Utorok 23. 04. 2024 17:11:40 | Meniny má Vojtech

Slovenskí chovatelia tento rok dodajú do obchodov 22.000 kusov jahniat

Slovenskí chovatelia tento rok dodajú do našich obchodov približne 22.000 kusov jahniat. Pred troma rokmi to bolo len 8000 kusov. Po rokoch úpadku sa na Slovensku podarilo zvýšiť chov oviec a kôz na 306.000 kusov. Potvrdila to generálna tajomníčka služobného úradu Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Zuzana Nouzovská na pondelňajšej tlačovej konferencii v Liptovských Revúcach. FOTO: TASR

TASR|20. marec 2023|15:45:41

V týchto dňoch sa na Slovensku začína výkup jahniat. Predseda Zväzu chovateľov oviec a kôz na Slovensku Igor Nemčok priblížil, že tento rok pripravili zhruba 50.000 obchodovateľných kusov jahniat pre viacero bitúnkov. Časť z nich poputuje do zahraničia. "Naše jahňatá sú pre zahraničného odberateľa lukratívnym tovarom, preto je taký veľký záujem," skonštatoval.

Podpredseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Miroslav Štefček vyzdvihol, že chov oviec na Slovensku sa po dlhom kritickom období podarilo stabilizovať. "V porovnaní s minulosťou, keď sme boli závislí od odbytu do zahraničia, teraz viac ako polovica jahniat zostáva na Slovensku. Na rozdiel od iných chovov, napríklad bravčového, hydinového a hovädzieho mäsa, ktorého stavy sa stále znižujú, u jahňaciny vidíme pozitívny rast," povedal.

20230320_Liptovske_Revuce_jahnata_obchod_4945239.jpg

Náklady na chov oviec sa v porovnaní s predchádzajúcimi rokmi zvýšili o 60 percent. Nouzovská podotkla, že rezort berie do úvahy súčasnú zložitú situáciu chovateľov zapríčinenú minuloročným suchom, nárastom cien krmív či energetickou krízou. Dodala, že ich strategickým záujmom je zachovať a zvyšovať chov oviec a kôz, pretože má aj ekologický prínos.

Plánom agrorezortu je v horizonte do roku 2035 zvýšiť počet oviec na pol milióna. Ministerstvo to chce zabezpečiť podporou pastevného chovu z I. piliera na úrovni 128 eur na dobytčiu jednotku a z II. piliera podporou ustajnenia vo výške 212 eur a na skorý odstav vo výške 208 eur na dobytčiu jednotku. Plánovaná viazaná podpora príjmu na ovce a kozy je na úrovni 154 eur na dobytčiu jednotku.


Súvisiaci článok
Vo Vrátnej pod Rozsutcom vznikne nové návštevnícke centrum – Nový dvor
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť