa štatistiky z Národného centra zdravotníckych informácií vzrastá výskyt nových duševných porúch na Slovensku približne o 23% ročne.

Ak si na niekom z vášho okolia všimnete psychické ťažkosti, nenechajte ho v tom samého, podajte mu pomocnú ruku, vypočujte ho a pomôžte. Prípadne, ak sa vám zdá, že na sebe pozorujete zmeny, ste psychicky vyčerpaný a neviete si poradiť, nepotláčajte to v sebe.

Dnes je k dispozícii množstvo anonymných psychologických poradní cez telefón, chat, či email, kde vám odborníci a psychológovia poradia s vašimi problémami a pomôžu ako z nich von, či máte navštíviť psychológa, prípadne vás nasmerujú aj priamo na odborníka vo vašom okolí. Niekedy vám aj jediný rozhovor s odborníkom môže pomôcť a priniesť iný uhol pohľadu.

Kontaktovať môžete nonstop 24 hodín denne napríklad:

  • Krízovú linku pomoci: 0800 500 333, poradna@ipcko.sk
  • Linku dôvery Nezábudka (Liga za duševné zdravie): 0800 800 566

Súvisiaci článok
Horoskop na tento týždeň: Jedno znamenie sa bude cítiť vyčerpane, druhé bude mať hviezdy na svojej strane
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť