Piatok 19. 04. 2024 02:32:35 | Meniny má Jela

Kultúrne podujatia tento týždeň: Čakajú vás koncerty, aj cestovateľské prednášky

Nový týždeň prináša vždy nové kultúrne podujatia. Poďte si pozrieť prehľad tých najlepších akcií v Žilinskom kraji od 27. do 2. apríla 2023. ILUSTRAČNÉ FOTO: Facebook/Hory Doly

Radka Kostánová|27. marec 2023|12:38:42


Súvisiaci článok
Zimu do doliny, teplo do dediny! V Strečne upálili Morenu a privítali jar (FOTO + VIDEO)
Čítajte viac >

Prednáška: Cestovateľský klub, 28.03.2023 o 16:00 hod. v Krajskej knižnici, Žilina

Počas posledného cestovateľského klubu v mesiaci marec sa vyberiete do obce Jesenské, ktorá je pomenovaná po slovenskom spisovateľovi Jankovi Jesenskom, ktorý prekvapujúco mal s obcou spoločné viac, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Chcete vedieť, čo konkrétne to bolo? Príďte. Zastavíte sa aj pri Hurbanove, kde sa nachádzajú dve obce pri sebe.

cestovatelsky klub, zdroj = krajska kniznica.jpg FOTO: Krajská knižnica Žilina

Kino na Stanici: Veľryba, 28.03.2023 o 17:00 hod. a 20:00 hod. v Stanici Žilina-Záriečie

Stanica bude tento týždeň premietať pomerne nový film. Hlavný hrdina Charlie si myslí, že ľudia sú úžasní. Tento nákazlivý optimizmus je jeho superschopnosť. V ľuďoch vidí len dobro a prebúdza v nás empatiu. Tento osamelý učiteľ s hmotnosťou takmer tristo libier, sa snaží nájsť cestu späť k svojej dcére Ellie (Sadie Sink zo Stranger Things). Pod ťarchou vlastných tráum má ťažkosti vyrovnať sa s minulosťou, uzavrel sa vo svojom byte, rieši stresové situácie prejedaním sa, ale na pôdoryse svojho trojizbového bytu je majákom dobra pre seba a svoje okolie. Vstupné stojí 6,00 €.

kino na stanici, zdroj = stanica.png FOTO: Stanica Žilina-Záriečie

Podujatie: British Reading Club - Robert Turner’s Revenge, 28.03.2023 o 17:00 hod. v Krajskej knižnici, Žilina

Spisovateľka Lucy Maud Montgomeryová vám na prvý pohľad nemusí nič hovoriť, ale určite ju spoznali milovníci knižnej série o červenovlasej sirote s obrovskou predstavivosťou a ukecanosťou – Anne zo Zeleného domu. Na poslednom marcovom stretnutí Britského klubu si prečítate jeden z jej mnohých ďalších románov – Pomsta Roberta Turnera. Britský klub je vhodný až od 15 rokov, pretože stretnutia prebiehajú v anglickom jazyku.

britsky klub, zdroj = kniznica.jpg FOTO: Krajská knižnica Žilina

Divadlo: Klimaktérium...a čo?, 28.03.2023 o 18:00 hod. v Dome kultúry, Liptovský Mikuláš

Tento týždeň si môžete vychutnať divadlo v Liptovskom Mikuláši. Komédiu - kabaret - frašku s pesničkami Elžbiety Jodlowskej si nenechajte ujsť. V inscenácii vystúpia napríklad Zuzana Kocúriková, Zuzana Tlučková, Gizka Oňová, Katarína Brychová a ďalšie slovenské herečky. Lístok stojí 19,00 €.

Predstavenie: Otevřené manželství, 28.03.2023 o 19:00 hod. v Kine Strojár, Martin

Divadelná hra Otevřené manželství približuje klasické konflikty mužského a ženského princípu. Napísal ju známy taliansky dramatik Dario Fo spolu s manželkou Franky Rame. V hlavných úlohách sa predstavia Jana Krausová a Karol Roden. Diváci môžu prostredníctvom smiechu, pri úzkostlivom stretávaní sa v konfliktných situáciách, preniknúť do vnútra týchto postáv a obľúbiť si ich aj s ich slabosťami a nedokonalosťami. Veď predsa...všetci sme takí, nie? Lístok stojí 25,00 €.

otevrene manzelstvi, zdroj = kulturmarket.png FOTO: Kulturmarket

Podujatie: Postojačky - Stand up Andy Kraus a jeho hostia, 28.03.2023 o 19:00 hod. v RC Mlyny, Vrútky

Komická stand up show POSTOJAČKY je sviežou novinkou Rádia Slovensko a jeho tvorcovia vyberajú to najlepšie zo živej nahrávky do svojej live show, s ktorou za svojimi fanúšikmi chodia do klubov. Tento týždeň to vyhrali Vrútky, preto by ste účasť nemali dlho odkladať. Šanca, že budú tak blízko, sa nemusí opakovať. Avšak, pozor, program nie je vhodný pre divákov do 18 rokov. Lístok stojí 20,00 €.

postojacky, zdroj = radio slovensko.jpg FOTO: Rádio Slovensko

Podujatie: Cestovanie o piatej, 29.03.2023 o 17:00 hod. v Krajskej knižnici, Žilina

Ako informuje Krajská knižnica v Žiline, posledný marcový týždeň bude venovaný opusteným slávnym budovám po celom svete a pozriete sa aj na slávne chátrajúce budovy na Slovenku, ktoré v sebe skrývajú nejedno tajomstvo. A keďže marec je aj mesiacom kníh, nevynecháte ani najkrajšie knižnice, ktoré sa nachádzajú vo svete. Presne také je Cestovanie o piatej!

cestovanie o piatej, zdroj = kniznica.jpg FOTO: Krajská knižnica Žilina

Predstavenie: Madona s dieťaťom, 29.03.2023 o 18:00 hod. v Dome kultúry, Bytča

Trpko-úsmevná komédia o ľuďoch z domu vedľa diaľnice sa dotkne každého. Do Bytče príde na hosťovanie Radošinské naivné divadlo, aby vám zahralo predstavenie Madona s dieťaťom. Terajšia rodina Hrdličkovcov v novej Štepkovej trpkej komédii je rodina ako každá druhá u nás na Slovensku. V jej živote je veľa pekného, ale aj takého, čo až také pekné nie je, slovom, je to normálna rodina, akoby jedna z mnohých. Chcete sa s nimi stotožniť aj vy? Príďte na predstavenie. Lístok stojí 22,00 €.

madona s dietatom, zdroj = rnd.jpg FOTO: RND

Divadlo: Žltá čiara, 29.03.2023 o 19:00 hod. v Mestskom divadle, Žilina

V Mestskom divadle sa zase odohrá predstavenie Žltá čiara. Táto komédia o neviditeľných mechanizmoch bezpečnostnej politiky vás rozosmeje, no zároveň vás prinúti zamyslieť sa, či je to naozaj správne. Lístok stojí 12,00 € pre všetkých

Koncert: Peter a Viktória jarné turné 2023, 29.03.2023 o 19:00 hod. v Dome kultúry, Dolný Kubín

Skupina Peter Bič Project sa vydala na jarné turné. Minulý týždeň vystúpili v Bratislave a poriadne to tam odpálili. Privátajú vás s novými skladbami z albumu Hlava, pretože práve naň zaznamenali tie najpozitívnejšie odozvy od svojich fanúšikov. Lístok stojí 25,00 €.

peter a viktoria, zdroj = dom odborov.jpg FOTO: Dom odborov

Koncert sa uskutoční aj 30.3.2023 o 19:00 hod. v Dome odborov v Žiline. Neváhajte prísť.

Diskusia: Ľudia Ukrajiny z knihy reportéra Branislava Ondrášika a fotografa Michala Burzu, 30.03.2023 o 17:00 hod. v Novej synagóge, Žilina

Diskusiu, ktorá sa uskutoční v Novej synagóge, s publicistom Branislavom Ondrášikom a fotografom Michalom Burzom bude moderovať novinár a reportér, šéf zahraničného oddelenia SME Matúš Krčmárik. Na Ukrajine strávili počas roka 2022 niekoľko týždňov a v spoločnej knihe, ktorú vydal práve spomínaný denník SME, rozprávajú príbehy neobyčajných ľudí a komunít odohrávajúce sa na pozadí najväčšej agresie v Európe od druhej svetovej vojny. Vstupné stojí 3,00 €.

ludia ukrajiny, zdroj = nova synagoga.png FOTO: Nová synagóga

Predstavenie: Mim show- pantomimicko improvizačná show, 30.03.2023 o 18:00 hod. v Dome kultúry, Liptovský Mikuláš

Klasicky patrí posledný štvrtok v mesiaci panotomíme. Ak ešte nemáte program na štvrtok večer, príďte sa pobaviť a zasmiať na mim show Miroslava Kasprzyka. Môžete očakávať veselé paródie na reklamy, vtipné scénky a aj glosovanie zvieratiek. Vstupné stojí 2,00 € pre deti aj dospelých.

Prednáška: Cestovateľský seriál od Kolumbie po Bolíviu, 30.03.2023 o 18:00 hod. v Hory Doly, Liptovský Mikuláš

Ako sme vás už informovali, digitálne nomádky Nana a Nika vás pozývajú na cestovateľský seriál Od Kolumbie po Bolíviu. Každý mesiac vám porozprávajú svoje dobrodružstvá, ktoré zažili počas 4 mesiacov v Južnej Amerike. Tento krát sa môžete tešiť na marcové rozprávanie. Práve marec bude patriť Peru s ikonickými atrakciami ako machu Pichu a dúhová hora. Vstupné je 5,00 €.

cestovatelsky_serial_zdroj_mikulas_e5cced7401.jpg FOTO: Mesto Liptovský Mikuláš

Divadlo: Kreutzerova sonáta/Čia vina?, 30.03.2023 o 19:00 hod. v Mestskom divadle, Žilina

Vo štvrtok budete mať možnosť vidieť divadelné predstavenie. Presnejšie adaptáciu Tolstého novely Kreutzerova sonáta očami jeho manželky Sofie. Budete potešení alebo skôr prekvapení? To sa dozviete, keď na inscenáciu prídete. Lístok stojí 12,00 €.

Podujatie: Vynášanie Murieny, 31.03.2023 o 16:00 hod. v Ružomberku

Folklórny súbor Liptov a Detský folklórny súbor Liptáčik pozývajú všetkých milovníkov zvykov a tradícií na Vynášanie Murieny ulicami mesta. Príďte sa aj vy rozlúčiť s odchádzajúcou zimou a privítať prichádzajúcu jar. Trasa sprievodu pôjde z Madačovej ulice popri Kultúrnom dome A. Hlinku, ulicou Podhora až k rieke Revúca.

Prednáška a výstava: O Marii Bartuszovej (1936 – 1996) a jej výstave v Tate Modern s Gabrielou Garlatyovou, 31.03.2023 o 17:00 hod. v Novej synagóge, Žilina

Ako informuje Synagóga na webovej stránke, sochárka Maria Bartuszová (1936 – 1996) sa narodila v Prahe vo vtedajšom Československu, študovala v ateliéri keramiky a porcelánu na VŠUP, ale väčšinu svojho života prežila v Košiciach. Tridsať rokov bola jej hlavným materiálom obyčajná sadra a za svojho života mala len tri výstavy. Súčasťou tohto podujatia a uvedenia jej výstavy do života, bude aj komentovaná obrazová dokumentácia výstavy. Celá Synagóga bude len pre Mariu Bartuszovú a Gabrielu Garlatyovú. Príďte si to užiť, vstupné stojí 6,00 €.

vystava, maria brautzova, zdroj = nova synagoga.png FOTO: Nová synagóga

Divadlo: Hey! Slováci, 31.03.2023 o 19:00 hod. v Mestskom divadle, Žilina

Piatok bude veľmi veselý deň. Mestské divadlo odohrá predstavenia Hey! Slováci. Inscenácia hovorí o téme inakosti v troch rôznych sférach. Budete mať možnosť zistiť, prečo nám inakosť naháňa strach, hrôzu alebo zdesenie. Vstupenka na predstavenie stojí 12,00 €.

Koncert: Zrní - Široko ďaleko Tour, 31.03.2023 o 20:00 hod. v Stanici Žilina-Záriečie

Kapela Zrní prichádza na Stanicu s jarným tour k novému albumu Široko ďaleko. Skladby vznikali ešte počas roku 2021, ale pod vplyvom pandémie a iných udalostí sa dostávajú k verejnosti až teraz. Vstupné v predpredaji stojí 12,00 €.

koncerz zrni, zdroj = stanica .png FOTO: Stanica Žilina-Záriečie

Workshop: Od návhu až po objekt, 01.04.2023 o 09:00 hod. v Remeselných dielňach, Liptovský Mikuláš

Prvého apríla sa môžete tešiť na zaujímavý a vzdelávací workshop s odborným lektorom Mgr. art. Róbertom Močiliakom. Pôjde o návrh kresby mastnými kresliacimi prostriedkami ako mastný, voskový, olejový pastel. Tento návrh sa zrealizuje na papier, prípadne drevený povrch. Následne sa nanáša vodová, farebná vrstva, ktorá na základe odpudivého efektu /rezervovania/ vykontrastuje pôvodnú kresbu. Opätovným opakovaním celého procesu možno kresbu vrstviť a vytvárať ďalšie efekty. Vstup na workshop stojí 10,00 €.

od navrhu az po objekt, zdroj = mikulas.jpg FOTO: Mesto Liptovský Mikuláš

Workshop: Ručne stručne - autorská pečiatka, 01.04.2023 o 14:30 hod. v Galérii Ľ. Fullu, Ružomberok

V sobotu môžete navštíviť tvorivú dielňu s deťmi od 10 rokov. Budete pracovať s linorytom, čo je grafická technika, ktorá ponúka veľké možnosti výtvarného vyjadrenia. Budete sa venovať vlastnému návrhu a vyrytiu motívu, ktorý môžete využiť ako autorskú pečiatku – či už do knihy, ale napríklad aj ako vzor na textil. Vstup stojí 5,00 €.

rucne strucne, zdroj = ruzomberok.jpg FOTO: Mesto Ružomberok

Divadlo: Anna Karenina, 01.04.2023 o 19:00 hod. v Mestskom divadle, Žilina

Klasický román, moderné prevedenie. Aj taká je Anna Karenina v Mestskom divadle. Inscenácia je venovaná 30. výročiu od založenia divadla a rozhodne vás chytí za srdce. Lístok stojí o 11:00 hod. 5,00 € a o 19:00 hod. 12,00 €.

Koncert: Para - Na ceste tour 2023, 01.04.2023 o 20:00 hod. v Ladovni, Bytča

Aj skupina Para vyráža jarné klubové turné - Na ceste Tour 2023! Počas neho vystúpi v ôsmich slovenských, jednom českom meste a nebude medzi nimi chýbať ani Bytča. Koncertný repertoár bude tentokrát tvoriť prierez hitov vrátane nových skladieb, ktoré Para nahráva na svoj pripravovaný album. Lístok stojí 19,00 € a 5,00 € ZŤP.

para tour, zdroj = facebook para .jpg FOTO: Facebook/PARA - Brutálna zostava

**Podujatie: Veľká noc na dedine, 02.04.2023 o 10:00 hod. v Múzeu slovenskej dediny, Martin **

Tradície a zvyky slovenských predkov, ktoré sprevádzali najväčšie sviatky v roku, ešte nie sú minulosťou. Zažiť ich môžete už v nedeľu 2. apríla 2023 od 10.00 do 16.00 hod. v Múzeu slovenskej dediny na podujatí Veľká noc na dedine. Konkrétny program nájdete na oficiálnej stránke tu.

velka noc na dedine, zdroj = muzeum slovenskej dediny .jpg FOTO: Múzeum slovenskej dediny

Podujatie: Veľká noc v meste, 02.04.2023 o 14:00 hod. na Námestí osloboditeľov, Liptovský Mikuláš

Aj v Liptovskom Mikuláši budete mať možnosť zažiť atmosféru Veľkej noci. Už 2. apríla na vás budú čakať remeselné stánky, maľovanie na tvár, Detský folkórny súbor Cindruška a FS Majerán z Liptovského Hrádku, Ľudová hudba Vesna, tvorivé dielne a rôzne iné súťaže.

velka noc v meste, zdroj = mikulas.jpg FOTO: Mesto Liptovský Mikuláš

Podujatie: Vonku - premietanie s diskusiou, 02.04.2023 o 15:00 hod. v Stanici Žilina-Záriečie

Film Vonku dokumentuje sedemročnú cestu rómskeho chlapca, známeho z plagátov ukrajinskej revolúcie, ktorého v osemnástich rokoch prepustia z detského domova a do sveta dospelých sa vyberie len s nožom a so zapaľovačom. Po premietaní prebehne diskusia so zaujímavými hosťami. Témou bude Nový štart, vďaka čomu sa porozprávate o rôznych životných cestách mladých ľudí.

vonku, zdroj = stanica .png FOTO: Stanica Žilina-Záriečie


Súvisiaci článok
Kultúrne podujatia tento týždeň: Tešiť sa môžete na zážitkové maľovanie, aj na Veľkonočný Malý trh
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť