Štvrtok 16. 05. 2024 06:04:18 | Meniny má Svetozár

Radka v meste: Po stopách samovraždy Dušana Makovického, osobného lekára Tolstého (RECENZIA)

V stredu 13. septembra 2023 otvorilo Mestské divadlo v Žiline svoju 32. divadelnú sezónu. Prvým odohraným predstavením bola inscenácia spojená so Žilinou a lekármi, Dušan Makovický sa obesil vo svojom rodnom dome.

Radka Kostánová|1. október 2023|15:00:27


Súvisiaci článok
Mestské divadlo Žilina už túto stredu otvorí 32. divadelnú sezónu. Na programe je predstavenie spojené s históriou Žiliny
Čítajte viac >

Divadelnú inscenáciu napísala skvelá Zuzana Palenčíková a režíroval ju Rastislav Ballek. Predstavenie v sebe spája útržky zo zápiskov troch priateľských lekárov, a to Ivana Hálka, Dušana Makovického a Alberta Škarvana. Majú vybudované silné priateľstvo, spoločnú profesiu, vzťah ku mestu Žilina, podobnú životnú filozofiu a najmä náklonnosť aj vymedzenie sa voči osobnosti Tolstého.

V úvode predstavenia na javisko napochodujú traja herci a postavia sa do stredu. Sú to hlavné postavy inscenácie, ktoré neskôr dopĺňajú ďalší herci ako zbor.

377558655_825779539555184_2388759644346008669_n.jpg Zdroj: Facebook/Mestské divadlo Žilina

Dušan Makovický sa obesil vo svojom rodnom dome je jedno z kľúčových divadelných predstavení, ak sa chce divák dozvedieť viac o histórií významného žilinského lekára Dušana Makovického, ktorý bol zároveň osobným lekárom Tolstého a považoval ho za svoj vzor.

Ako sa aj samotná Zuazana Palenčíková vyjadrila, texty a divadelné inscenácie, ktoré zachytávajú skutočnú históriu nášho regiónu, sa jej páčia oveľa viac. Čítať zápisky lekárov bolo pre ňu vzrušujúce. Text sa vyvíjal do svojej finálnej predlohy od leta 2022 a predstavuje akýsi chorobopis či sociologickú agendu na prelome storočí.

Traja samotní herci na javisku sa postupne predstavia a odhalia svoje identity. Ide o slávneho Dušana Makovického, Ivana Hálka a Alberta Škarvana. Zo zápiskov prerozprávajú svoje začiatky na lekárskych fakultách, priblížia svoje priateľstvo a doplnia pikantné detaily, vďaka ktorým prenikne divák hlbšie do ich života. Rozporuplným názorom je, že divák nemusí porozumieť okamžite všetkému, čo herci túžia vyjadriť.

377562135_825779456221859_6529939563055382703_n.jpg Zdroj: Facebook/Mestské divadlo Žilina

Adam Herich v hlavne úlohe Dušana Makovického, lekára zo Žiliny, predvádza na javisku poctivú prácu, obratne gestikuluje, jeho charizma pobaví každého návštevníka a horlivosť, s ktorou je oddaný Tolstému, by mu uveril každý. Ako môžeme nakoniec v divadle vidieť, príliš dlho žil hľadaním Boha a zmyslu života, namiesto toho, aby skutočne žil. Koniec koncov, svoju dušu nevyliečil a divák počas celého predstavenia skladá skladačku motívov, prečo spáchal samovraždu.

Počas jednej scény vystihla tento moment myšlienka: „Príliš veľa žijeme pre ostatných a seba dávame na posledné miesto. Mali by sme sa viac starať o seba.“

Ďalšou hlavnou a kľúčovou postavou je Pražan Ivan Hálek, ktorého stvárňuje Peter Martinček. Neskrýva svoju autenticitu a bravúrne sa zhostil svojej úlohy lekára na Kysuciach, ktorý bol taktiež pod silným vplyvom Tolstého. Myslel si, že v Čadci nájde pokrokovú civilizáciu a múdrosť ľudí, no nájde pravý opak - zaostalosť a chudobu. Možno aj tento vplyv na Kysuciach prispeje k rozhodnutiu, že sa Hálek dostáva od učenia Tolstého k Marxovi.

Trojicu lekárov uzatvára posledný dobrý priateľ, Albert Škarvan. Michal Koleják vdýchol Albertovi najvýraznejší protiklad osobnosti oproti Dušanovi Makovickému. S jeho hodnotami sa najmenej stotožňuje, dokonca odmietol vojenskú službu. Za svoje správanie si zaslúžil štyri mesiace väzenia a odobratie lekárskeho diplomu, čo môžeme vidieť aj v predstavení.

377571856_825779452888526_2731808682567239904_n.jpg Zdroj: Facebook/Mestské divadlo Žilina

Počas divadelného predstavenia sa odhaľuje čoraz viac zo životov týchto troch lekárov, približujeme sa k učeniu Tolstého a názorom Dušana Makovického, ktorý so sebou vedie vnútorný boj a hľadá Boha. Neustále obdivuje Tolstého, pomáha ho liečiť, je jeho verným spoločníkom a uvidí ho aj umierať v Astapove.

Divák sa dostáva do jeho vnútra a hoci nemusí porozumieť všetkému, čo v inscenácii uvidí, na jej konci všetko zapadne na svoje miesto.

V závere divadelnej hry dostáva viac priestoru Albert Škarvan, ktorý vyzve všetkých ľudí k svetovému mieru a hovorí o nenásilí. Úplný záver predstavenia rozpráva aj o možných príčinách toho, prečo Dušan Makovický dobrovoľne odišiel z tohto sveta.

Lístky na predstavenie Dušan Makovický sa obesil vo svojom rodnom dome si môžete zakúpiť v Mestskom divadle Žilina.


Súvisiaci článok
Recenzia: Kniha Dôvera vo vás zanechá tú správnu dávku vzrušenia a napätia
Čítajte viac >


Súvisiaci článok
Recenzia: Knižnú trilógiu Nekompromisní uzatvoril posledný diel, vďaka ktorému zostanú čitatelia v napätí
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť