Nedeľa 19. 05. 2024 20:47:09 | Meniny má Gertrúda

Kultúrne podujatia tento týždeň: Príde Adam Ďurica, ale aj Hanička a Murko

Nový týždeň prináša vždy nové kultúrne podujatia. Poďte si pozrieť prehľad tých najlepších akcií v Žilinskom kraji počas týždňa od 8. do 14. mája 2023. FOTO: Facebook/Adam Ďurica a Facebook/Hanička a Murko

Radka Kostánová|8. máj 2023|10:35:01


Súvisiaci článok
Vo Vrútkach budú diskutovať na tému: Horská cyklistika ako faktor miestneho rozvoja cestovného ruchu
Čítajte viac >

Kino na stanici: Moc, 09.05.2023 o 17:00 a 20:00 hod. v Stanici Žilina-Záriečie

Tento týždeň vám Stanica prinesie film, ktorý sa realizoval v slovensko-maďarsko-českej koprodukcii, čo bude aj jasne vidieť. Dej príbehu sa bude sústreďovať na nešťastnú náhodu na poľovačke, pri ktorej zomrie človek. Pôjde o príbeh, ktorý odhaľuje skrytú mašinériu politickej moci a snahy o jej udržanie. Príbeh, v ktorom hrajú hlavné úlohy vysokopostavený politik a agent, ktorý má všetko „upratať“ si kladie otázky o podobe pravdy v súčasnom verejnom živote, o možnostiach jej hľadania a skrývania, ale aj o skutočnej identite politických figúr a príbehoch za ich verejnými maskami. Vstupné stojí 6,00 €.

kino moc, zdroj = stanica.png FOTO: Stanica Žilina-Záriečie

Divadlo: Sex noci svätojánskej, 09.05.2023 o 18:00 hod. v Dome kultúry, Liptovský Mikuláš

Čakáte klasické predstavenie od Shakespeara? Ste na omyle. Vynovená hra od Woodyho Allena je niečo úplne iné. „Dynamická, trošku rozmarná, no pritom intelektuálna komédia sa odohráva v roku 1905. Intelektuál Andrew Hobbs a jeho hanblivá manželka Adriana prežívajú partnerskú krízu. Do ich vidieckeho sídla zavíta na víkend bratranec Leopold so snúbenicou Ariel. Tá je však nenaplnenou láskou domáceho pána,“ opisuje predstavenie mesto Liptovský Mikuláš. Ste zvedaví, ako všetko dopadne? Neváhajte a príďte. Lístok stojí 14,00 €.

divadlo sex noci svatojanskej, zdroj = mikulas.jpg FOTO: Mesto Liptovský Mikuláš

Workshop: Famíliart - doma, 10.05.2023 o 15:00 hod. v Galérii Ľ. Fullu, Ružomberok

Galéria Ľ. Fullu si pre vás opäť pripravila tvorivý program pre rodiny. Spoznáte, aká je hodnota umenia. Dozviete sa aj, že každý z nás má domov zariadený podľa svojho vkusu - umenie je prítomné všade okolo nás, súhlasíte? Zameriate sa preto na interiérové štýly, naše príbytky a dozviete sa niečo o Fullovom štýle bývania. Odnesiete si vlastné návrhy interiérov. Vstup stojí 5,00 €.

familiart, zdroj = ruzomberok.jpg FOTO: Mesto Ružomberok

Divadlo: Anna Karenina, 10.05.2023 o 19:00 hod. v Mestskom divadle, Žilina

Klasický román, moderné prevedenie. Aj taká je Anna Karenina v Mestskom divadle. Inscenácia je venovaná 30. výročiu od založenia divadla a rozhodne vás chytí za srdce. Lístok stojí o 11:00 hod. 5,00 € a o 19:00 hod. 12,00 €.

Divadlo monodráma: Malý sobík, 10.05.2023 o 19:00 hod. v Rosenfeldovom paláci, Žilina

Divadlo Kontra, ktoré príde do paláca, vám predstaví vám svoju inscenáciu Malý sobík. Je to skutočný príbeh o zvláštnom vzťahu autora stand up komika Richarda Gadda a jeho stalkerky. O tom, ako ho tento vzťah ovplyvnil a nakoniec prinútil čeliť temnej traume, hlboko pochovanej v jeho vnútri. Vstup stojí 4,00 € pre dospelých a 2,00 € pre študentov.

divadlo monodrama, zdroj = palac.jpg FOTO: Rosenfeldov palác

Podujatie: Cestou necestou, 10.05.2023 o 19:00 hod. v Central Perku, Liptovský Mikuláš

Mesto Liptovský Mikuláš pozýva všetkých milovníkov cestovania na dve dobrodružné cesty. Ako opisuje, v tej prvej sa vyberiete na motorkách do Juhovýchodnej Ázie – do Vietnamu a na Filipíny. 2 mesačnú cestu spolu s Paťkou absolvujete za 1 hodinku. V druhej cestovateľskej prednáške vás vezmú na mesiac do Panamy v Strednej Amerike. Vstupenka stojí 7,00 €.

cestou necestou, zdroj = mikulas.png FOTO: Mesto Liptovský Mikuláš

Workshop: Tvorivý klub - Kvetináč z tetrapaku, 11.05.2023 o 13:45 hod. v Krajskej knižnici, Žilina

V Krajskej knižnici v Žiline budete môcť tento týždeň opäť tvoriť. Naučíte sa, čo robiť s prázdnym tetrapakom od mlieka. Vyrobíte si veľmi jednoducho štýlový kvetináč aj s využitím servítkovacej techniky už vo štvrtok. Vstup stojí 3,00 € kvôli materiálu.

tvorivy klub, zdroj = kniznicia.jpg FOTO: Krajská knižnica Žilina

Výstava: Matilda, 11.05.2023 - 31.08.2023 o 16:00 hod. v Budatínskom hrade, Žilina

Ako informuje Považské múzeum, na Budatínskom hrade bude od 11. mája prístupná originálna výstava pod názvom Matilda, ktorá priblíži diela maliarky a grafičky Matildy Čechovej. Výber z jej tvorby pripravilo už tradične Považské múzeum a Oravská galéria pri príležitosti 115. výročia od narodenia autorky. Všetci sú srdečne vítaní.

vystava, matilda, zdroj = pmza.jpg FOTO: PMZA

Tanečné predstavenie: Neskorý zber - Na dlhé lakte, 11.05.2023 o 19:00 hod. v Novej synagóge, Žilina

Nová synagóga v Žiline si pre vás tento týždeň pripravila tanečné predstavenie. „Autorský projekt s názvom Na dlhé lakte prináša v pohyblivých obrazoch témy blízkosti, ohraničenia, ale aj priepustnosti a obmedzení. Skúma mieru blízkeho až úzkeho kontaktu s partnerom, ktorá nezávisí od metrickej vzdialenosti. Trpezlivosť, s akou podstupujeme procesy nastavené „na dlhé lakte“, nám poskytuje možnosť reflexie našich spontánnych rozhodnutí a reakcií, možnosť vychutnať si prítomnosť a realitu, v otvorenom priestore kĺzať po pomyslených krivkách geografického záznamu krásy a radosti. Všetci chceme niečo zanechať, ale kto sa na to chce pozerať?“ informuje Nová synagóga o podujatí. Vstupné stojí 10,00 €.

tanečne predstavenie, zdroj= nova synagoga.png FOTO: Nová synagóga

Divadlo: Rozhovor s členkou kultu, 11.05.2023 o 19:00 hod. v Mestskom divadle, Žilina

Aj tento týždeň sa dočkáte predstavenia Rozhovor s členkou kultu. Budete vidieť a aj počuť šesť žien, unavených či znechutených systémom dnešnej spoločnosti. Tie unikajú do rozpadajúcich sa chatiek bývalého pionierskeho tábora kdesi v lese, s nádejou v učenie N., ktoré ale žiadnym učením nie je. Ocitnú sa na mieste, od ktorého očakávajú zázrak – porozumenie zmyslu svojho života. Texty balansujú na krehkej deliacej čiare klišé, skutočných obáv a hlbokých právd, ktorým sa ľudia vysmievajú, hoci by ich najradšej sami žili. Lístok stojí 12,00 €.

Koncert: Adam Ďurica, 11.05.2023 o 19:00 hod. v Dome odborov, Žilina

Adam Ďurica zavíta do Žiliny. Tešiť sa môžete na koncert plný známych hitov, ale aj noviniek, ktoré sa Adamovi podarili zložiť. „Jeden z najvýraznejších slovenských autorov a spevákov prichádza s úplne novým programom, skladbami z posledných albumov, ale aj najznámejšími hitmi v nových aranžmánoch, ktoré budete môcť zažiť prvý krát live na dvoch exkluzívnych koncertoch v Trenčíne a Žiline,“ priblížil Dom odborov. Vstupenka stojí 25,00 €.

koncert adam durica, zdroj = dom odborov.jpg FOTO: Dom odborov

Workshop: Kurz keramiky - keramické hodiny, 12.05.2023 o 16:30 hod. v LKS, Liptovský Mikuláš

S Gabrielou Kováčovou si prídu na svoje rodičia a deti, ktorí majú umelecké cítenie a zručnosti pre modelovanie. Tento týždeň bude téma modelovania veľmi jednoduchá - hodiny. Vložné je 15,00 €.

kurz keramiky, zdroj = mikulas.jpg FOTO: Mesto Liptovský Mikuláš

Predstavenie: Shirley Valentine, 12.05.2023 o 19:00 hod. v Dome odborov, Žilina

Na piatkové predstavenie sú vítané všetky dámy, ktoré práve prechádzajú ťažkým obdobím a hlavne ženy, ktoré sa ničoho neboja a chcú motiváciu do života. Príbeh o Shirley je bravúrna komédia o hľadaní vlastnej identity stratenej vo všednosti každodenného života v hlavnej úlohe s nezameniteľnou Simonou Stašovou. Počas predstavenia sa zoznámime so ženou, ktorej osud je nám tak dobre známy, ale tiež ženou, ktorá sa ho rozhodne pevne vziať do svojich rúk a poriadne s ním zatočiť. Vstupné stojí 25,00 €.

predstavenie, zdroj = dom odborov.png FOTO: Dom odborov

Divadlo: Neznášam ťa, 12.05.2023 o 19:00 hod. v Mestskom divadle, Žilina

Počas nasledujúcich dní sa môžete tešiť aj na divadelnú hru Neznášam ťa. Ide o situačnú komédiu o štyroch pároch, ktorí sa stretnú počas silvestrovského večera v jednom byte. Čo všetko si (ne)povedia a (ne)zataja? Dozviete sa v stredu o 19:00 hod. Lístok stojí 12,00 €.

Koncert: ZLOKOT - máj(áles)ový open air koncert, 12.05.2023 o 20:00 hod. v Stanici Žilina-Záriečie

Počasie sa otepľuje, preto je čas na prvý open air koncert. Na scéne bude opäť tajomná entita, ktorá si povoláva štyroch hudobníkov, ktorí si znova nachádzajú k sebe cestu. O podujatí informuje Stanica Žilina-Záriečie na svojej stránke. Tentokrát sa ale rozhoduje pre gendrovo vyvážené zoskupenie: Pavol „Lyrik“ Remiáš (rap), Erik „Losos“ Horák (basgitara, gitara), Stanka Apfelová (gitara, basgitara, spev) a Ema Kakarová (bicie). Svoj prvý „ponávratový“ koncert si dali pred preplneným stanom na POHODA festivale a playlisty skladajú z toho naj z ich repertoáru. No jeden luxus! Vstupenka stojí 11,00 €.

koncert zlokot, zdroj = stanica.png FOTO: Stanica Žilina-Záriečie

Podujatie: Be Lenka - bazár, workshopy, diskusie, 13.05.2023 o 9:00 hod. v Novej synagóge, Žilina

Obľúbený bazár čoraz populárnejšieho žilinského “svetového” výrobcu barefoot obuvi Be Lenka má svoje pokračovanie. Tentokrát bude rozšírený o malý barefoot festival. Viac informácii o bazári a podujatí s programom sa dozviete na tomto odkaze.

podujatie bazar, zdroj = nova synagoga.png FOTO: Nová synagóga

Podujatie pre deti: Hromada odpadkov a čo teraz s tým?, 13.05.2023 o 10:00 hod. v Krajskej knižnici, Žilina

Zem je domov nás všetkých, preto by sa mal každý človek pokúšať o to, aby nebola zasypaná odpadkami. Ako separovať, recyklovať a kompostovať si deti vo veku od 5 do 10 rokov ukážu 13. mája o 10:00 v knižnici. Spoločne sa naučia odpad, ktorý doma „vyrobia“ aj správne roztriediť a dostanú prednášku aj o tom, ako ho vytvárať čo najmenej.

Podujatie: Rodinná sobota, 13.05.2023 o 15:00 hod. v Rosenfeldovom paláci, Žilina

Obľúbené podujatie Rodinná sobota sa uskutoční už tento víkend. Budete môcť navštíviť tvorivú dielňu, aktuálnu výstavu so zážitkovým výkladom a taktiež aj inkluzívne kino. Premietať sa bude rozprávka pre deti Super maznáčikovia. Viac o nej nájdete na tomto odkaze.

Počas soboty, 13. mája, sa uskutoční v Rosenfeldovom paláci aj podujatie Noc múzeí a galérii. Budete mať možnosť zažiť palác tak, ako ho ešte nepoznáte. Viac o podujatí sa dočítate na tomto odkaze.

rodinna sobota, zdroj = palac.jpg FOTO: Rosenfeldov palác

Podujatie pre deti: Hanička a Murko, 13.05.2023 o 16:00 hod. v Dome odborov, Žilina

Obľúbená detská show vyrazila za novým dobrodružstvom. Malá speváčka Hanička a jej kocúrik Murko pozývajú všetky deti na sobotné predstavenie, ktoré bude plné noviniek. „Čakajú na vás aj ich zvierací kamaráti v životnej veľkosti (Opička, Capko, Červík a Žabka) a 12 obľúbených pesničkových hitov! Vystúpenie Haničky a Murka je kombináciou živého a dynamického koncertu a divadla. Haničku a Murka tradične sprevádza aj ich veľká kamarátka Sofi, ktorá bude s nimi a so zvieracími kamarátmi spievať, tancovať a pomáhať im urobiť z vystúpenia ozajstnú šou,“ informuje Dom odborov na svojej stránke. Vstupné stojí 10,00 €.

Podujatie Hanička a Murko sa uskutoční aj v nedeľu, 14. mája 2023 o 16:00 hod. v Dome kultúry v Liptovskom Mikuláši.

predstavenie hanička a murko, zdroj = dom odborov.jpg FOTO: Dom odborov

Divadlo: Rozsutec spieva, 13.05.2023 o 18:00 hod. v Mestskom divadle, Žilina

Folklórny súbor Rozsutec po prestávke príde na veľkú scénu Mestského divadla Žilina s programom Rozsutec spieva. Rozsutec sa v ňom pravidelne predstavuje spoločne s pozvanými hosťami. Vstupenka stojí 9,00 €.

rozsutec spieva, zdroj = divadlo .jpg FOTO: Mestské divadlo Žilina

Podujatie pre deti: Deň rodiny 2023, 14.05.2023 o 13:00 hod. v Budatínskom parku, Žilina

Nedeľu môžete stráviť spolu s rodinou v Budatínskom parku. Aj v roku 2023 Sekcia pre mládež opäť organizuje Deň rodiny. Pod hlavnou myšlienkou tohto ročníka, ktorá znie "Mama, naj povolanie", bude pre vás areáli Budatínskeho parku pripravený zaujímavý celodenný program aktivít. K dispozícii budú rôzne tvorivé dielne, kreatívne činnosti, prednášky, diskusie, sprievodný program, workshopy a mnoho iného.

podujatie pre deti deň rodiny, zdroj = FB ŽSK .png FOTO: Facebook/Žilinský Samosprávny Kraj


Súvisiaci článok
Hádzanársky turnaj Slovak Open Handball U12 už klope na dvere! Prihlasovanie je spustené
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť