Streda 01. 05. 2024 22:33:42

Talent Žilinského kraja: Volejbalistka Michaela Olbertová (ROZHOVOR + FOTO)

Štrnásťročnej rodáčke z Tepličky nad Váhom, Michaele Olbertovej, učaroval volejbal už v mladom veku. Hoci v ročníku bola zakaždým najmladšia, vždy bola najvyššia. Preto si povedala, že svoju výšku zúročí. Michaela už štyri roky reprezentuje Volleyball Academy Žilina na pozícii nahrávačky a aktuálne navštevuje 9. ročník na Cirkevnej základnej škole Romualda Zaymusa v Žiline. Uplynulú sezónu bola hráčkou extraligového tímu VA UNIZA Žilina a mohla si tak vyskúšať palubovky tímov najvyššej slovenskej volejbalovej súťaže. Pred pár dňami sa spolu so svojím reprezentačným družstvom U17 vrátila z bulharskej Sofie, kde bojovali o postup na Majstrovstvá Európy. Foto: Súkromný archív Michaely Olbertovej a Jakub Ruman

Juliana Krčulová|6. máj 2023|12:00:01


Súvisiaci článok
Talenty Žilinského kraja: Tanečníci baletu Adrián a Sára Sobolovci (ROZHOVOR + FOTOGALÉRIA)
Čítajte viac >

„Volám sa Michaela Olbertová, mám štrnásť rokov a žijem s rodičmi a s bratom v Tepličke nad Váhom. S obľubou pozerám fantasy filmy a čítam anglické knihy. Ak ostane chvíľka času, rada si s kamoškami zájdem na čokoládu a palacinky. Hrám za žilinský klub Volleyball Academy Žilina a navštevujem 9. ročník Cirkevnej základnej školy Romualda Zaymusa v Žiline,“ predstavila sa našej redakcii talentovaná volejbalistka Michaela Olbertová, ktorá zaspomínala aj na svoje športové začiatky:

Kadetky_zapas_.jpg

„Od malička som mala dlhé nohy a ruky. V škole ma prezývali “žirafa“. Hoci som v ročníku bola najmladšia, vždy som bola najvyššia. Ako malú ma to hnevalo. Mama mi však vysvetlila, že výnimočnosť v niečom, je dar. A tak som začala premýšľať, v čom by som svoju výšku vedela zúročiť, čo by ma bavilo. S volejbalom som začala v CVČ v rodnej obci, kde bol volejbalový krúžok. Po jeho zániku som prosila rodičov, že by som chcela naďalej hrať volejbal. A tak moja mama začala gúgliť, či je v Žiline nejaký volejbalový klub a od augusta 2019, ako jedenásťročná, som začala chodiť do Volleyball Academy Žilina,“ priblížila rodáčka z Tepličky nad Váhom a ďalej pokračovala:

Kadetky_zapas.jpg

„Po letnej príprave, ktorá bývala na atletickej dráhe za OC Dubeň, sa v septembri tréningy presunuli do telocvične Žilinskej univerzity. Začala som hrávať zápasy v kategórii mladších a onedlho i starších žiačok. Avšak v marci 2020, zo dňa na deň, pandémia uzavrela športoviská a my sme ostali doma. Po uvoľnení opatrení v minulom roku, sme s babami konečne mohli začať riadne trénovať a hrať.“

M_SR_kadetiek_2022.jpg

„Ako som už spomínala, od roku 2019 som hráčkou Volleyball Academy Žilina, kde momentálne hrám v kategórii starších žiačok U16 a kadetiek U18 na pozícii nahrávačky. Uplynulú sezónu 2022/23 som bola hráčkou extraligového tímu VA UNIZA Žilina, kde som dostala, po zranení našej prvej nahrávačky v prípravnom zápase, dôveru od prezidenta klubu, pána Dalibora Andrisíka, a mohla som si vyskúšať palubovky tímov najvyššej slovenskej volejbalovej súťaže. Sú to skúsenosti, ktoré sa snažím zúročiť aj v reprezentácii SR U17, kde som jednou z nahrávačok národného tímu,“ uviedla Michaela pre našu redakciu a ďalej pokračovala o svojom tréningovom pláne:

Individualny_trening.jpg

„Mám dva druhy tréningov. Celkovo týždenne trénujem 6 až 7-krát. V hale trénujem 3 až 4 tréningy týždenne, kde s babami okrem naberania kondičky, skúšame aj rôzne herné situácie a zdokonaľujeme ich. Ďalšie dva tréningy mám individuálne, zamerané na koordináciu, silovosť, výbušnosť. A ešte jeden tréning v týždni mám fyzio, kde sa s trénerom zameriavame na časti tela, ktoré treba zregenerovať po zápasoch - absolvujem štyri cez víkend - alebo nastaviť na ďalší športový výkon.“

Štrnásťročnej športovkyne sme sa ďalej opýtali na súťaže, ktorých sa už stihla zúčastniť a na cenné víťazstva, ktoré si z týchto súťaží odniesla:

„Okrem oblastnej súťaže, ktorú s tímom hráme celú sezónu, sa mi podarilo zahrať si minulý rok aj Majstrovstvá SR mladších žiačok, kde sme s babami skončili na 4. mieste, a Majstrovstvá SR kadetiek U18, kde sme skončili na 7. mieste. S reprezentáciou Slovenska som mala možnosť zahrať si v Poľsku, Rakúsku, medzinárodný kvalifikačný turnaj MEVZA v Púchove a pred pár dňami sme sa vrátili z bulharskej Sofie, kde sme, žiaľ, nepostúpili na ME, ktoré sa budú konať toto leto,“ priblížila talentovaná športovkyňa.

Repre_U17.jpeg

Extraliga_cislo_7.jpg

Na našu otázku, aké sú jej nadchádzajúce plány do budúcnosti, nám odpovedala takto:

„V týchto dňoch končí aktuálna sezóna a s babami sa pripravujeme na baráž starších žiačok i kadetiek. Radi by sme postúpili na M-SR v oboch kategóriách. Urobíme, čo bude v našich silách, no konkurencia je veľká. Od jesene, v prípade, že ma tréner slovenskej reprezentácie nominuje, by som mala s národným tímom začať prípravu na ďalšiu kvalifikáciu na ME. Samozrejme, po lete začne i nová klubová sezóna. Nášmu ženskému tímu VA UNIZA Žilina sa podarilo udržať v extralige, čo v prípade jej pokračovania, bude pre mnohé hráčky možnosť opäť získavať cenné skúsenosti a reprezentovať mesto Žilina v najvyššej súťaži,“ zhodnotila talentovaná volejbalistka, ktorú v najbližších dňoch čakajú prijímacie skúšky na dve žilinské gymnázia.

„Snažím sa teraz dobre pripraviť na prijímacie skúšky, aby som uspela. Naďalej chcem na sebe makať, aby som bola prínosom pre náš klub,“ uzavrela pre našu redakciu volejbalistka Michaela Olbertová.

Repre_Michaela_cislo_7.jpg

Si športovec alebo umelec a vynikáš medzi spolužiakmi? Máš menej ako 21 rokov a pri utieraní prachu z tvojich ocenení ti jedna sobota nestačí? Potom hľadáme práve teba!

Ak prekypuješ talentom už od škôlky, venuješ sa športu alebo hráš na hudobný nástroj, máš menej ako dvadsaťjeden rokov a si zo Žilinského kraja, neváhaj a daj nám o sebe vedieť!

Samozrejme, ak sa tento článok dostal ku rodinným príslušníkom, prajným kamarátom a známym talentovaných športovcov a umelcov, dajte nám o nich vedieť prostredníctvom nášho mailu tip@sp21.sk


Súvisiaci článok
Talent Žilinského kraja: Futbalistka Daniela Michalcová (ROZHOVOR + FOTOGALÉRIA)
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť