Sobota 05. 10. 2024 04:35:27 | Meniny má Viera

Zomrel posledný účastník Slovenského národného povstania, ktorý bol zo Žilinského kraja

Radničné noviny v meste Dolný Kubín prinášajú smutnú správu. Informujú, že koncom augusta zomrel posledný účastník Slovenského národného povstania z Dolného Kubína.

Radka Kostánová|8. október 2023|10:01:03

Zdroj: Dolnykubin.sk

Súvisiaci článok
Zomrela najstaršia obyvateľka obce Dlhé Pole. Posledná rozlúčka s ňou bude zajtra
Čítajte viac >

Redakcia mestských novín z Dolného Kubína informuje, že koncom augusta zomrel Jaroslav Prokop, posledný účastník Slovenského národného povstania, z Dolného Kubína.

Spomínajú naňho v dobrom. Vraj sa často prihováral najmä mladým, no o mnohé zážitky z vojny sa podelil aj s tými skôr narodenými. V minulosti sa zúčastňoval mnohých výročí či podujatí, ktoré boli spojené s vojnou.

Screenshot at okt 07 20-58-08.png

V mestských novinách Kubín uviedli, že Jaroslav Prokop bol toho názoru, že dedičstvo je potrebné si vážiť a uctievať. A hlavne mladých trošku prebudiť, aby vedeli, aké bolo Slovenské národné povstavenie v skutočnosti. Poďla Jaroslava sa to všelijako v dnešnom svete skresľuje.

„Prokop sa narodil 1. septembra 1925. Ako mladý gymnazista sa pripojil ku skupine študentov, ktorí vo vojno- vých rokoch strhávali vládne plagáty a vypisovali heslá proti režimu. V roku 1944 zmaturoval a ihneď po vypuknutí Slovenského národného povstania sa prihlásil v dolnokubínskych kasárňach,“ opísala redakcia bližšie život pána Jaroslava Prokopa.

Túto smutnú správu doplnili aj o tom, že neskôr sa vrátil na Oravu cez Liptov a pripojil sa ku skupine Signál, v ktorej pôsobil až do oslobodenia v apríli 1945. Jaroslav Prokop sa stal po vojne veterinárom a bol aktívny v regionálnom politickom a protifašis- tickom hnutí. Aj napriek vysokému veku mal výbornú pamäť. Rád sa rozprával s mladými a odovzdával im svoje skúsenosti, ale aj mnohé zážitky z mladosti.


Súvisiaci článok
Zomrela babka Milka, ktorá vyrábala háčkované hračky pre detičky v žilinskej nemocnici
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť