Štvrtok 16. 05. 2024 00:42:26 | Meniny má Svetozár

Žilinskí poslanci schválili zvýšenie cestovného v MHD. Predplatené karty pre deti nezdražejú

„V dôsledku neustáleho nárastu priamych nákladov na zabezpečenie služieb pre prevádzkovanie MHD v meste Žilina sme nútení pristúpiť k zvýšeniu cien za poskytované služby,“ uviedol v predkladanom materiáli konateľ dopravného podniku Mikuláš Kolesár. Z pôvodného návrhu vypadlo desaťeurové zvýšenie predplatených dopravných kartičiek pre školákov. FOTO: Facebook Ľubo Bechný

Michal Filek|24. apríl 2023|12:50:20

Od 1. júla bude stáť základný 60-minútový lístok v žilinskej MHD 90 centov, namiesto súčasných 75 centov. Za 12-minútový lístok zaplatia cestujúci nie 65 centov, ale 80 centov. Zvyšuje sa aj cena zľavnených lístkov.

Hodinový, aj dvanásťminútový budú stáť o 10 centov viac (0.65 eura – 0,55 eura).

O päť eur, z 20 na 25 eur, zdražie aj tridsaťdňový predplatený lístok. Trojmesačný zdražie z 58 eur na 65 eur.

Zľavnený mesačný lístok bude od júla stáť 20 eur, namiesto súčasných pätnástich. Za trojmesačný zľavnený lístok zaplatíte 52 eur, čo je zvýšenie o 10 eur.

Ceny sa týkajú lístkov zakúpených prostredníctvom elektronickej peňaženky.

Cena predplatených žiackych kariet sa meniť nebude. Naďalej budú stáť 20 eur, hoci pôvodný návrh počítal s cenou 30 eur.

Pri zmene tarify DPMŽ som podporil pozmeňujúci návrh kolegu Vlada Randu, aby sa cena dopravných kartičiek pre školopovinné deti nezvyšovala. Návrh bol na zvýšenie ceny z 20 eur na 30 eur. Už pred rokmi, keď sa rušila ZŠ na Hollého, a deti boli mocenským spôsobom prinútené cestovať do škôl po celej Žiline, som bol proti zavedeniu tohto poplatku. Ďakujem aj kolegom z iných klubov, že sa vedeli stotožniť s týmto návrhom,“ nechal sa počuť na sociálnej sieti Ľubo Bechný.

Naopak, predplatená kartička pre dôchodcov bude drahšia. Zaplatia za ňu nie 20, ale tridsať eur.


Súvisiaci článok
Žilinskí mestskí poslanci už v pondelok rozhodnú o novej parkovacej politike, ale aj o zmene sadzby poplatkov MHD Žilina
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť