Piatok 26. 04. 2024 08:28:18 | Meniny má Jaroslava

Žilinské konzervatórium súrne potrebuje opravu za 2,8 milióna eur. Peniaze, ktoré na ňu boli, už nie sú. Rozhodnú poslanci o úvere? VIDEO

Žilinské konzervatórium patrí medzi tri najstaršie, najväčšie a najvýznamnejšie na Slovensku. Napriek tomu je dnes v zúfalej situácii. Jednu z troch budov mu hygienici zatvorili a zriaďovateľ, Žilinský samosprávny kraj, ju predal. Do ďalšej zateká, nemá izoláciu, okná sú staré 35 rokov a kotolňa je v nevyhovujúcom stave. Študenti sa počas vyučovania musia premiestňovať medzi konzervatóriom a jazykovou školou, kde im prebieha teoretická výučba. Župa už 6 rokov sľubuje riešenie. Na opravu už županka Jurinová odovzdala riaditeľovi symbolický šek v hodnote dvoch miliónov. Stále však zostáva len pri sľuboch. Najnovšie, po tlaku rady školy a niekoľkých poslancov, pôjde do krajského zastupiteľstva návrh na vzatie úveru, z ktorého by opravu financovali. FOTO: Archív Ľuba Bechného

Michal Filek|22. február 2023|12:36:49

Rekonštrukcia a nadstavba žilinského konzervatória by mala stáť asi 2,8 milióna eur. Presne toľko už mala škola sľúbené. Na sumu dva milióny eur odovzdala Jurinová riaditeľovi Milanovi Oravcovi symbolický šek ešte vlani v lete. Rovných 800-tisíc zinkasoval kraj za predaj „budovy C“, ktorú hygienici zatvorili. Peniaze mali byť použité na opravu už vlani. Dnes ale nie sú. Kde teda sú a prečo sa doteraz neopravuje?

Najskôr trochu z histórie

Riaditeľ školy Milan Oravec pre SP 21 uviedol, že hlavná budova, tzv. „budova A“ sa stavala 14 rokov. Skolaudovaná bola v roku 1996. Autorom projektu je známa žilinská architekta Viera Mecková.

„Strecha je stará už najmenej 25 rokov a preteká. Okná majú už 40 rokov. Tepelná izolácia neexistuje. To hovorí za všetko,“ opisuje dôsledky zubu času riaditeľ. Župa si je stavu vedomá. Jurinová mala rekonštrukciu aj vo svojom volebnom programe. Dokonca na druhom mieste. Projekt rekonštrukcie je starý už cca osem rokov. A práve tu je zrejme kameň úrazu.

Myslí si to poslanec a člen rady školy za zriaďovateľa, Ľubomír Bechný.

„Keďže som ako jediný poslanec ŽSK členom rady školy, tak ma celá situácia a predlžovanie procesov veľmi mrzí. Oneskorenie rekonštrukcie má priamo vplyv na navyšovanie ceny, ktorá je v čase vyššia. Hneď na začiatku procesu rekonštrukcie sa dostal do konfliktu Zákon o autorských právach a Zákon o verejnom obstarávaní. Pôvodný architekt konzervatória z obdobia socializmu blokoval a napadol výsledok verejného obstarávania na projektovú dokumentáciu rekonštrukcie. Neskôr sa už nabaľoval problém za problémom a výsledkom je strata niekoľko rokov. Verím, že toto posledné verejné obstarávanie na realizáciu bude úspešné a ŽSK sa podarí získať aj výhodný úver,“ uviedol Bechný pre SP 21.

konza99.jpg Riaditeľ Milan Oravec.

Prioritou je nadstavba budovy A

Riaditeľ Oravec hovorí, že súčasná situácia je neudržateľná. Čím skôr treba zrealizovať nadstavbu budovy A, čím by sa vyriešil problém zatekajúcej strechy, aj chýbajúcich učební.

„V nadstavbe sa majú nachádzať triedy kolektívnych predmetov o ktoré sme prišli vzhľadom k nevyhovujúcej hygiene v budove "C". Táto budova tzv. "C" bola odpredaná. Naši žiaci dostali náhradné priestory v jazykovej škole, kde sa denne presúvajú dva, niekedy až trikrát. Musia presunom zvládnuť niekoľko priechodov pre chodcov. Keby nadstavba závisela na mne, tak už využívame tieto priestory minimálne 3 - 4 roky,“ uviedol pre SP 21.

V súčasnosti prebieha verejné obstarávanie na zhotoviteľa rekonštrukcie. Za zmienku však stojí skutočnosť, že doteraz nie je oprava finančne krytá. V rozpočte na rok 2023, ktorý poslanci schvaľovali v januári, oprava konzervatória nefiguruje.

Všimla si to aj predsedníčka rady školy Martina Turská, ktorá začala konať. Ešte pred zastupiteľstvom adresovala list županke Erike Jurinovej a poslancom. „Naša škola zabezpečuje kvalitné umelecké vzdelávanie, čo prebieha vďaka výbornému pedagogickému zboru. Reprezentujeme nielen seba, ale aj Žilinu a Slovensko doma aj v zahraničí. Bigband, Školský symfonický orchester, Dievčenský aj zmiešaný zbor, cimbalová hudba, to sú všetko zoskupenia, vďaka ktorým žiaci našej školy získavajú neoceniteľné zručnosti pre svoj ďalší rozvoj na vysokých školách, v zamestnaní, vôbec uplatnenie v živote. V tom sme jedineční na Slovensku. Žiadne konzervatórium sa týmto pochváliť nemôže, na čo má byť Žilina patrične hrdá. Preto sa obraciam na vás a verím, že ešte zvážite priority investícií,“ citujeme z listu.

Nepochodila. Poslanci schválili, aj napriek intervencii Ľuba Bechného, Ľudmily Chodelkovej, aj Kariny Holečovej, rozpočet bez peňazí pre konzervatórium. Zhodli sa však na to, že školu by mali opraviť, a to z úveru, ktorý si plánuje ŽSK zobrať. Rozhodnúť by o ňom mali na ďalšom zasadnutí.

turska.JPG

O úvere budú rozhodovať poslanci

„ŽSK plánuje na financovanie niektorých investičných projektov využiť návratné zdroje financovania. Návrh na schválenie prijatia návratných zdrojov financovania plánuje župa schvaľovať na najbližšom zasadnutí zastupiteľstva. V prípade schválenia a uzavretia úverovej zmluvy plánuje župa úver načerpať do konca roka 2023,“ potvrdila hovorkyňa krajskej samosprávy Eva Lacová.

Podľa jej slov bude rekonštrukcia, v prípade schválenia zastupiteľstvom, financovaná z návratných zdrojov financovania, resp. kombináciou vlastných zdrojov a návratných zdrojov financovania.

„V súčasnosti prebieha verejné obstarávanie na Zhotoviteľa stavebných prác. Predpokladaná hodnota zákazky je 2 780 375,23 eur bez DPH. Lehota na predkladanie ponúk je 16. 03. 2023. V prípade úspešného ukončenia procesu verejného obstarávania a v prípade schválenia finančných prostriedkov sa uvažuje začať so stavebnými prácami v júni 2023. Termín realizácie Diela je predpokladaný na 14 mesiacov,“ napísala hovorkyňa pre SP 21.


Súvisiaci článok
Talent Žilinského kraja: Klaviristka Dominika Dorincová (FOTO + VIDEO)
Čítajte viac >

Kam sa ale podeli už sľúbené peniaze?

Prirodzene nás zaujímalo, prečo si kraj potrebuje na rekonštrukciu zobrať úver, keď už na ňu boli v minulosti vyčlenené peniaze.

„Na slávnostnom koncerte pri príležitosti 70. výročia školy v Dome umenia Fatra dňa 4. 5. 2022 odovzdala predsedníčka Erika Jurinová symbolický šek v hodnote 2 000 000 eur riaditeľovi Milanovi Oravcovi na prestavbu budovy "A". VÚC predala budovu C a financie z predaja mali byť použité na rekonštrukciu budovy A,“ uviedla v liste predsedníčka rady školy.

Dohromady 2,8 milióna eur, čo by pokrylo náklady na rekonštrukciu konzervatória v plnej výške. Tie však už nie sú k dispozícii. Aspoň nie všetky a župa si plánuje ďalšie požičať.

budovaC.JPG Za budovu C dostala župa 800-tisíc eur.

Spýtali sme sa na to hovorkyni. Dostali sme takúto odpoveď:

„Na rekonštrukciu budovy konzervatória bola v roku 2022 schválená v rozpočte suma 1 milión eur, v priebehu roka bola suma z dôvodu nečerpania pre neúspešné obstarávanie znížená na 452-tisíc eur. Za predaj budovy konzervatória ŽSK dostal 806-tisíc eur. Prostriedky neboli minuté, zostali v rozpočte,“ odpísala pre SP 21 Eva Lacová.

Prečo teda Erika Jurinová dávala riaditeľovi šek na dva milióny, keď v rozpočte bol schválený len milión, zostáva záhadou. Vedenie školy, aj rada školy, však veria, že poslanci o úvere čoskoro rozhodnú a rekonštrukcia tento rok začne.

O tom, ako významné je žilinské konzervatórium aj v celoslovenskom meradle, hovorí člen rady školy Ľubo Bechný.

„Konzervatórium má celoslovenský dosah a vychovalo veľa umeleckých osobností, ktoré dnes Slovensko reprezentujú doma i v zahraničí. Dovoľte mi spomenúť aspoň niekoľko mien: Dalibor Karvay, Ivan Gajan, Pavol Bršlík, Martin Mikuš, Ľubica Rybárska, muzikáloví speváci Silvia Lelkeš Sklovská a Marián Vojtko, Ivan Zvarík, Jindřich Pazdera, dirigenti Štefan Sedlický, Pavol Tužinský, Karol Kevický, skladatelia Tadeáš Salva, Pavol Krška, džezový trubkár Lukáš Oravec, saxofonista a skladateľ Miloš Suchomel, Radovan Tariška.“

Dočká sa škola konečne opravy? Rozhodne si to zaslúži. Vývoj budeme ďalej sledovať a informovať vás o ňom.


Súvisiaci článok
Talent Žilinského kraja: Violončelistka Katarína Kašková (FOTOGALÉRIA + ROZHOVOR)
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť