Štvrtok 18. 04. 2024 05:00:46 | Meniny má Valér

V Malej Fatre spadol z hrebeňa turista. Sfúkol ho vietor...

Horskí záchranári dnes napoludnie pomáhali turistovi, ktorý spadol z hrebeňa medzi Sedlom Bublen a Malým Kriváňom. Utrpel, našťastie, len povrchové zranenia. FOTO: HZS

Erika Filekova|18. marec 2023|17:05:41

Dnes predpoludním nahlásili na tiesňovú linku HZS 18 300 pád slovenského turistu z hrebeňa medzi Sedlom Bublen a Malým Kriváňom, smerom do Belianskej doliny. Podľa svedkov ho sfúkol poryv vetra. Informáciu priniesla Horská záchranná služba na svojom webe.

Mužovi sa podarilo po cca300 metroch zachytiť o porast a pád zastaviť, no utrpel povrchové poranenia rúk a tváre. Navyše mu počas pádu vyzulo jednu topánku, ktorá spadla do doliny, čo mu skomplikovalo návrat späť na hrebeň.

Jedna turistka zo skupiny, s ktorou bol na túre, zostúpila k nemu a poskytla mu prvú pomoc. Ďalší člen skupiny privolal pomoc.

„Ako prvý sa k mužovi dostal dobrovoľný záchranár HZS, ktorý sa náhodou nachádzal pod Malým Kriváňom. Ďalší horskí záchranári sa k mužovi dostali lanovou dráhou cez Snilovské sedlo a ďalej na lyžiach cez Sedlo Bublen. Pomocou lanovej techniky sa jeden záchranár spustil k mužovi, zaistil ho a pomocou lana Dyneema bol následne vyprostený z exponovaného terénu. Po ošetrení poranení mu záchranári poskytli obuv a rukavice a odprevadili ho do Snilovského sedla, odkiaľ s ním lanovou dráhou pokračovali do Vrátnej. Na ďalšie ošetrenie už na vlastnú žiadosť pokračoval v sprievode kamarátov,“ informovali horskí záchranári.


Súvisiaci článok
Záchranári dnes na Donovaloch oživovali lyžiara. Neúspešne!
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť