Piatok 19. 04. 2024 08:58:35 | Meniny má Jela

Nevyplatení stavebníci z tunela Višňové krachujú, prepúšťajú zamestnancov a žiadajú o pomoc najvyšších ústavných činiteľov

Desať miliónov eur je suma, ktorú nedostali za svoju prácu zaplatenú drobné stavebné firmy, ktoré pracovali na výstavbe tunela Višňové. Svojich peňazí sa nevedia domôcť, napriek viacerým prísľubom. Dokonca už v prípade padlo aj trestné oznámenia, ktoré bude prešetrovať NAKA, a zaoberať by sa tým mohla aj Európska komisia. Zúfalí majitelia firiem, ktoré dnes krachujú a o prácu prichádzajú stovky ich zamestnancov, sa otvoreným listom obrátili na prezidentku, predsedu parlamentu, aj vlády. FOTO: autor

Michal Filek|8. marec 2023|07:40:27


Súvisiaci článok
VIDEO Stavali tunel Višňové, nedostali zaplatené. V Dubnej skale dnes protestovali
Čítajte viac >

Cestné stavby a Tubau boli nútené prepustiť 550 zamestnancov. Podľa spravodajskej televízie TA3 prišli poškodení dodávatelia o 10 miliónov eur a preto podali trestné oznámenie. Vidia za tým podvod.

Generálna prokuratúra, podľa informácií TA3, postúpila ich podanie na Národnú kriminálnu agentúru (NAKA). Informovala o tom jej hovorkyňa Jana Tokolyová.

„Prioritne sa týka podozrenia zo spáchania trestného činu poškodzovania finančných záujmov Európskej únie,“ povedala pre TA3 Tokolyová. Národná diaľničná spoločnosť má podpísanú zmluvu so spoločnosťou SKANSKA a preto tvrdí, že sa jej to netýka. Pre tú zase pracovala v subdodávke spoločnosť PORR. Obe tiež tvrdia, že sú z obliga.

Zúfalí predstavitelia krachujúcich firiem poslali listy najvyšším ústavným činiteľom, ktorých žiadajú o pomoc a riešenie.

Svoju situáciu hodnotia ako bezvýchodiskovú. Prezidentke, predsedovi NR SR a predsedovi vlády adresovali list, v ktorom ich žiadajú, aby vykonali kroky k riešeniu ich situácie.

„Ako zhotovitelia sa na vás obraciame so žiadosťou o pomoc, nakoľko naše pohľadávky voči spoločnosti TUBAU, ktorá je voči nám v postavení objednávateľa, a zároveň v postavení subdodávateľa voči spoločnosti PORR, ktorý je subdodávateľom a partnerom štátu, spoločnosti Skanska, nie sú do dnešného dňa uhradené,“ píšu v liste predstavitelia firiem.

Veria, že štát nedopustí, aby sa opakovala situácia z roku 2014, kedy pre krach Váhostavu a nevyplatenia subdodávateľov, mnoho slovenských firiem a podnikateľov skrachovalo.

Tvrdia, že sa stali rukojemníkom v spore dvoch veľkých spoločností.

IMG_20220804_124828_d659a67e69.jpg

„Verili sme tomuto štátu, jeho vláde s protikorupčnou agendou, že sa so starostlivosťou a odbornosťou postará o spravodlivé podmienky realizácie štátnej zákazky. Nastavené podmienky spolupráce medzi štátom a hlavným dodávateľom a jeho subdodávateľmi nás však, ako subdodávateľov, nechránia dostatočne.“

V júli im PORR prisľúbil vyplatenia pohľadávok v priebehu 2 – 6 mesiacov. Ako tvrdia, zostali prekvapení, keď sa dozvedeli, že vyplatení boli len vybraní subdodávatelia. „Nerozumieme, na základe akého kľúča sa tak stalo,“ tvrdia.

„Našim firmám hrozí krach, našim zamestnancom chudoba. Dôrazne vás preto žiadame o pomoc, o zorganizovanie takého rokovania s dotknutými osobami, ktoré prinesú efektívne riešenie a uspokojenie v termíne do 31. marca.

List podpísali predstavitelia spoločnosti JHS Slovakia, Alda, SD Investment a Zalimex.


Súvisiaci článok
Kto je zodpovedný za nevyplatené peniaze stavebným firmám v tuneli Višňové? Zodpovednosť si prehadzujú, rodiny slovenských zamestnancov trpia...
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť