Pondelok 06. 05. 2024 13:32:35 | Meniny má Hermína

Noví starostovia v regióne. Ladislav Korček z Veľkého Rovného: Nadviažem na všetko dobré, čo urobil môj predchodca

Po šestnástich rokoch vystriedal v kresle starostu obce Veľké Rovné Jozefa Mičietu Ladislav Korček. Nováčik v politike, ale mnoho rokov aktívny na komunálnej úrovni hlavne prostredníctvom futbalu, porazil úradujúceho starostu, aj ďalších vážnych kandidátov, nekonfrontačnou a realistickou kampaňou. Nesľuboval nemožné. Zaujímalo nás preto, akým smerom sa bude obec uberať pod jeho vedením. FOTO: archív LK

Michal Filek|18. január 2023|14:00:42

Pán starosta, ako sa cítite na horúcej stoličke starostu obce?

  • Cítim sa normálne, ale zodpovedne. Zodpovednejšie ako v minulosti. Vysoká dôvera ľudí vo voľbách je zaväzujúca a vzhľadom na veľkú podporu občanov ma to ešte viac motivuje ich nesklamať. Už pred voľbami som mal prehľad o fungovaní obce. Nastúpil som do úradu koncom novembra, o necelý mesiac prišli Vianoce. Bolo to špecifické obdobie, tým pádom až po novom roku sa všetko rozbehlo v normálnom režime a začali sme riešiť bežné záležitosti spojené s chodom obce. Mojím hlavným cieľom v tejto funkcii je a aj vždy bude spokojnosť občanov.

Čomu pripisujete vaše víťazstvo. Konkurencia bola totiž silná. Čím ste oslovili voličov?

  • V prvom rade si myslím, že podstatné bolo v mojom prípade to, že som nerobil negatívnu kampaň. Sústredil som sa na seba a nereagoval som na žiadne útoky. Na druhej strane môj program bol realistický, neboli tam žiadne nereálne sľuby. Poznám obecný rozpočet, rozpitval som si ho do detailov a podľa neho som skladal svoj predvolebný program. Nesľuboval som žiadne nerealistické veci, ktoré sa nedajú urobiť inak, ako z mimorozpočtových zdrojov. Viete, určite sa budeme uchádzať o rôzne výzvy. Môžeme ísť do tisíc výziev a nemusí vyjsť ani jedna. A môžeme ísť do dvoch a vyjdú dve. Ale nedá sa to vopred sľúbiť a ak to niekto dopredu voličom sľubuje, tak klame. Ja som dal do programu iba veci, ktoré budem vedieť urobiť pri predpokladaných príjmoch z podielových daní a pri hospodárnom nakladaní s peniazmi. Posledná vec, ktorá rozhodla voľby, bolo to, že predchádzajúca zmena starostu u nás nastala v roku 2006. Predtým tu bol 16 rokov už nebohý starosta Rudolf Hammer. Po ňom nastúpil Jozef Mičieta a takisto bol vo funkcii 16 rokov. V každej obci však časom vznikne nálada na zmenu. Niekedy to nie je o tom, že sú ľudia výrazne nespokojní, jednoducho si povedia, že už treba zmenu. Každý z mojich predchodcov pre obec urobil kus práce. Neberiem to tak, že som vo voľbách niekoho porazil. Ľudí, ktorí pre obec niečo urobili, si vážim a budem vážiť.

14-promócie 13.7.2012.jpg

Chcete teda nadviazať na prácu, ktorú pre obec vykonal predchádzajúci starosta Mičieta?

  • Určite. Mám zásadu, ktorej sa držím: Dobré ponechajme a zlé opravme! Nie všetko je zlé. Veľa vecí sa tu dobre vybudovalo. Obecný úrad funguje dobre, je tu dobre spracovaný systém odpadového hospodárstva. Bývalý starosta prerobil pešiu zónu v centre, urobil nadstavbu školy, prerobil zdravotné stredisko. To sú veci, ktoré mu nikto nezoberie a klobúk dole pred ním. Samozrejme, je čo zlepšovať, ale musí sa to, čo bolo dobré, zachovať a nadviazať na to. Napríklad vybudoval na sídlisku veľa parkovacích miest, čo v dnešnej dobe nie je samozrejmosťou. V tom treba pokračovať.

Bolo všetko z jeho strany ideálne?

  • Sú aj veci, ktoré treba zmeniť. Napríklad máme schválené stavebné povolenie na námestie. Ale ja chcem jeho projekt zmeniť, aj vzhľadom na počet áut, ktorý narastá. Na námestí sa vždy konali drotárske hodové slávnosti, známe široko-ďaleko. Schválený projekt by neumožňoval ich tam ďalej organizovať. Ja ho chcem urobiť trošku inak. Ubrať z betónových prvkov a vytvoriť kombináciu zelene a parkovacích miest s peknou dlažbou, aby sme drotárske hotové slávnosti mohli robiť tam, kde to má tradíciu a aby sme mali v centre dostatok parkovacích miest.

Boli ste v obci vo verejnom živote aktívny aj doteraz?

  • Nikdy som síce nebol poslanec, ale 10 rokov som predsedom futbalového klubu. Podarilo sa nám výrazne zveľadiť areál, pritiahli sme investície od Slovenského futbalového zväzu, ŽSK, Kia Motors Slovakia. Urobila sa kompletná rekonštrukcia kabín, kúrenia, prístreškov pri chate, máme podzemný závlahový systém atď. Som hrdý na to, že sa nám to s partiou ľudí podarilo a zostane to aj pre ďalšie generácie. Ako futbalisti sme veľmi veľa podujatí organizovali, napríklad majstrovstvá vo varení gulášu, futbalové turnaje, fašiangové zábavy. Ľudia ma poznali predovšetkým z tejto pozície.

otvorenie nových šatní 25.7.2020.jpg Otvorenie nových šatní na ihrisku v júli 2020.

Aká bolo vaša zamestnanie?

  • Mám ekonomické vzdelanie, aj preto som sa vedel dopodrobna zorientovať v obecnom rozpočte. Pracoval som vo vlastnej firme, zameranej na stavebníctvo a nehnuteľnosti.

Predchádzajúci starosta plánoval vybudovať v obci domov dôchodcov. Budete v tom pokračovať?

  • Je pravda, že na sklonku minulého volebného obdobia bola schválená štúdia domova dôchodcov. Vyplynulo to z volebnej kampane, ktorá tu začala veľmi skoro. Plánovali ho vybudovať v starej škole pod Ivorom. Ako ekonóm hovorím, že pri súčasnom nastavení financovania domovov sociálnych služieb zo strany štátu je to pre našu obec nereálne.

Prečo?

  • Postaviť sa to dá, sú na to výzvy. Ale problém by bol so samotnou prevádzkou. Plánovalo sa vytvoriť 20 – 30 miest pre seniorov. Lenže keď som si prerátal dotáciu od štátu a ŽSK a zohľadnil som finančné možnosti, ktoré majú seniori, tak obec by to musela dofinancovať až sumou 150-tisíc eur ročne. A to je v dnešnej dobe nemysliteľné, pokiaľ sa nezvýši príspevok od štátu. Je to nastavené tak, akoby mali seniori dôchodok nad tisíc eur a vedeli by si to z dôchodkov doplácať. Všetci dobre vieme, že tak to nie je. Tým pádom by to musela doplácať obec. Je možno populárne pred voľbami sľubovať, že urobíme DSS. Ale prevádzka by stála toľko, že by si to obec nemohla dovoliť. A to ani nehovorím, že nám prišlo avízo o zvýšení platieb za elektrinu. Nebojím sa povedať pravdu, že v súčasnosti na to v rozpočte peniaze nemáme. Aj keď je to nepopulárne.

Ľudia kritizovali aj to, že by bolo škoda budovy starej školy. Máte predstavu, čo s ňou?

  • Pod Ivorom sú dve budovy. Jedna stará – historická a jedna nová. Tá bola zrušená asi v roku 2017 kvôli malému počtu detí. Zrealizovala sa nadstavba školy v centre. Budovy sú už v nevyhovujúcom stave. Spolu s poslancami obecného zastupiteľstva budeme hľadať možnosti ich využitia. Hornú školu by sme mohli otvoriť v prípade, že by došlo k výraznému nárastu obyvateľstva školopovinných detí. Museli by sme mať výrazne nad 400 detí. Teraz máme v dolnej škole okolo 260 detí a ešte stále je tu dostatočná kapacita pre ďalšie deti. Musel by prísť výrazný nárast obyvateľstva a školopovinných detí, aby sme otvorili školu hore. Ja osobne by som bol najradšej, keby bola škola aj tam. Momentálna situácia je však taká, že škola je z vyššie uvedených dôvodov vyradená zo siete škôl.

Súvisiaci článok
Ako žijú ľudia vo Veľkom Rovnom: Pripravujú námestie a domov dôchodcov. Hodové slávnosti budú v septembri, majáles už tento týždeň
Čítajte viac >

Už ste spomínali, že môže nastať problém s platbami za energie. Ako je na tom Veľké Rovné?

  • Bohužiaľ, sme museli v noci, medzi polnocou a štvrtou hodinou rannou vypnúť osvetlenie. Prišiel nám totiž predpis ceny za elektrinu vyšší štvornásobne, oproti minulému roku. Bohužiaľ, takto to je nastavené. Uvidíme, ako dopadnú kompenzácie. Dúfam, že nejaké budú. Lebo aj v rozpočte, ktorý sme schválili na rok 2023, sme uvažovali so zvýšením o 100%. Ale nie o 300%. Tie peniaze by nám niekde chýbali. Viem, že občanom to nie je príjemné. Aj touto cestou ich prosím o pochopenie. Budeme sa snažiť riešiť spotrebu energie aj výmenou verejného osvetlenia za úspornejšie a kvalitnejšie. Verím, že každý človek takéto veci chápe. Sú to spoločné peniaze nás všetkých a zákon mi káže hospodárne narábať s peniazmi občanov.

Prenášate ťarchu aj na občanov? Zvyšovali ste dane?

  • Nepristúpili sme k zvyšovaniu miestnych daní, ani k vytváraniu nových. Jediné, čo sa upravilo, bol poplatok za komunálny odpad. Ale len na základe zvýšenia skládkovného, pretože obec nemôže na odpadoch zarábať, ale ani ich podľa zákona nemôže dotovať. Dôležité pre výšku poplatku za odpad je triedenie odpadu zo strany občanov.

Čo máte v pláne v nasledujúcom volebnom období?

  • Plánov je veľa, všetko bude záležať od finančných možností. Jednoznačne však naplním môj volebný program. Zlepšiť komunikáciu s občanmi osobne a zvýšenie informovanosti cez webovú stránku obce. Chcem ju zjednodušiť, zaviesť aplikáciu, aby ľuďom chodili upozornenia na mobily. To, čo je v dnešnej dobe moderné. Zrušili sme nestránkové dni, takže občania si svoje záležitosti môžu vybaviť každý pracovný deň. Zvýšime príspevok na dieťa pri narodení zo 100 na 200 eur. Nie je to však žiadne populistické opatrenie, čím viac detí budeme v obci mať, tým lepšie. Dopad na rozpočet je minimálny, ako som už spomínal, všetky tieto výdavky som zodpovedne prerátal pred voľbami pri tvorení volebného programu. Zvýšime aj príspevok pri nástupe dieťaťa do školy z 50 na 100 eur, výdavky rodičov sú čoraz vyššie.

To je pre mladých. Čo pre seniorov?

  • Dôchodcov beriem ako ľudí, ktorí budovali túto republiku. Patrí im úcta a vážnosť. Preto budú dostávať pri dosiahnutí životného jubilea 70, 80, 90 a viac rokov finančný príspevok. Nie je to ešte platné, ale určite to zavedieme. V centre obce máme zdravotné stredisko. Budeme robiť zvoz občanov do zdravotného strediska, na základe ich požiadaviek. Nahlásia sa obci a príde pre nich odvoz. Týkať sa to bude najmä tých imobilných. Pre seniorov budeme robiť podujatia, aby mali kultúrne vyžitie a spokojnú jeseň života, lebo si to zaslúžia.

s jubilantkou 100 rokovsirka.jpg Ocenenie storočnej jubilantky.

Aké investície plánujete?

  • Plánov je veľa, naozaj všetko bude všetko závisieť od finančných možností. Z hľadiska bezpečnosti musíme urobiť chodník. Autá prechádzajúce obcou, často prekračujú rýchlosť, preto je chodník z hľadiska bezpečnosti veľmi dôležitý. Investície však chceme rozložiť rovnomerne do všetkých častí. Drobné investície, ktoré zlepšujú život, môžeme robiť v rámci rozpočtu. Dajú sa urobiť pomerne jednoducho a sú rozdielne v každej časti obce. Už som vyššie spomínal námestie, kde riešime zmenu projektu. Spomeniem ešte niektoré ďalšie, parkovisko pri KD Ivor, úprava stojísk so smetným nádobami na sídlisku, výmena osvetlenia s cieľom úspory, oprava zábradlí na mostoch, realizácia odvodnenia vo viacerých častiach obce, skrátka je toho dosť. Budem sa snažiť zrealizovať čo najviac počas volebného obdobia.

Veľké Rovné je známe ako drotárska a folklórna obec. Budete pokračovať v kultúrnych akciách?

  • Sú veci, ktoré si za peniaze nekúpite. A to je presne toto – kultúra, tradície a spoločenské podujatia. Sú známe Drotárske hodové slávnosti, nedávno v decembri sme organizovali charitatívny punč, ktorý organizoval folklórny súbor Rovňan spolu s poľovníckym združením Kýčera, ktorým chcem aj touto cestou poďakovať. Plánujeme fašiangový deň v sobotu 18.2.2023 so sprievodom masiek, zabíjačkou, detským karnevalom a fašiangovou zábavou. Do organizácie sa zapoja obecné organizácie. Samozrejme budeme pokračovať v ostatných podujatiach ako futbalový turnaj, rozlúčka s letom, majstrovstvá obce vo varení gulášu, určite zorganizujeme podujatie pre dôchodcov, podujatie k MDD pre naše deti, rád by som zorganizoval aj obľúbený beh po obci. Tieto podujatia sú dôležité, ľudia sa stretnú, zabavia, porozprávajú, budujú sa medziľudské vzťahy, je to v dnešnej dobe dôležitá súčasť našich životov. V našej obci máme Múzeum drotárie, ktoré sa v tomto roku obmení a ponúkne návštevníkom viac historických materiálov. Takže občania aj návštevníci obce sa majú na čo tešiť.

Súvisiaci článok
Pani Veronika z Veľkého Rovného oslávila 100 rokov
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť