Nedeľa 15. 09. 2024 21:59:24 | Meniny má Jolana

Kultúrne podujatia tento týždeň: Pôjdete na Queen show alebo Stoličné dni?

Nový týždeň prináša vždy nové kultúrne podujatia. Poďte si pozrieť prehľad tých najlepších akcií v Žilinskom kraji počas týždňa od 12. do 18. júna 2023. ILUSTRAČNÉ FOTO: Nová synagóga Žilina

Radka Kostánová|12. jún 2023|12:01:02


Súvisiaci článok
Zmerajte si sily v ručnom kosení na XV. ročníku koseckej súťaže „Na kysuckých lúkach“
Čítajte viac >

Výstava: Fotografía matematíca, 12.06.2023 o 11:00 hod. v Krajskej knižnici, Žilina

Od pondelka do stredy si môžete v Krajskej knižnici pozrieť výstavu matematickej fotografie. Túto výstavu/súťaž organizuje už 6. raz Gymnázium bilingválne v Žiline. Jej hlavným cieľom je prepojiť kreativitu žiakov s matematickými pojmami. Študenti majú možnosť porozumieť matematickým pojmom a uvažovať o nich prostredníctvom fotografie a zároveň sa práve vďaka matematike dostať bližšie do sveta fotografie.

fotografia matematica, zdroj = kniznica.jpg FOTO: Krajská knižnica Žilina

Výstava: Výstava detských ateliérov, 12.06.2023 o 12:00 hod. v Stanici Žilina-Záriečie

Na Stanici v Žiline budete môcť vidieť krásnu výstavu detských umelcov. Práve z toho dôvodu, že výtvarkový a keramický ateliér (pod vedením Martiny Mäsiarovej a Karolíny Baštekovej) chce ukázať, čo detskí umelci a umelkyne na ich kurzoch vytvárali od začiatku školského roka. Vstupné je bezplatné.

vystava detskych atelierov, zdroj = stanica.png FOTO: Stanica Žilina-Záriečie

Predstavenie: Mäkké hrany, 12.06. a 13.06.2023 o 17:00 hod. v Novej synagóge, Žilina

„Viacgeneračné pohybové predstavenie Mäkké hrany uvidíte v pondelok 12. a v utorok 13. júna o 17:00. Vytvorili ho tanečnice a tanečníci zo susedného Centra Labyrint, kde už 20 rokov realizujú rôzne pohybové aktivity a umelecké projekty pre širokú komunitu,“ pozýva na predstavenie komunitného tanca synagóga v Žiline. Vstupné stojí 5,00 €.

makke hrany, zdroj = synagoga.png FOTO: Nová synagóga Žilina

Prednáška: Šikana a internetová bezpečnosť, 13.06.2023 o 16:30 hod. v Krajskej knižnici, Žilina

V utorok sa bude v Krajskej knižnici debatovať na tému Šikana a internetová bezpečnosť - metodika práce s deťmi s hlavným rečníkom Miroslavom Drobným. V prednáške sa zamiera na prácu s emóciami v kombinácii s audiovizuálnymi dielami v oblasti prevencie detí a mládeži. Na príkladoch vám ukáže aj rozdiel v prístupoch pre rôzne vekové kategórie.

šikana a internetova bezpečnosti, zdroj = kniznica.jpg FOTO: Krajská knižnica Žilina

Kino na Stanici: Čo ste urobili Rusom? + diskusia, 13.06.2023 o 17:00 a 20:00 hod. v Stanici Žilina-Záriečie

V kine na Stanici uvidíte tento týždeň veľmi zaujímavý a dokumentárny film. Dokument „ČO STE UROBILI RUSOM?“ filmárov Michala Fuliera a Jany Bučky Kovalčíkovej, ktorý vznikol v koprodukcii s organizáciou Depaul Slovensko, dáva hlas obyčajným ľudom, ktorí každý deň trpia vojnou prebiehajúcou v ich krajine. Oživením je, že po jeho premietaní sa uskutoční diskusia s tvorcami. Vstupné je tentoraz dobrovoľné.

kino na stanici, zdroj = stanica.png FOTO: Stanica Žilina-Záriečie

Koncert: Queen show - Pocta legende, 13.06.2023 o 19:00 hod. v Dome kultúry, Ružomberok

V Ružomberku budete mať možnosť zažiť perfektné vystúpenie. Pôjde o strhujúcu koncertnú show, počas ktorej budete mať na tele zimomriavky. Návštevníci budú mať možnosť počuť originálne úpravy najväčších hitov od skupiny Queen, taktiež aj efektívne choreografie rôznych tanečných žánrov v prevedení mladých muzikálových tanečníkov a, samozrejme, nesmieme zabudnúť, že v programe je aj pútavá Lightshow s efektným scénickým vizuálom.

queen show, zdroj = ruzomberok.jpg FOTO: Mesto Ružomberok

Predstavenie: Nikdy není pozdě, 13.06.2023 o 19:00 hod. v Dome odborov, Žilina

Dom odborov pozýva všetkých milovníkom komédií a umenia na predstavenie Nikdy není pozdě. „Jana Paulová a Václav Vydra ako filmová dvojica trhajú divácke rekordy, kedykoľvek sa objavia na obrazovke, avšak na divadelnom javisku sa spolu stretávajú až teraz. Dlho totiž hľadali natoľko dobrý komediálny text, ktorý by bol pre takú výnimočnú spoluprácu dostatočným dôvodom. Takýto text našli v dômyselne vystavanej komédii Norma Fostera Nikdy není pozdě,“ priblížili organizátori na webovej stránke Domu odborov. Vstupné stojí 26,00 €.

nikdy neni pozde, zdroj = dom odborov.jpg FOTO: Dom odborov

Podujatie: Klub fantastickej literatúry a tvorivého písania, 14.06.2023 o 16:00 hod. v Krajskej knižnici, Žilina

V stredu sa môžu všetci záujemcovia od 10 rokov zúčastniť prvého stretnutia Klubu tvorivého písania. Stretnutie bude zamerané na fantastickú literatúru, kraľovať mu budú rozhovory o fantasy svetoch a návštevníci si budú môcť vytvoriť príbeh z vlastného a vymysleného sveta.

Prednáška: Finančná gramotnosť, 14.06.2023 o 17:30 hod. v Krajskej knižnici, Žilina

V Krajskej knižnici sa tento týždeň uskutoční aj prednáška pre dospelých o finančnej gramotnosti. Všetci dobre vieme, že v dnešnej dobe je dobré byť finančne zdatný, lebo máme pred sebou ťažšie časy. Ak chcete niečo ušetriť a lepšie hospodáriť s peniazmi, nemali by ste na tejto prednáške chýbať. Dozviete sa zaujímavé tipy do budúcnosť a zároveň budú pre vás nachystané praktické príklady, ktoré budete musieť rozlúštiť.

financna gramotnosti, zdroj = kniznica.png FOTO: Krajská knižnica Žilina

Koncert: Lucie Bílá Turné po slovenských hradoch, 14.06.2023 o 19:00 hod. na Budatínskom hrade

Na Budatínskom hrade zažijete tento týždeň netradičný koncert. Lucie Bílá sa totižto rozhodla zaspievať svoje najobľúbenejšie piesne v netradičnom romantickom prostredí, kde sa bude môcť na okamih cítiť ako kráľovná. Slovenské hrady sú na to ako stvorené. Práve v stredu ju môžete zažiť na hrade Budatín, neskôr navštívi aj Slovenskú Ľupču, Červený Kameň, Trenčiansky hrad a hrad Branč. Lístok stojí 35,00 €.

lucie bila, zdroj = fb .jpg FOTO: Facebook/Považské múzeum

Výstava: Interaktívna výstava IQ DAYS, 15.06.2023 - 30.06.2023 v Auparku, Žilina

Svoje vedomosti a znalosti z fyziky či iných predmetov si môžete prísť otestovať do žilinského Auparku. „Príďte sa zabaviť, naučiť sa niečo nové a overiť si vaše doterajšie vedomosti z fyziky či matematiky. Vyskúšajte svoj postreh, rýchle reakcie a silu na vlastnej koži. Chcete vedieť ako vidí mačka, pes či kôň? Na prvom poschodí nájdete Simulátor videnia,“ pozýva Aupark v Žiline. Výstavu budete môcť vidieť na prízemí, hneď pri kaviarni Starbucks. Vstup je bezplatný.

vystava iq days, zdroj = aupark zilina.jpg FOTO: Facebook/Aupark Žilina

Festival: Stoličné dni 2023, 15.07.2023 - 17.06.2023 v Liptovskom Mikuláši

Populárny a letný jarmok v Liptovskom Mikuláši ponúkne už od 15. do 17. júna bohatý trojdňový program. Návštevníkom sa ako každý rok, tak aj tento, predvedú ľudoví remeselníci v ešte dlhšej remeselnej uličke plnej drevených, prútených, keramických, háčkovaných a štrikovaných výrobkov, ručne vyrábaných šperkov, mydielok a iných produktov. Historickým centrom sa zase bude šíriť vôňa grilovaných špecialít, langošov a trdelníkov, zatiaľ čo na pódiu sa o náladu postarajú tanečné a hudobné skupiny. Informáciu prinieslo mesto Liptovský Mikuláš.

stolične dni, zdroj = mikulas.jpg FOTO: Mesto Liptovský Mikuláš

Podujatie: Klub spoločenských hier, 15.06.2023 o 15:00 hod. v Krajskej knižnici, Žilina

Štvrtkové popoludnia so spoločenskými hrami v knižnici sa opäť rozbiehajú. Práve v priestoroch Krajskej knižnice si môžete prísť zahrať spoločenské hry. Môžete si doniesť aj vlastné spoločenské hry, ktoré nemáte s kým hrať. Vítaní sú profesionáli aj úplní začiatočníci vo veku od 5 rokov. Podmienkou je platný čitateľský preukaz do knižnice. Informuje o tom knižnica.

Predstavenie: Komjatská nevesta, 15.06.2023 o 17:00 hod. v Dome kultúry, Ružomberok

Folklórny súbor Liptov, Detský folklórny súbor Liptáčik a Súkromná základná umelecká škola Folklórneho súboru Liptov pozývajú všetkých milovníkov predstavení a koncertov na koncert s názvom Komjatská nevesta. Vstupné stojí 5,00 €.

komjatska nevesta, zdroj = ruzomberok.jpg FOTO: Mesto Ružomberok

Podujatie: Umenie v tanci, 15.06. a 16.06 o 17:00 hod. v Novej synagóge, Žilina

Vo štvrtok o piatej, a v piatok o pol tretej, sa uskutoční v žilinskej synagóge už štvrtý ročník celoštátnej prehliadky scénického tanca detí, mládeže a dospelých, ktorú organizuje Art Studio Z. Čaká vás prehliadka z dvoch kategórií - kategória deti a kategória mládež a dospelí. Vstupné stojí 5,00 €.

umenie v tanci, zdroj = synagoga.png FOTO: Nová synagóga Žilina

Workshop: Umenie pre každého, 16.06.2023 o 16:30 hod. v Galérii Rozeta, Ružomberok

Na workshopy v Ružomberku by ste už mali byť zvyknutí. Tento týždeň vás na jeden zaujímavý a plný informácií pozýva materské centrum Nevedko. Sú vítané rodiny s deťmi so sociálnym, finančným a zdravotným znevýhodnením na tvorivý workshop s témou Tkanie, pletenie, macramé. Vstup je zdarma.

Festival: Hviezdne noci - Good morning, 16.06.2023 v Ladovni, Bytča

Hviezdne noci sú tradičný festival v meste Bytča už niekoľko rokov. Práve podujatie Good morning pozýva všetkých jeho milovníkov na jeho pomalé zobúdzanie pred veľkým finále. „Good morning pozýva návštevníkov prebúdzať sa so začiatkom leta v kulisách mesta Bytče s doprovodom kvalitného hudobného programu. Festival vznikajúci, ako jedna z aktivít kolektívu Hviezdne noci nadväzuje na už niekoľkoročnú festivalovú činnosť v meste Bytča. K industriálnym priestorom Ladovne ako hlavného venue prináša, ako opozíciu priestory kaplnky Sobášneho paláca alebo areál zámku,“ informujú na Facebooku. Lístok stojí 33,00 a študenti majú zľavu o 4,00 €.

festival hviezdne noci, zdroj = facebook .jpg FOTO: Facebook/KC Hviezdne Noci

Divadlo: Dušan Makovický sa obesil so svojom rodnom dome, 16.06.2023 a 17.06.2023 o 19:00 hod. v Mestskom divadle, Žilina

Mestské divadlo v Žiline prichádza s novým divadelným predstavením. V piatok o šiestej večer sa uskutoční verejná generálka inscenácie. Následne v piatok o siedmej bude premiéra, za ktorú si priplatíte a zaplatíte 14,00 €. „Montáž zo zápiskov troch lekárov Ivana Hálka, Dušana Makovického a Alberta Škarvana, ktorých spája vzájomné priateľstvo, profesia, mesto Žilina, životná filozofia, náklonnosť aj vymedzenie sa voči osobnosti L. N. Tolstého. V strede udalostí stojí Dušan Makovický, oddaný žilinský lekár a neskôr osobný Tolstého lekár a priateľ, vegetarián, abstinent, pacifista a tolstojovec, ktorý až príliš dlho žil hľadaním Boha a zmyslu života, že svoju dušu nakoniec vyliečiť nedokázal. Skladáme mozaiku z indícií, zápiskov, denníkov, listov a pátrame po motíve jeho samovraždy,“ približuje Mestské divadlo v Žiline na svojej stránke.

divadlo, zdroj = mestske divadlo.jpg FOTO: Mestské divadlo Žilina

Koncert: Para zahrá Na ceste Okolo nás, 16.06.2023 o 20:00 hod. v Stanici Žilina-Záriečie

Verte, či nie, tento týždeň je naozaj svetový, čo sa týka koncertov. Do Žiliny príde Para. „Brutálna zostava je na turné Našou krajinou a sme radi, že Na ceste zastaví aj v Žiline. Postaviť sa za to, čomu (spolu) veríme,“ napísali o koncerte viac. Vstupné stojí 23,00 €.

koncert para, zdroj = stanica.png FOTO: Stanica Žilina-Záriečie

Podujatie: Holubice cenzúry, 17.06.2023 o 18:00 hod. v Stanici Žilina-Záriečie

Stanica Žilina-Záriečie sa rozhodla podporovať mladé talenty. Nielen, že môžete raz za čas vidieť koncerty začínajúcich kapiel, tentokrát to bude aj poézia. „Podujatie “Holubice cenzúry” bude prvou besedou žilinského Literárneho spolku @absenciavyznamu , kde sa umelci podelia o svoju básnickú tvorbu. Pripravený pre Vás bude aj OPEN MIC, takže môžte vaše básnické diela odprezentovať aj vy. Pripravte si pohár dobrého nápoja, sadnite si s nami na vankúš a nechajte sa unášať jazzovou atmosférou Holubíc cenzúry,“ informuje Stanica na svojom webe. Vstupné je dobrovoľné.

holubice cenzury, zdroj = stanica.png FOTO: Stanica Žilina-Záriečie

Predstavenie: Fontána pre Zuzanu, 17.06.2023 o 20:00 hod. v Terchovej

Milovníci klasiky sa môžu tešiť. Práve túto sobotu sa v Terchovej uskutoční predstavenie Fontána pre Zuzanu. „Príbeh scénickej verzie muzikálu bude vytvorený na motívy všetkých troch dielov "Fontán" a okrem nadčasových megahitov - ako sú Voda, čo ma drži nad vodou / Ak nie si moja / Mama Kami / Láska Šialená / Dvaja / Nemožná / Mopedová / Fontána lásky / Afrika moja láska / Najrýchlejší z rýchlych / Chlap z kríža a ďalších - v inscenácii zaznejú aj zbrusu nové piesne z pera hitmakera Vaša Patejdla,“ približujú podujatie organizátori. Vstupné stojí 24,00 € a VIP vstupné 29,00 €.

fontana pre zuzanu, zdroj = fb fontana .jpg FOTO: Facebook/Ticketlive.sk

Divadlo: Vaša banda - Iní, 18.06.2023 o 18:00 hod. v Stanici Žilina-Záriečie

Divadelné zoskupenie zo ZUŠ Ferka Špániho predstaví v nedeľu na Stanici svoju autorskú inscenáciu. „To ako vyzeráš? Si divný. Radšej buď ticho. Nesprávaj sa ako chalan. Hanbím sa za teba. Fuj bifľoška! Odpáľ! To čo počúvaš? Si trápny! Ty čítaš? Si čudná. Ani loptu nevieš chytiť. Vlezloprd. Si sto rokov za opicami..,“ opisuje Stanica podujatie na webe. Ak ste sa s podobnými vetami stretli, môžete prísť. Vstupné na predstavenie stojí 5,00 €.

vaša banda ini, zdroj stanica.png FOTO: Stanica Žilina-Záriečie

Koncert: Hudba u Fullu 2023, 18.06.2023 o 18:00 hod. v Galérii Ľ. Fullu, Ružomberok

Cyklus Hudba u Fullu bude pokračovať ďalším zo série koncertov. Účinkovať budú poľsko - slovenské duo Accosphere a LLLeggiero Woodwind Trio z Krakova. Mesto Ružomberok o tom informuje na svojom oficiálnom webe. Na tomto odkaze zase nájdete program a viac informácií o umelcoch. Vstup stojí 5,00 € a 3,00 € pre dôchodcov.

hudba u fullu, zdroj = ruzomberok.jpg FOTO: Mesto Ružomberok

Predstavenie: Dokonalé dieťa, 18.06.2023 o 19:00 hod. v Dome kultúry, Liptovský Mikuláš

Nedeľu môžete uzatvoriť v divadle na predstavení Dokonalé dieťa. Uvidíte skvelé herecké výkony v podaní jedinečného obsadenia: herečka a stand-up komička Lujza Garajová Schrameková, členovia umeleckého súboru SKD Martin Alena Pajtinková a Daniel Žulčák, herec DJP Trnava Michal Jánoš. „Komédia Dokonalé dieťa nie je návodom na to, ako sa stať dokonalým rodičom. Je osobnou výpoveďou tvorcov o tom, čo znamená niekoho vychovať, ako veľmi sa podobáme na rodičov a ako sa naše deti začínajú podobať na nás,“ približujú organizátori. Vstupné stojí 18,00 € a 16,00 €.

dokonale dieta, zdroj = mikulas.jpg FOTO: Mesto Liptovský Mikuláš


Súvisiaci článok
Igor Janckulík: „Detskú pohotovosť idú zrušiť aj v Ružomberku! Rozhoduje sa o nás bez nás!“
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť