Piatok 26. 04. 2024 00:07:00 | Meniny má Jaroslava

Na Kysuciach miznú čakárne, aj predajne lístkov na železnice

Pre Kysučanov je cesta vlakom naozaj akoby zakliata. Prednedávnom sme vás informovali, že novým grafikonom železnice znížili frekvenciu spojov medzi Čadcou a Žilinou, proti čomu spísali starostovia petíciu a protestovali na ministerstve dopravy. V stredu v televíznej reportáži dokonca odznela informácia, že z 19 železničných zastávok na Kysuciach si lístky kúpite už len v piatich. Zastávky nemajú ani len čakáreň, a tak cestujúci mrznú vonku. ILUSTRAČNÉ FOTO: vlaky.net

Michal Filek|5. marec 2023|09:30:52

Informáciu v stredu priniesla TV Markíza. Redaktor Marián Lechan v reportáži konštatuje, že keď Kysučania čakajú na vlak, tak jedine vonku. Ba dokonca si na väčšine zastávok ani len nemôžu kúpiť cestovný lístok.

Je tomu tak v Skalitom, aj v Ochodnici.

„K ukončeniu predaja cestovných dokladov na tomto mieste sme pristúpili čisto z ekonomických dôvodov. Náklady, ktoré pravidelne sledujeme na mesačnej báze totižto v roku 2022 prekročili až 1,5 násobok zinkasovaných tržieb,“ povedal pre TV Markíza hovorca ZSSK Tomáš Kováč.

Redaktor konštatuje, že z 19-tich zastávok na trati do Žiliny si lístky zakúpite už iba v piatich. Na zvyšných jedine vo vlaku, esemeskou, alebo cez internet. S čím majú problém najmä starší cestujúci.

Čakárne sú pre železnice neefektívne. Budovy sa preto snažia prenajať. Vo Svrčinovci tam sídli predajňa domácich a záhradkárskych potrieb. Majiteľka zároveň pre železnice predáva aj lístky. Tých však vraj nie je veľa.

Starostka Svrčinovca Renáta Majchráková tvrdí, že ak by budovy železnice prenajali za symbolickú cenu samosprávam, tie by do nich vedeli investovať.

3-14c30617d4155aaeca82ea687d2b2259b72f3f89.jpg Železničná zastávky Svrčinovec. FOTO: TASR


Súvisiaci článok
Vykoľajenie vlaku v Žiline nemusí byť ojedinelé. Železniciam chýbajú milióny eur
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť