Streda 24. 04. 2024 21:57:16 | Meniny má Juraj

Spoločnosť Kia Slovakia prijala od roku 2016 do duálneho vzdelávania 168 študentov (VIDEO)

Od roku 2016 bolo do duálneho vzdelávania v Kia Slovakia prijatých 168 talentovaných študentov, pričom takmer 40 študentov už našlo uplatnenie priamo v závode a mnohí pokračujú v štúdiu na vysokých školách. Na štvrtkovej tlačovej konferencii vo Vzdelávacom stredisku Kia Slovakia v Gbeľanoch o tom informoval hovorca spoločnosti, Tomáš Potoček. Foto: Kia Slovakia Video: Juliana Krčulová / SP 21

Juliana Krčulová|9. február 2023|12:15:24


Súvisiaci článok
Chemikálie zo zhoreného skladu autobatérií v Hornom Hričove sa do čističky nedostali
Čítajte viac >

Efektívna a produktívna spolupráca medzi spoločnosťou Kia Slovakia a strednými školami už od roku 2016 znamená rozvoj študentov s dlhodobým zameraním na najnovšie trendy. Podľa hovorcu spoločnosti Kia Slovakia ide o zosúladenie výučby v školách a v spoločnosti Kia Slovakia zameranej na praktické vzdelávanie. Duálne vzdelávanie vníma spoločnosť ako dôležitý krok k úspešnému uplatneniu absolventov a získavaniu kvalitných zamestnancov.

„V aktuálnom školskom roku pokračuje spolupráca s tromi školami: Strednou odbornou školou strojníckou, Kysucké Nové Mesto; Spojenou školou, Martin a Strednou odbornou školou elektrotechnickou, Žilina. Pre študentov duálneho vzdelávania v spolupráci s Kia Slovakia je dispozícii študijný program Mechanik špecialista automobilovej výroby, ktorý trvá 3 roky a poskytuje študentom hlbšie vedomosti a zručnosti v oblasti automobilovej výroby,“ priblížil hovorca Kia Slovakia, Tomáš Potoček a ďalej uviedol, že nový štvorročný študijný program Autotronik umožní absolventom uplatnenie ako technik konštrukčného, technologického, montážneho a prevádzkového charakteru.

Ďalším štvorročným odborom je Programátor obrábacích a zváracích strojov ako aj študijný program Mechanik elektrotechnik – automatizačná technika:

„Absolventi tohto odboru nájdu možnosť pracovného uplatnenia ako obsluha, zabezpečovanie servisu a riadenie silnoprúdových rozvodov strojov a zariadení spolu s programovaním automatov. Záujemcovia o duálne vzdelávanie v spolupráci s Kia Slovakia majú aktuálne možnosť sa prihlásiť do 26. marca priamo na webovej stránke Kia.sk, kde sa taktiež môžu dozvedieť ďalšie informácie,“ podotkol Potoček.

V Kia Slovakia sa tím 23 interných trénerov intenzívne venuje 47 študentom tretieho a štvrtého ročníka z troch partnerských škôl počas celého obdobia praktického vzdelávania. Ďalších 37 študentov prvého a druhého ročníka rozvíja svoje základné zručnosti na stredných školách, kde v odborných učebniach absolvujú aj prax.

„Počas štúdia žiaci získavajú teoretické vzdelanie, ale aj cenné skúsenosti v oblasti pracovných návykov a začlenenia sa do tímu. Majú príležitosť pracovať s najmodernejšími technológiami, ktoré sa učia ovládať a nastavovať. Takto nadobudnuté skúsenosti výrazne skracujú adaptačnú fázu, prinášajú lepšie mzdové podmienky a konkurenčnú výhodu našich absolventov pre uplatnenie sa na trhu práce,“ povedal Tomáš Potoček, hovorca spoločnosti Kia Slovakia.

hd (1).jpg

Stredná odborná škola strojnícka v Kysuckom Novom Meste pripravuje žiakov na prácu v strojárskom priemysle už viac ako sedemdesiat rokov:

„Duálny systém vzdelávania ponúka nielen žiakom možnosť odborného a kariérneho rastu. Ale prehlbuje aj spoluprácu medzi školou a firmami v nových témach, ako je spoločný deň otvorených dverí, školenia, kurzy. Veľkým úspechom spolupráce bola spoločná príprava a realizácia nového študijného odboru autotronik, ktorý sa už vyučuje v našej škole," uviedol na štvrtkovej konferencii riaditeľ SOŠ strojníckej v Kysuckom Novom Meste, Ondrej Holienčík.

Zamestnancom spoločnosti Kia Slovakia je aj absolvent SOŠ strojníckej Jozef Danihel, ktorý na duálne vzdelávanie nastúpil od druhého ročníka strednej školy: „Pripravilo ma to celkom dobre, lebo niektorí ľudia prídu a nevedia, čo robiť. Ja už som bol takmer zaučený. Na praxi ma pripravili tak, že väčšinu z toho, čo som sa naučil, som preniesol do práce," uviedol.

Kia Slovakia je jediným výrobným závodom spoločnosti Kia Corporation v Európe. Závod bol vybudovaný v období rokov 2004 až 2006. Výroba automobilov ako aj motorov bola spustená v decembri 2006. Kia Slovakia dlhodobo zamestnáva 3 700 ľudí a vyrába modely Kia Ceed v štyroch karosárskych verziách - Ceed, Sportswagon, ProCeed a XCeed. Druhým modelom je športovo-úžitkový Kia Sportage. Spoločnosť Kia Slovakia s. r. o. patrí medzi najväčších výrobcov a exportérov na Slovensku. Od spustenia sériovej výroby v decembri 2006 brány závodu opustilo už viac ako 4 milióny vozidiel a vyše 6 miliónov motorov.


Súvisiaci článok
Mesto Žilina upozorňuje verejnosť na prísny zákaz prechodu cez železničné koľaje v okolí uzavretého podjazdu
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť