Streda 27. 03. 2024 06:22:50 | Meniny má Alena

Soláriá by od júna tohto roka mali byť dostupné len pre dospelých. Čo na to hovoria majitelia solárií v Žilinskom kraji? (ROZHOVOR)

Naša redakcia oslovila majiteľov solárií zo Žiliny, Martina, Ružomberka a Čadce s otázkou, čo na novo-prijatú novelu zákona, ktorá by mala platiť od 1. júna 2023, hovoria a taktiež, či sa toto obmedzenie odrazí aj na ich ziskoch. Foto: ilustračné / Freepik.com

Juliana Krčulová|28. február 2023|12:02:22


Súvisiaci článok
Peter, ktorý vystupuje pod prezývkou Medvedí Lesný Duch, si našiel neobvyklú záľubu (ROZHOVOR)
Čítajte viac >

Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky na svojej oficiálnej internetovej stránke informoval, že vláda schválila v stredu 22. februára 2023 novelu zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia, z ktorej vyplýva, že prevádzkovatelia solárií by po novom nemali služby zamerané na opaľovanie kože umelými UV žiaričmi poskytovať osobám mladším ako osemnásť rokov.

„Pri používaní solária je organizmus vystavený pôsobeniu umelých zdrojov UV žiarenia. Toto žiarenie je na základe aktuálnych vedeckých poznatkov klasifikované Medzinárodnou agentúrou pre výskum rakoviny ako dokázaný karcinogén, teda faktor, ktorý predstavuje určité zdravotné riziko. V posledných rokoch bol vo svete zaznamenaný významný nárast výskytu melanómu kože, najmä medzi mladými ženami. Výskumy dermatológov preukázali, že osoby, ktoré veľmi často používajú soláriá, majú dva až trikrát väčšiu pravdepodobnosť vzniku rakoviny tohto typu. Opaľovanie kože v soláriu z tohto dôvodu nie je vhodné pre niektoré citlivé skupiny populácie, vrátane osôb mladších ako 18 rokov,“ uviedol Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky na svojej oficiálnej internetovej stránke, pričom dodal, že riziko u populácie v tejto vekovej kategórii je väčšie, vzhľadom na to, že koža v tomto veku je omnoho tenšia a citlivejšia, pričom pokožka nie je schopná vyprodukovať dostatok pigmentu.

Naša redakcia sa so vzniknutou situáciou obrátila na majiteľov solárií zo Žiliny, Martina, Ružomberka a Čadce.

Akú časť z Vašej klientely tvoria osoby mladšie ako 18 rokov?

  • „Minimum našich klientov je mladších ako osemnásť rokov,“ uviedol pre našu redakciu Tomáš Vnuk, majiteľ solária v Žiline.
  • „Veľmi malú, nechodia vôbec, chodievali zväčša na jar v doprovode rodiča na odporúčanie lekára,“ ozrejmila Janka Balgova, majiteľka solária v Martine.
  • „Osoby mladšie ako 18 rokov netvoria žiadnu časť z našej klientely,“ povedal Michal Kučera, majiteľ solária v Ružomberku.
  • „U nás v Čadci skoro ani neevidujeme, že by solárium navštevovali osoby mladšie ako osemnásť rokov,“ uviedol majiteľ solária v Čadci, Alexander Stančík.

Ako často využívajú osoby mladšie ako 18 rokov Vaše solárium? Denne / týždenne?

  • „Solárium by sa malo používať aspoň s jednodňovou prestávkou na regeneráciu pokožky. Je to všeobecne známa vec, verím, že vo všetkých vekových kategóriách,“ odpovedal Vnuk.
  • „Chodili len na jar, maximálne jedenkrát do týždňa jeden človek,“ priblížila Balgova.
  • „Osoby mladšie ako osemnásť rokov vôbec nevyužívajú služby solária,“ priznal Kučera.
  • „Osoby mladšie ako osemnásť rokov vôbec neevidujeme,“ doplnil Stančík.

young-muscular-man-solarium-beauty-salon (1).jpg

Odrazí sa novo-prijatá novela zákona, ktorá má platiť od 1. júna 2023, na Vašich ziskoch?

  • „Myslím, že minimálne alebo vôbec. Ako som už spomínal, málinko našich klientov je mladších ako 18 rokov. Nerobíme ani žiadne študentské zľavy a opaľovanie pre ľudí mladších ako 18 rokov, ani nijako zvlášť nepodporujeme a nepropagujeme,“ priblížil Vnuk zo Žiliny.
  • „Na našich tržbách sa to neodzrkadlí,“ ozrejmila Balgova z Martina.
  • „Novo-prijatá novela zákona sa na našich ziskoch neodrazí,“ povedal našej redakcii Kučera z Ružomberka.
  • „Dopad na moje solárium nebude mať žiadny,“ dodal Stančík z Čadce.

Aký je Váš názor na novo-prijatú novelu zákona, ktorá by mala platiť od 1. júna 2023?

  • „Môj názor je, že sa jedná o zbytočnú byrokraciu, lebo už teraz drvivá väčšina našich klientov sú dospeli ľudia. Naši zamestnanci sa pravdepodobne budú pasovať do úlohy trafikantov a od ľudí, ktorí majú trebárs 25 rokov a vyzerajú na 17 rokov, budú pýtať občiansky preukaz a budú vznikať úsmevné situácie,“ uviedol s úsmevom majiteľ žilinského solária, Tomáš Vnuk.
  • „Myslím si, že je to hlúposť. V dnešnej dobe škodí všetko. A pri týchto normách žiarenia, ktoré sú teraz schválené, a samozrejme poradenstvom, ktoré máme na recepcii, si myslím, že je to úplne zbytočné. Mali sme dosť mladých ľudí, ktorí chodili na odporúčania kožných lekárov s doprovodom rodiča s tým, aby si dali poradiť, keď sa chceli zbaviť akné pred letom na tvári a dekoltovej časti. Chodili na pár minút dvakrát do týždňa a každému z nich to pomohlo. Nevravím, že to neškodí, no myslím si, že určite menej, ako naše slniečko s UV žiarením,“ priblížila Janka Balgova, majiteľka solária v Martine.
  • „Môj názor na celú túto novelu je asi takýto. Spravte anketu na stovke tínedžerov s jedinou otázkou "Čo by si si kúpil za 40 eur, keby si ich našiel na ulici?". Ak niekto z nich napíše permanentku do solária, tak ja som ochotný mu ju darovať. Do 1. júna 2023 ju môže osobne prísť využiť. Som ale presvedčený, že táto anketa by ma nestála ani jeden cent. Tínedžeri majú úplne iné záujmy, než opaľovanie v soláriu a svoje vreckové míňajú úplne niekde inde. Je to rovnaký nezmysel, ako keby vyšla novela zákona, ktorá by osobám starším ako 80 rokov zakazovala jazdiť na skejtborde,“ ozrejmil Michal Kučera, majiteľ solária v Ružomberku.
  • „Takáto novela by mi vôbec neprekážala, nakoľko u nás v Čadci, ako som spomenul, skoro ani neevidujeme, že by solárium navštevovali osoby mladšie ako osemnásť rokov. Akurát je to zas riziko, že príde nejaká osoba raz za pol roka pod 18 a môžete dostať pokutu,“ uzavrel pre našu redakciu majiteľ solária v Čadci, Alexander Stančík.

Súvisiaci článok
Manželia z Čičmian pripravili prekvapenie v podobe novej lavičky nielen pre návštevníkov, ale aj pre celú obec (ROZHOVOR)
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť