Streda 24. 04. 2024 14:30:09 | Meniny má Juraj

5 zabijakov jarnej únavy: Takto ju porazíte raz dva

Aktuálne počasie tomu nenasvedčuje, no o pár dní k nám zavíta jar. Spolu s ňou však môže prísť aj jarná únava. Prinášame vám 5 tipov na to, ako rýchlo a efektívne dokážete jarnú únavu poraziť. ILUSTRAČNÉ FOTO: Andrea Piacquadio na Pexels.com

Radka Kostánová|12. marec 2023|19:35:40


Súvisiaci článok
Ako bojovať proti jesennej únave? Alergológovia a imunológovia majú na to jasný názor
Čítajte viac >

Základom je pitný režim a zdravá strava

Keď do svojho tela dávate len spracované potraviny, fast food, sladkosti, a popritom pijete málo tekutín, nemôžete sa čudovať tomu, prečo ste stále unavení. Na to, aby malo telo energiu, potrebuje tie správne živiny a dostatok hydratácie. Zamerať by ste sa mali na zelenú zeleninu, lokálne ovocie, dostatok byliniek, zdravých tukov a čistú vodu s citrónom.

Nemali by ste zabúdať na železo

Pri jarnej únave dokáže pomôcť aj doplnok výživy - železo. Odporúča sa najmä preto, aby mozog plnil svoju funkciu správne a taktiež je železo dôležité na zabezpečenie dostatočného množstva oxygénov putujúcich do našich svalov a buniek. Môžete ho konzumovať prostredníctvom tabletiek, no bohaté množstvo tejto živiny nájdete v orechoch, vajíčkach, chudom mäse, alebo vo fazuli.

pexels-andrea-piacquadio-3791116.jpg

Žiadny alkohol pred spaním

Doprajete si radi pohár (alebo dva) vínka ku večeri? Potom by ste sa mali tohto zlozvyku zbaviť. Teda, aspoň počas jari. Hlavným dôvodom toho, prečo by ste nemali piť alkohol pred spaním, je to, že po vyprchaní alkoholu z tela sa dá nervový systém do pohybu a začne byť aktívnym. To môže spôsobiť prerušovaný spánok, ktorý je v jarnom období nesmierne dôležitý.

Majte pohyb a oddych v rovnováhe

Pokiaľ nechcete prepadnúť jarnej únave a lenivosti, mali by ste sa pravidelne hýbať. Keď si z pohybu a cvičenia urobíte rutinu, lenivosť si vás nenájde. Avšak, dôležitá je aj rovnováha, preto by ste mali aj oddychovať. Keby ste to s pohybom prehnali, urobili by ste pomyslené dva kroky vzad, pretože by ste boli viac unavení a tým pádom by ste na nič nemali energiu.

Žiadna káva po 16. hodine

Posledné pravidlo, ktoré by ste mali dodržiavať pri boji proti jarnej únave, je vyhnúť sa káve po štvrtej hodine poobede. Nadmerné množstvo kofeínu v neskorších hodinách môže spôsobiť narušenie spánkového cyklu a kvôli tomu by ste mohli byť na druhý deň unavení. Dávajte si pozor a pokiaľ chcete zaspať o desiatej večer, poslednú kávu si dajte medzi 14:00 až 15:00 hod.


Súvisiaci článok
7 potravín, ktoré vám pomôžu pri chudnutí
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť