Štvrtok 18. 04. 2024 04:29:27 | Meniny má Valér

Gabiela Bargelová z Okresného súdu v Žiline je najlepšie hodnotenou sudkyňou podľa Transparency International Slovensko

Najlepšie hodnotenou sudkyňou na Slovensku je podľa rebríčka mimovládnej organizácie Trasparency International Slovensko (TIS) sudkyňa Gabriela Bargelová z obchodného úseku Okresného súdu v Žiline. Zároveň je žilinský okresný súd trinástym najlepším na Slovensku z hľadiska priemernej kvality rozhodovacej praxe, to znamená z hľadiska potvrdení jeho rozhodnutí vyšším súdom v prípade odvolaní sa. FOTO: TASR/Sudkyňa Miriam Repáková prednedávnom uzavrela dohodu o vine treste za napomáhanie ľuďom okolo Mariána Kočnera.

Michal Filek|11. marec 2023|08:26:28


Súvisiaci článok
Najtransparentnejšie kampane mali, podľa Transparency, Janckulík a Fiabáne
Čítajte viac >

Z hľadiska priemerného hodnotenia kvality sudcov pôsobiacich na jednotlivých súdoch, sa OS v Žiline nachádza až v druhej polovici hodnotenia. Lepšie sú na tom súdy v Martine, aj v Ružomberku. Veľmi slabo je však na tom Okresný súd v Čadci, ktorý TIS zaradila až na predposledné miesto na Slovensku.

Čo výsledky znamenajú v praxi?

"Vezmime si príklad obchodnoprávnej sudkyne Gabriely Bargelovej zo žilinského okresného súdu. Pokiaľ by sa vaša kauza dostala práve na jej stôl, je rozumný predpoklad, že do pol roka by mohla byť vyriešená. V prípade, ak by musel rozhodovať nadriadený súd, na vyše 85% rozhodnutie potvrdí,“ konštatujú Ján Ivančík a Michal Piško z TIS.

B7.jpg ZDROJ: TIS

Celkovo takto hodnotili 713 sudcov a do TOP kategórie zaradilo 15% z nich.

Keď v roku 2018 naposledy vydali rebríček hodnotenia okresných sudcov, na jeho chvoste sa ocitla aj kontroverzná sudkyňa Okresného súdu Bratislava I. Miriam Repáková. Transparency obratom poslala list, v ktorom vyjadrila pobúrenie nad hodnotením a vyhrážala sa žalobou. V najnovšom aktualizovanom hodnotení Repáková už nefiguruje. Pred pár dňami uzavrela dohodu o vine a treste, v ktorej sa priznala, že na súde pomáhala ľudom okolo Mariana Kočnera pri snahe o ovládnutie Technopolu.

„Hoci slabý výsledok v našom hodnotení určite nemožno vnímať ako indikátor korupcie alebo zneužívania sudcovských právomocí, sme presvedčení, že výrazné kvalitatívne a výkonnostné výkyvy má zmysel sledovať,“ píšu Ivančík a Piško.

Koľko sa kde čaká na rozsudok?

Z dát, ktoré vyhodnotila TIS rovnako vidieť, že doba čakania na rozsudok sa citeľne líši aj podľa regiónov. Podľa jej analytikov ak nechcete čakať nadpriemerne dlho, máte lepšie šancu, ak váš prípad neskončí na súde v Čadci. Naopak, na slovenské pomery rýchlo beží rozhodovanie v Rimavskej Sobote.

Analyzovanie výkonnosti zároveň vytvára tlak na zlepšenia. Potvrdzuje to aj zrýchlenie súdnych konaní za ostatné roky. Kým v poslednom hodnotení sme konštatovali, že odhadovaná priemerná dĺžka konaní stále zostáva vysoká – na úrovni 361 dní, nové dáta ukazujú priemernú hodnotu už „iba“ 294 dní.

B6.jpg ZDROJ: TIS

Čadca

Skutočne problémovým súdom sa, podľa Ivančíka a Piška, javí Čadca. Z desiatich hodnotených sudcov sa s priemernými výsledkami môže pochváliť jedine Michal Mravec (315. až 511.). Ostatní jeho kolegovia sú buď pod priemerom alebo v kategórii slabých výsledkov práce.

„Niektoré problémy odzrkadľujú osobitosť regiónu, no zrejme nejde o odpoveď na všetko. Čadca je, napríklad, známa mimoriadne rozdrobeným pozemkovým vlastníctvom, s ktorým sa pri sporoch vytrápil už nejeden sudca. Z tamojšieho súdu pochádza aj kauza, ktorá bola do roku 2015 najstarším súdnym sporom v krajine. Začala sa ešte za minulého režimu v roku 1987. Ústavný súd v nej prieťahy konštatoval trikrát. Rozuzlenie napokon prišlo po 28 rokoch. Sága sa tým ale zďaleka neskončila, pretože nadväzujúce spory o pozemky pokračovali aj ďalej. Jeden z nich rozhodol žilinský krajský súd iba vlani.

Zaujímavé pritom je že v štátnych hodnoteniach, realizovaných hodnotiacimi komisiami a zverejňovaných na stránke ministerstva spravodlivosti, všetci posudzovaní Čadčania skončili so známkou „výborný“. V našich meraniach, naopak, končí väčšina tamojších sudcov pod priemerom dlhodobo,“ uzavreli hodnotiacu správu Ján Ivančík a Michal Piško.

B5.jpg ZDROJ: TIS


Súvisiaci článok
Nemocnica v Čadci je treťou najtransparentnejšou na Slovensku podľa INEKO
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť