Sobota 27. 07. 2024 00:06:33 | Meniny má Božena

TIP NA VÝLET: Sedem lákadiel Rajeckej Lesnej (FOTOGALÉRIA)

Za turisticky zaujímavými miestami nemusíme cestovať ďaleko. V tomto Tipe na výlet vám ukážeme, že aj dedinky, ktoré ležia v našom okrese, vám majú čo ponúknuť. Obzvlášť Rajecká Lesná, ktorá je nielen známym pútnickým miestom, ale aj obľúbenou chatovou oblasťou a vyhľadávaným cyklistickým rajom. Vedeli ste, že v jej katastri stojí najnižšie položená horská chata v Lúčanskej Malej Fatre? Alebo že z útrob jej zeme vyviera liečivý prameň?

Michala Stanikova|2. október 2023|15:01:24

Zdroj: Michala Staníková

Súvisiaci článok
Tip na výlet: Tri dominanty Terchovej (FOTO+VIDEO)
Čítajte viac >

Rajecká Lesná leží približne 26 kilometrov južne od Žiliny. Prvá písomná zmienka o obci pochádza z roku 1413, keď Stibor zo Stibovíc udelil dedičné richtárstvo vo Friwalde (ako sa v minulosti nazývala Rajecká Lesná) Michalovi Valachovi za verné služby. V súčasnosti tu žije okolo 1300 obyvateľov.

Obec sa rozprestiera naľavo od cesty prvej triedy smerujúcej do Prievidze. Napravo sa nachádza osada Trstená, ktorá je súčasťou Rajeckej Lesnej od roku 1900. Obec ročne navštívia tisícky turistov, ktorí sa prídu pozrieť nielen na unikátny Slovenský betlehem, najväčšiu známu drevorezbu, ale aj na miestnu baziliku či kalváriu. Rajecká Lesná vie však ponúknuť oveľa viac... A práve tomto článku vám ukážeme, čo všetko tu môžete vidieť a zažiť.

Prvýkrát sa Rajecká Lesná alebo Friwald spomína v historických listinách na začiatku 15. storočia. Dnes sa jej demografia pohybuje na čísle 1300 obyvateľov. Snímka: Juraj Zbýňovec

1. lákadlo: Malebná kaplnka

Prvá zaujímavosť, na ktorú by sme vás chceli upozorniť, sa nachádza hneď pri vstupe do obce. Je to Kaplnka sv. Jána Nepomuckého, postavená na malom návrší pri križovatke ciest pravdepodobne v polovici 18. storočia. Kaplnka bola zasvätená Jánovi Nepomuckému, ktorý bol v tom období jedným z najuctievanejších svätcov v Európe. Určite si všimnete, že po architektonickej stránke je vo výbornom stave. Minulý rok totiž prešla kompletnou obnovou.

Reštaurovanie kaplnky bolo zrealizované tradičnými stavebnými postupmi a materiálmi. Na strechu použili drevený šindeľ a cementové omietky, ktoré pamiatke škodili, nahradili vápennými. Počas reštauračných prác sa podarilo zistiť, že socha svätca, ktorá je umiestnená v kaplnke, nepochádza z 19. storočia, ako sa pôvodne predpokladalo, ale z obdobia, kedy bola kaplnka vybudovaná.

Kaplnka stojí napravo od vstupu do obce. Bola vybudovaná pred takmer 300 rokmi.
Kaplnka sv. J. Nepomuckého pred a po obnove. To je rozdiel, čo poviete? Snímky: Žilina-Gallery, autorka článku
Počas reštaurovania sochy, ktorá sa nachádza v kaplnke, pamiatkari zistili, že je o sto rokov staršia, ako sa datovalo. Snímka: KPÚ Žilina

2. lákadlo: Slovenský betlehem a bazilika

Ak ste v Rajeckej Lesnej už niekedy boli, určite ste tu zavítali práve kvôli svetoznámemu drevenému betlehemu. Ide o ojedinelú technickú a umeleckú pamiatku, ktorá okrem výjavu zrodenia Ježiša Krista zachytáva aj históriu a dominanty nášho národa. Betlehem je unikátny nielen svojou veľkosťou (8,5 m x 2,5 m x 3 m), ale aj mechanizmom – pohyblivými časťami. Autorom diela je už zosnulý umelecký rezbár Jozef Pekara, ktorý podstatnú časť svojho života prežil v neďalekých Rajeckých Tepliciach.

Na betleheme majster pracoval neuveriteľných 15 rokov a prvýkrát ho verejnosti predstavili v novembri 1995. Ako sám Jozef Pekara o svojom diele povedal, práve počas jeho posvätenia prežil pocit, kedy bol na svoju prácu naozaj hrdý. „Bol som vari po prvý raz spokojný sám so sebou. Podobné dielo v Európe neexistuje. Toto dielo je veľmi vzácne tým, že ide o národne motivované dielo. Okrem opisu krajiny je tam zachytená aj práca valachov a baču, i medveď, ktorý kradne ovce,“ prezradil v jednom rozhovore.

Jozef Pekara pracoval na svojom životnom veľdiele 15 rokov. Snímky: autorka, betlehem.rajeckalesna.org

Ide o skutočne precíznu prácu. Jednotlivé figúrky tvoril rezbár niekoľko dní, pohyblivé majstroval okolo týždňa. Kým pôvodne mal betlehem pozostávať len zo stredného a severného Slovenska, postupne k nemu pribudla aj západná a východná časť krajiny a tým sa betlehem stal najväčším svojho druhu. Ojedinelé umelecké dielo je umiestnené v Dome Božieho Narodenia, ktorý bol postavený práve pri tejto príležitosti. Okrem betlehema nájdete v dome - na prvom poschodí galériu, ktorá prezentuje drevorezbu ďalších významných rajeckých majstrov.

Betlehem v Rajeckej Lesnej je najväčšou drevorezbou na Slovensku.

Hneď vedľa Domu Božieho Narodenia stojí miestny kostol zasvätený Narodeniu Panny Márie, ktorý bol v roku 2002 vyhlásený za baziliku minor. Pôvod chrámu siaha do roku 1864, kedy sa začalo s jeho výstavbou. O dva roky neskôr bol kostol posvätený a pri tejto príležitosti bola zo starého, pôvodného kostola z prvej polovice 15. storočia prenesená socha Panny Márie do nového svätostánku. Socha je vysoká 145 cm a bola vyhotovená neznámym rezbárom okolo roku 1498. Pripisujú sa jej viaceré zázračné uzdravenia, preto je Rajecká Lesná vyhľadávaným pútnickým miestom už od nepamäti.

Betlehem aj kostol sú situované priamo v centre Rajeckej Lesnej, v priestore za obecným úradom a miestnymi potravinami. Betlehem môžete navštíviť každý deň v týždni, od 10.00 hod do 17.00 hod. Vstupné je dobrovoľné.

Ďalším navštevovaným pútnický miestom je Bazilika Narodenia Panny Márie a socha, ktorá bola pôvodne umiestená v starom kostole. Snímky: Juraj Zbýňovec, Farnosť Rajecká Lesná

Pre zaujímavosť: v blízkosti baziliky a betlehema sa do dnešných dní zachovala apsida z pôvodného Kostola Márie Kráľovnej anjelov, ktorý dal postaviť rod Frywaldských. Keďže starý kostol už kapacitne nepostačoval pútnikom – jednoloďová stavba s nízkou vežou a sakristiou, bol vedľa neho postavený nový priestrannejší kostol, dnes Bazilika Narodenia Panny Márie.

Starý kostol bol zbúraný v roku 1866 a zachovala sa z neho len apsida – priestor pre oltár, v ktorej sa nachádzajú tri románske a jedno gotické okno. V minulosti slúžila ako farská sýpka a vraj aj ako sklad nafty. Dnes je pamiatkovo chránená.

V centre obce sa do dnešného dňa zachovala apsida z pôvodného kostola. Snímky: Jozef Feiler

3. lákadlo Kalvária

Ďalším navštevovaným miestom Rajeckej Lesnej je miestna kalvária. Bola postavená v roku 1920 – 1921 z finančných príspevkov rodákov, ktorí odišli žiť a pracovať do Ameriky. Zbierkou sa podarilo vyzbierať 4-tisíc dolárov. Kalváriu postavili na stráni kopca, pod ktorým vyviera liečivý prameň. Pozostáva zo 14 kaplniek a končí pri Kostole Nanebovstúpenia Pána.

Obrazy a rámy krížovej cesty boli zhotovené v Mníchove. Areál kalvárie sa počas desaťročí obnovoval niekoľkokrát. V rokoch 1971-1972, 1990, 1996-1997 a naposledy pred 23 rokmi, v roku 2000. Ako sa ku kalvárii dostanete? Stačí v obci odbočiť na Hostinec u Hromadov - povyše neho sa nachádza záchytné parkovisko pre návštevníkov kalvárie. Od betlehema a baziliky je vzdialená približne pol kilometra, čiže poľahky sa tam dostanete aj pešo.

Kalvária v Rajeckej Lesnej pochádza zo začiatku 20-tych rokov minulého storočia. Vyzbierali sa na ňu rodáci, ktorí emigrovali do Ameriky. Snímka: Juraj Zbýňovec
Krížová cesta končí pri Kostole Nanebovstúpenia Pána.

4. lákadlo Zázračný prameň

Súčasne s Kalváriou bola na začiatku 20-tych rokoch minulého storočia postavená pod kopcom aj Lurdská kaplnka. Pri tejto kaplnke pramení pitná voda, ktorá je považovaná za zázračnú a spája sa s ňou jedna legenda. Tá hovorí, že vždy na Zelený štvrtok navštevovala prameň slepá žobráčka. Pri jednej návšteve si pretrela oči vodou z prameňa, žiadala pri tom Pannu Máriu o pomoc a zrak sa jej zázračne vrátil.

Priezračný zdroj vitamínov nezamŕza ani počas najtuhšej zimy. Je bohatý na vápnik a magnézium, a má blahodarný vplyv na cievy, tráviace ústrojenstvo či vysoký tlak. Na jeho liečivé účinky odkazujú aj ďakovné tabuľky za vyzdravenie a vyslyšanie prosieb od vďačných pútnikov, ktoré sú rozmiestnené pri Lurdskej kaplnke.

Prameň, ktorý vyteká pod kalváriou, má vraj ozdravné účinky. Je bohatý na vápnik a horčík.

Keďže voda z prameňa nestačila potrebám množstvu pútnikov, ktorí si ju prišli načerpať, bol pri kaplnke umelo vybudovaný ďalší vodovod, z ktorého vyteká voda z liečivého prameňa. Pomocný prameň dostal názov Prameň sv. Františka, patróna zvierat a životného prostredia. Nad prameňom bol vybudovaný drevený prístrešok, pod ktorým je umiestnená socha svätca. Súčasťou areálu je aj oddychová zóna – lavičky na relax či duchovné rozjímanie.

K obom liečivým prameňom zídete chodníkom, ktorý vedie popod kalváriu. Keďže sa nachádza priamo pod krížovou cestou, zájsť tam vám zaberie naozaj len minútku. Obísť toto zázračné miesto by bola preto veľká škoda.

Liečivé pramene vyvierajú pod kopcom, na ktorom je vybudovaná kalvária.

5. lákadlo Najnižšie položená horská chata

Rajecká Lesná nie je len zastavené územie určené na bývanie, jej okolie je ideálne na turistické či cyklistické vyžitie. Za obcou sa ťahá dolina, ktorá vás očarí svojou krásnou, nedotknutou prírodou aj rekreačným potenciálom. Cez dolinu vedie niekoľko kilometrov dlhá asfaltová cesta. Slúži hlavne ako obslužná komunikácia pre tunajšiu chatovú oblasť. V doline sa začína a končí viacero turistických trás a je popretkávaná cyklochodníkmi. Asi najväčším lákadlom je lokalita Žiar, v ktorej leží najnižšie položená horská chata v Lúčanskej Malej Fatre s rovnomenným názvom.

Areál horskej chaty Žiar pozostáva z hlavnej chaty, ubytovacích chát a z veľkej lúky, ktorá poskytuje zázemie pre šport a rekreáciu. Návštevníka určite milo prekvapí, že chata slúži aj ako reštauračné zariadenie, kde si môže dať niečo chutné pod zub alebo sa občerstviť nápojmi rôznych druhov. Miesto je ideálne aj pre rodiny s deťmi, keďže v blízkosti chaty je detské ihrisko.

Horská Chata Žiar. Žiadny luxus nečakajte, ale služby a občerstvenie sú na výbornú.

Chatu od roku 1996 spravuje rodina Kubincovcov a musíme uznať, že domácu atmosféru tu cítiť na každom kroku. Ako sami uvádzajú na svojej stránke, ich zariadenie je vhodné pre aktívnych ľudí, ktorí milujú les, zážitky, šport, medvede a nové priateľstvá. „Nevyhovujeme vyznávačom luxusu a vyššieho štandardu“, úprimne konštatujú v úvode svojej stránky (www.chataziar.sk).

Okrem turistov a cyklistov môžete v areáli chaty cez prázdniny stretnúť deti, ktoré tu zavítali v rámci letného detského tábora. Cez rok sa tu konajú rôzne športové podujatia, festivaly, koncerty, turnaje či výstavy.

Chata je od dediny vzdialená asi tri kilometre. Ako sme už spomínali, cez dolinu vedie asfaltová komunikácia, čiže sa tu môžete vyviesť autom či na bicykli. Ak však radi kráčate a nerobia vám problém väčšie vzdialenosti, pokojne si tu dokráčajte po svojich a odmeňte sa dobrým pivkom alebo lahodnou kávou. Výlet ku chate môžete spojiť aj s návštevou miestneho lyžiarskeho strediska a gejzíra, ktoré vám priblížime v nasledujúcich riadkoch.

Ideálne miesto na výlet pre rodiny s deťmi. Ku kávičke si môžete dopriať aj takúto luxusnú šišku :)

6. lákadlo Lyžiarske stredisko

Hoci je lyžiarske stredisko dlhodobo zatvorené, oplatí sa pri ňom počas cesty ku gejzíru zastaviť. Skutočnosť, že sa tu kedysi vykonávali zimné športy, pripomína dvojpodlažná budova, ktorá slúžila na prevádzku strediska, na predaj lístkov i ako zázemie pre lyžiarov – reštaurácia a bar. Pri budove kedysi fungovala aj požičovňa či servis lyží. Všetky stavby v stredisku sú už bohužiaľ v zanedbanom stave.

Ako sme sa dočítali na internete, lyžiarske stredisko ponúkalo upravené lyžiarske zjazdovky pre slabších aj stredne pokročilých lyžiarov. Hlavná sezóna trvala od decembra do marca a v prípade potreby zasnežovali plochy technických snehom. V stredisku fungovalo 5 lyžiarskych vlekov, ktoré obsluhovali svahy o celkovej dĺžke 3,8 kilometra. Najvyšší bod zjazdovky – horná stanica sa nachádzala vo výške 911 m n. m. Stredisko bolo schopné za hodinu obslúžiť 2200 osôb.

Lyžiarske stredisko je zatvorené od roku 2018.
V stredisku bolo 5 vlekov. Niektoré sú už rozobraté.
Stredisko rokmi chátra.

Naposledy sa tu lyžovalo v roku 2017. Ako sme sa dočítali na oficiálnej stránke strediska na Facebooku, sezónu 2018 museli ukončiť pre technické problémy. V príspevku z roku 2020 hľadalo stredisko spolumajiteľa, ktorý by získal 40 percentný podiel. Pravdepodobne sa ho nepodarilo nájsť, keďže v roku 2021 bola budova strediska ponúkaná na predaj...

Inzerát je momentálne stiahnutý z ponuky, ale ako to s hľadaním nového majiteľa dopadlo, sme sa už nedozvedeli. Každopádne ľudia, ktorí tu zvykli stráviť nejednu zimu, opisujú lyžovačku v Rajeckej Lesnej ako príjemný športový zážitok. Krásny kopec s náročnými aj nenáročnými trasami, bez tlačeníc pri vleku či na svahu, jednoducho pravá dedinská lyžovačka „za pár korún“.

Lyžiarom bolo k dispozícii 5 zjazdoviek o celkovej dĺžke 3,8 kilometra. Stredisko nemalo núdzu o návštevníkov. Snímky: FB Skipark Rajecká Lesná

7. lákadlo Gejzír

Posledným lákadlom, ktorým by sme mohli ukončiť naše putovanie po Rajeckolesnianskej doline, je umelý gejzír, ktorý vyviera približne pol kilometra od lyžiarskeho strediska a štyri kilometre za obcou. Hoci nie je výtvorom prírody, predsa je pre ľudí veľkým lákadlom a to najmä v zime, kedy sa mení na robustný ľadový stĺp. Počas leta predstavuje príjemné schladenie, vodu vystrekuje do výšky šesť až sedem metrov.

Určite vás očarí aj krásna príroda okolo gejzíra... Ako sa k nemu dostanete? Veľmi jednoducho. Vystrekuje hneď vedľa asfaltovej cesty, ktorá prechádza cez dolinu. Ako sme písali, od lyžiarskeho strediska pokračujte cestou nahor. To, že už ste blízko, zistíte tak, že kým ste doteraz išli po ceste cez otvorené priestranstvo, zrazu vás obklopí les a za najbližšou zákrutou, cca dva metre naľavo od asfaltovej cesty naďabíte na "vodné divadlo".

Gejzír v Rajeckej Lesnej strieka do výšky 6 až 7 metrov.
Gejzír je vo veľkom navštevovaný najmä v zime, kedy sa mení na ľadový stĺp. Snímka: rajeckadolina.sk

To nie je všetko

Hoci spomíname "len" sedem lákadiel, Rajecká Lesná vám vie toho ponúknuť ešte viac. V jej katastri rastú dve prekrásne lipy veľkolisté, ktoré sú zákonom chránené. Nachádzajú sa pri konečnej autobusovej zastávke, na začiatku vstupu do Rajeckolesnianskej doliny a ich vek sa odhaduje na 100 rokov. Za chránené boli vyhlásené v roku 1982 a 1996. Lipy majú po obvode viac ako tri metre a dosahuj výšku 27 a 32 metrov.

Určite viete, že Rajecká Lesná je domovom Vianočnej pošty. Tá tu sídli už 24 rokov a za to obdobie prišlo na jej adresu viac ako 95-tisíc listov a pohľadníc z celého sveta. Deti posielajú Ježiškovi nielen zoznam darčekov, ktoré by si rady našli pod stromčekom, ale aj svoje najtajnejšie želania a príbehy. A kde môžete odovzdať svoj list, ak sa rozhodnete navštíviť Rajeckú Lesnú osobne? Schránka Vianočnej pošty je umiestnená kde inde ako na budove miestnej pošty.

Ak sa v Rajeckej Lesnej zdržíte dlhšie, môžete vybehnúť aj na dvojkríž na Vojanku, odkiaľ sa ponúkajú krásne výhľady – nachádza sa na začiatku obce alebo ku Kaplnke sv. Anny na Hôrkach, ktorá je situovaná nad poľnou cestou prepájajúcou Rajeckú Lesnú so susednou Ďurčinou (v lokalite za miestnym cintorínom).

Veríme, že sa vám v Rajeckej Lesnej bude páčiť rovnako ako nám a že sa tu ešte vrátite...

V katastri Rajeckej Lesnej stoja dve chránené lipy. Ich vek sa odhaduje na sto rokov.
Dvojkríž na Vojanku. Miesto v Rajeckej Lesnej, kde sa konajú Jánske ohne. Snímka: Juraj Zbýňovec
Kaplnka sv. Anny na Hôrkach bola postavená v roku 1999. Pred ňou tu stála staršia kaplnka z rokov 1918 - 1920. Snímka: Juraj Zbýňovec

Súvisiaci článok
TIP NA VÝLET: Kamenné dvojkreslo v Lietave. Výtvor z dlhej chvíle alebo kultový objekt zo staroveku?
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť