Piatok 20. 09. 2024 02:22:26 | Meniny má Ľuboslav, Ľuboslava

Kardiologických pacientov z Trstenej ošetria, podľa župy, v Dolnom Kubíne a v Ružomberku

Odbor zdravotníctva Žilinského samosprávneho kraja odporúča kardiologickým pacientom z Trstenej kontaktovať špecialistov z Dolného Kubína a Ružomberka. Župa sa tak snaží sanovať situáciu, kedy jediná kardiologická ambulancia na Hornej Orave skončila a žiadny lekár ju nechce nahradiť. ILUSTRAČNÉ FOTO: pixabay.com

Michal Filek|20. január 2023|09:25:01

Najkratšia vzdialenosť medzi Trstenou a Dolnooravskou nemocnicou v Dolnom Kubíne je okolo 37 km a cesta autom medzi nimi trvá minimálne 41 minút. Do Ružomberka je to až 52 km a cesta autom trvá v ideálnych podmienkach 53 minút.

Tento týždeň sme vás informovali o problémoch, v ktorých sa pacienti z Hornej Oravy ocitli po tom, ako jediná kardiologická ambulancia skončila z dôvodu odchodu lekárky do dôchodku. Bohužiaľ, nemá ju kto nahradiť.

Župa vraj nemá kompetencie prinútiť lekárov, aby prišli pracovať do konkrétneho okresu. Na ťahu vraj majú byť zdravotné poisťovne a ministerstvo. Tie však na otázky SP 21, ako chcú situáciu riešiť, doteraz neodpovedali.

Kraj preto sanuje situáciu aspoň tým, že pacientom z Trstenej odporučil najbližších špecialistov. A tí sídlia v Dolnom Kubíne.

„Milí kardiologickí pacienti, dovoľujeme si vás informovať, že v prípade potreby môžete kontaktovať uvedených poskytovateľov zdravotnej starostlivosti v odbore kardiológia,“ píše odbor zdravontíctva a uvádza konkrétnych špecialistov z Dolného Kubína a Ružomberka.

ZOZNAM KARDIOLÓGOV

  • Kardiologická ambulancia, Dolný Kubín, (Kardiomedina s.r.o.), Antona Bernoláka 1419/10, 03401 Ružomberok
  • Kardiologická ambulancia na Poliklinike Medicentrum, Odbojárov 1959/15, 02601 Dolný Kubín. Lekári/sestry MUDr. Gabriela Fabčinová, MUDr. MUDr. Peter Letavay. Kontakt: 0947932749, možnosť objednania každý pracovný deň.
  • Kardiologická ambulancia, Dolnooravská nemocnica s poliklinikou MUDr. L. Nádaši Jégého Dolný Kubín, Nemocničná 1944/10, 02614 Dolný Kubín. Odborné zameranie kardiológia, echokardiografia, ultrazvukové vyšetrenie cievneho systému. Lekári/sestry MUDr. Peter Letavay, MUDr. Mudrončíková Bc. Bombová Renáta. Kontakt: 043/5801337, možnosť objednania sa len v utorok a piatok.

Súvisiaci článok
Horná Orava je bez kardiológa. Župa to vyriešiť nevie, pomôžu poisťovne a ministerstvo?
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť