Sobota 07. 09. 2024 20:26:11 | Meniny má Marianna

Žilinská nemocnica upravuje systém parkovania: Po novom zaparkujete v ZÓNE A alebo v ZÓNE B

Od štvrtka 8. júna upravuje Fakultná nemocnica s poliklinikou v Žiline podmienky pre vjazd a zotrvanie vozidiel v areáli zdravotníckeho zariadenia. Parkovanie v areáli žilinskej nemocnice bude po novom rozdelené na ZÓNU A a ZÓNU B. Vodičov čakajú zmeny najmä v blízkosti hlavnej budovy polikliniky a priľahlých pavilónov. Foto: Facebook / Fakultná nemocnica s poliklinikou Žilina

Juliana Krčulová|7. jún 2023|12:35:33


Súvisiaci článok
Statici odporučili na frekventovanom moste medzi Príbovcami a Benicami očistenie a ošetrenie ložísk. Žilinská župa následne vykoná opätovnú obhliadku (FOTOGALÉRIA)
Čítajte viac >

Fakultná nemocnica s poliklinikou Žilina dnes na svojom oficiálnom webe informovala, že od štvrtka 8. júna upravuje podmienky pre vjazd a zotrvanie vozidiel v areáli zdravotníckeho zariadenia. Parkovacie zóny budú po novom v areáli žilinskej nemocnice rozdelené na ZÓNU A a ZÓNU B. V priebehu júna bude podľa slov hovorkyne Fakultnej nemocnice s poliklinikou Žilina, Lenky Zátekovej, nový systém fungovať v prechodnej prevádzke, počas ktorej môže dôjsť k nevyhnutným technickým úpravám. Pri vjazdových a výjazdových závorách vodičov priebežne usmernia a pomôžu s prejazdom pracovníci strážnej služby.

„Najväčšia zmena sa týka spoplatnenia zotrvania vozidlom v ZÓNE A ktorá sa nachádza v centre nášho areálu v blízkosti hlavnej budovy polikliniky a priľahlých pavilónov – fialová farba. Bezplatne tu môžete využiť prvých 30 minút na prejazd, vyloženie a naloženie pacienta. Ak chcete napriek spoplatneniu ostať v ZÓNE A, využite miesta označené PACIENTI a pred odjazdom nezabudnite najprv uhradiť parkovné (1,50€/30 min), a to na prízemí hlavnej budovy polikliniky v Klientskom centre. Platba kartou aj v hotovosti,“ priblížila hovorkyňa žilinskej nemocnice, Lenka Záteková.

Ďalej uviedla, že bezplatne môžu návštevníci naďalej využiť štyri hodiny v ZÓNE B na záchytných parkoviskách za pavilónom liečebne dlhodobo chorých a pavilónom gynekológie a pôrodníctva – zelená farba.

352222637_925744712031635_8639688177183242901_n.jpg

„Pomôcka je jednoduchá, pri vjazde do areálu vchádzate hlavnou vjazdovou závorou, ktorá vás privedie do bezplatnej ZÓNY B (4 hodiny). Akonáhle prejdete akoukoľvek ďalšou prejazdovou závorou vnútri areálu, vstúpili ste už do spoplatnenej ZÓNY A. Ak ste sa tu zdržali viac ako 30 minút, odporúčame pred odjazdom navštíviť Klientske centrum na prízemí hlavnej budovy polikliniky, minimalizujete tak zdržania pri výjazdových závorách,“ informovala Záteková.

Fakultná nemocnica s poliklinikou Žilina poskytuje rôzne zvýhodnené podmienky pre ŤZP pacientov s ŤZP parkovacím preukazom, pacientov urgentného príjmu, onkológie (pri podaní liečby nad štyri hodiny) a dialýzy.

„Poriadne si ich pozrite v cenníku a ak máte nárok na zvýhodnenie, nezabudnite si dať parkovací lístok ešte pred odjazdom validovať (odblokovať) na prízemí hlavnej budovy polikliniky v Klientskom centre. Ak tak neurobíte, parkovanie vám bude účtované za plnú úhradu,“ ozrejmila hovorkyňa žilinskej nemocnice.

351722096_687939219764317_7626997773703095061_n.jpg

Zástupcovia žilinskej nemocnice počítali aj s vlnou kritiky, ktorá sa, podľa ich slov, spustí s nástupom nového parkovacieho systému. Majú na to jasnú odpoveď.

„Predtým, ako sa spustí lavína komentárov o tom, aký je v našej nemocnici problém s parkovaním, tak áno, vieme to aj my a veľmi podobne to zažívajú aj v ďalších slovenských nemocniciach vzhľadom na príkaz ministra zdravotníctva z roku 2017. Bezplatné parkovanie pre pacientov vstúpilo do platnosti pred 6 rokmi, dovtedy (za spoplatnených podmienok) sme mali denný prejazd cca 2 000 vozidiel, po spustení bezplatného parkovania prejazdy začali rásť a dnes dosahujú počet 3️ 500 áut za deň,“ ozrejmila hovorkyňa Záteková a ďalej uviedla, že už niekoľko rokov postupne budujú nové parkovacie miesta, aby problém zmiernili:

„Naposledy sme ich pridali stovku a "zázrakom" boli za pár týždňov opäť zaplnené. V areáli dochádza denne ku kolíznym situáciám, vodiči parkujú na tráve, chodníkoch, dobre že nie priamo v ambulanciách. Ohrozujú chodcov, ďalších vodičov a zároveň prejazd záchranných zložiek. Areál však nemáme nafukovací, dosiahli sme maximum, riešenie treba hľadať inde, a to v zmene podmienok parkovania, čím obmedzíme zneužívanie štvorhodinového bezplatného parkovania v blízkosti centra mesta.“

Ako uviedol ekonomicko-technický námestník žilinskej nemocnice, Igor Stalmašek, nárast súvisí nielen so zvýšeným automobilizmom, ale súčasne so zneužívaním parkovania zadarmo.

„Naša nemocnica sa nachádza priamo v centre krajského mesta, v tesnej blízkosti sú nákupné pasáže, obchodné centrá, tu musia vodiči zaplatiť, mnohí z nich tak radšej prišli do nemocnice, kde to mali bez úhrady,“ zdôraznil Stalmašek, podľa ktorého dochádza z tohto dôvodu k preťaženiu a zahlteniu dopravnej premávky:

„Neustále riešime vážne kolízie, sú privolávaní mestskí policajti, pretože niektorí vodiči si myslia, že je pre ich pohodlie ideálne nechať auto na chodníku alebo tráve, prípadne najlepšie s ním vojsť rovno do ambulancie,“ dodal ekonomicko-technický námestník.

351390476_945030769886072_7328177823245417755_n.jpg

Podľa slov hovorkyne žilinskej nemocnice, Lenky Zátekovej, je v areáli k dispozícii až 700 parkovacích miest.

„Sme jedným z najväčších nemocničných parkovísk na Slovensku. Máme tiež vyhradených 20 miest pre ŤZP, rodiny s deťmi. Miesta pre ŤZP nájdete pred každým zdravotníckym pavilónom. Viac ich, žiaľ, vyčleniť nemôžeme, pretože by sme znížili aktuálne dostupný počet miest a obmedzili parkovanie ďalším pacientom, ktorí taktiež prichádzajú do nemocnice s akútnymi zdravotnými problémami, rovnako pohybového charakteru. Pacienti ŤZP s ŤZP parkovacím preukazom majú zvýhodnené podmienky bez ohľadu na to, či parkujú na mieste vyhradenom pre ŤZP, alebo nie, rozlišovať treba podľa zóny, v ktorej sa nachádzajú a parkovací lístok treba pred odjazdom validovať (odblokovať),“ uzavrela hovorkyňa žilinskej nemocnice.

KOMPLETNÉ PODMIENKY NOVÉHO SYSTÉMU PARKOVANIA nájdete na TOMTO ODKAZE.


Súvisiaci článok
Prvý raz upozornenie, druhýkrát pokuta: Mestská polícia v Žiline začína s prípravami na novú parkovaciu politiku
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť