Pondelok 20. 05. 2024 00:28:21 | Meniny má Bernard

100 stavieb Žilinského kraja: Kostol svätého Ladislava v Rajci (FOTOGALÉRIA)

Pôvodná osada Rajec mala kostol ešte pred vznikom neskoršej mestskej zástavby, keďže farnosť tu existovala pravdepodobne už v 11. storočí. Terajší Kostol svätého Ladislava s trojloďovým halovým priestorom a renesančnou klenbou na pilieroch vznikol podľa slov zástupcov miestneho farského úradu začiatkom 14. storočia. Kostol sv. Ladislava v Rajci bojoval, ako jedna z piatich obnovených pamiatok v Žilinskom kraji, v tohtoročnej Súťaži Fénix – Kultúrna pamiatka roka o cenu Fénix – Cena Nadácie SPP za najkrajšiu obnovenú alebo zreštaurovanú pamiatku. Foto: Farský úrad Rajec

Juliana Krčulová|14. apríl 2023|12:01:48


Súvisiaci článok
100 stavieb Žilinského kraja: Kostol sv. Jána Krstiteľa v Liptovskom Jáne (FOTOGALÉRIA)
Čítajte viac >

Z historických prameňov sa dozvedáme, že pôvodná osada Rajec mala kostol ešte pred vznikom neskoršej mestskej zástavby, keďže farnosť tu existovala pravdepodobne už v 11. storočí. Terajší kostol svätého Ladislava s trojloďovým halovým priestorom a renesančnou klenbou na pilieroch vznikol začiatkom 14. storočia.

„Z obdobia vzniku a následných gotických úprav sa zachovali kamenné portály, časť gotických murív s omietkami, nálezy okien a ďalšie kamenné články architektúry. Nádherný neskorogotický portál na južnej strane pochádza z 15. storočia. Objekt bol na svoju dobu veľkolepý, pravdepodobne aj svätyňa, ktorá sa nezachovala. Napriek stavebnej veľkorysosti bol chrám zastropený plochým dreveným trámovým stropom,“ informuje Farský úrad Rajec na portáli Kpr-fenix.sk.

before_1.jpg

Na existenciu staršieho menšieho románskeho kostola na rovnakom mieste poukazujú podľa slov zástupcov miestneho farského úradu zvyšky kamenného nartexu, podvežia:

„V 16. storočí, za svetského patronátu Františka Thurza, sa kostol stal evanjelickým chrámom s drevenými emporami, panskou uzavretou tribúnou a oddelenou svätyňou. Renesančné úpravy vyvrcholili v 17. storočí mohutným zaklenutím trojlodia, nadstavbou veže a prístavbou južnej predsiene. Renesančnú podobu nadobudli aj fasády stavby. V období baroka bol definitívne upravený interiér aj exteriér kostola. Pribudli slnečné hodiny a nová klenba svätyne. Hodnotný je oltárny obraz svätého Ladislava z roku 1777 z dielne Jozefa Zanussiho.“

before_2.jpg

Snahy o obnovu kostola a záchranu jeho historických hodnôt sú podľa zástupcov Farského úradu Rajec dlhodobé:

„Počas opravy fasád kostola a veže v roku 1965 boli odkryté a prezentované staršie okná a portál. Žiaľ, údržba pamiatky bola často vykonávaná necitlivo a neodborne, pričom viaceré zásahy poškodili vzácne nálezy ukryté pod sekundárnymi vrstvami muriva a omietok. Stalo sa tak aj v deväťdesiatych rokoch minulého storočia pri sanácii vlhkosti a statiky objektu a rekonštrukcii krovu a strechy,“ priblížili zástupcovia farského úradu a ďalej uviedli, že v roku 2009 sa začala komplexná obnova interiéru kostola a od roku 2017 sa postupne začali reštaurovať aj jeho fasády:

after_1.jpg

„Túto etapu ukončila obnova a reštaurovanie veže v roku 2022. V interiéri boli reštaurátorsky a umelecko-remeselne obnovené vybrané časti omietok. Nová je dlažba, okenné výplne, osvetlenie, temperovanie a vzduchotechnika. Pamiatkové výskumy priniesli viaceré zaujímavé zistenia a vzácne objavy. Medzi inými gotickú maľovanú slavobránu, ktorá v stredoveku vo vstupnej chodbe podvežia vítala veriacich, maľované renesančné pasparty okolo okien s osobitným dekorom pre každé okno, barokové slnečné hodiny na južnej fasáde a maľovaný podstrešný ornamentálny pás, ktorý okrem svätyne prechádzal po celom obvode kostola. Dnes ich môžu obdivovať nielen veriaci, ale aj širšia verejnosť,“ dodali zástupcovia Farského úradu Rajec na portáli Kpr-fenix.sk.

after_2.jpg


Súvisiaci článok
100 stavieb Žilinského kraja: Kalvária v Zákamennom (FOTOGALÉRIA)
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť