Štvrtok 25. 04. 2024 18:02:20 | Meniny má Marek

SZĽH chce pomôcť ženskému hokeju. Žilinskému tímu by pomohla finančná aj materiálna podpora

Slovenské hokejové reprezentantky do 16 rokov získali na zimnom Európskom olympijskom festivale mládeže EYOF strieborné medaily. Úspech mladých hráčok vyzdvihol aj prezident SZĽH a viceprezident SOŠV, Miroslav Šatan, ktorý si myslí, že okolo Nely Lopušanovej vyrastie silná generácia. Naša redakcia oslovila aj hlavnú trénerku žilinského ženského tímu VLCI Žilina, Danielu Zuziakovú, s otázkou, ako by sa avizovaná podpora Slovenského zväzu ľadového hokeja mohla v žilinskom klube „zúročiť“. Foto: SOŠV / Andrej Galica

Juliana Krčulová|1. február 2023|16:00:31


Súvisiaci článok
Špeciálne dresy MŠK Žilina vydražili za 700 eur. Financie putujú na podporu aliancie NIE RAKOVINE
Čítajte viac >

Portál Olympic.sk na svojom oficiálnom webe uviedol, že Šatan očakáva, že výber, ktorý v Taliansku ukázal potenciál, bude nosným pilierom reprezentácie aj v budúcnosti. Zároveň spomenul, že SZĽH pracuje na zvyšovaní popularity ženského hokeja.

„My v SZĽH máme plány, aby sme pomohli ženskému hokeju. Mali sme totiž pocit, že v minulosti sa na ženský hokej trochu zabudlo. Mali sme veľmi dobré šampionáty v osemnástke aj v šestnástke. Verím, že ženský hokej sa bude na Slovensku zlepšovať, zároveň verím, že tieto dievčatá budú nositeľky kvality,“ uviedol pre portál Olympic.sk šéf slovenského hokeja.

TASR.jpg Foto: TASR

Najväčší ošiaľ v ženskom hokeji spôsobila vo svete počas prvého mesiaca v novom roku ešte len štrnásťročná hráčka zo Žiliny, Nela Lopušanová. Ako uviedol portál Olympic.sk, najskôr sa predviedla na svetovom šampionáte do 18 rokov, kde bola najproduktívnejšou hráčkou s dvanástimi bodmi (9+3), pričom rovnako sa jej darilo aj v nižšej kategórii, kde nazbierala tiež 12 bodov (6+6).

Súperky ju podľa vlastných slov strážili oveľa viac, ako tomu bolo na MS do 18 rokov. Na EYOF ju vyhlásili za najlepšiu útočníčku.

„Turnaj dopadol veľmi dobre, neustále sme sa podporovali a držali spolu. Fyzicky aj mentálne to bolo dosť náročné. EYOF bol pre mňa ťažší, pretože si na mňa hráčky dávali pozor a nemala som toľko priestoru na ľade,“ povedala pre portál Olympic.sk Nela Lopušanová, ktorá čelí obrovskému záujmu verejnosti a aj médií.

V polovici januára si ju dokonca na webe Eliteprospects.com vyhľadalo viac užívateľov ako hviezdneho hráča zámorskej NHL Connora McDavida: „Je to super, veľmi mi to lichotí, ale nezameriavam sa na to. Snažím sa zostať pri zemi a neustále na sebe pracovať,“ skonštatovala pre portál Olympic.sk mladá hokejistka spod Dubňa, ktorá podľa Miroslava Šatana musí ustáť mediálny tlak a neopustiť vytýčenú cestu:

nela-lopusanova6.jpg Foto: IIHF

„Chceme, aby sa ženský hokej na Slovensku rozvíjal. Mediálny záujem o Nelu, ktorá sa stala hlavnou tvárou slovenského ženského hokeja, je veľký. Tak, ako Nela sama povedala, má pred sebou ešte dlhú cestu a má čo zlepšovať. Určite sa bude snažiť, aby jej mediálny záujem nespomalil rast a ani ju z cesty neodviedol a maximalizovala svoj potenciál. Verím, že okolo Nely a dievčat, ktoré sú tu, vyrastie silná generácia,“ povedal pre portál Olympic.sk prezident SZĽH a viceprezident SOŠV, Miroslav Šatan, ktorý ďalej podotkol, že v horizonte desiatich rokov je cieľom SZĽH zdvojnásobiť počet hráčok v ženskom hokeji.

Naša redakcia oslovila aj hlavnú trénerku žilinského ženského tímu VLCI Žilina, Danielu Zuziakovú, s otázkou, ako by sa avizovaná podpora Slovenského zväzu ľadového hokeja mohla v žilinskom klube „zúročiť“:

„Konkrétnejšie sa k spomínanej podpore, resp. propagácii ženského hokeja, ktoré spomínal Miroslav Šatan vyjadriť neviem. Je pravda, že sa začali robiť turnaje pod názvom Hokejová Galaxia, ktoré sú čisto pre dievčatá, a na ktorých si dievčatá môžu zahrať čisto v dievčenských tímoch, nakoľko väčšina z nich trénuje a hráva s chlapcami, kým ešte nemôžu hrávať ženskú extraligu. Aká pomoc by nás potešila? Určite, a to si myslím, že rozprávam za všetky kluby, by pomohlo navýšenie financií. Takisto by potešila možno materiálna pomoc, či pre začínajúce hokejistky, alebo už aj dievčatá vo veku, kedy hrajú extraligu,“ uviedla pre našu redakciu hlavná trénerka žilinského ženského tímu VLCI Žilina, Daniela Zuziaková.


Súvisiaci článok
Zimný EYOF 2023 sa skončil. Vlajku SR niesla Nela Lopušanová
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť