Štvrtok 18. 04. 2024 14:33:27 | Meniny má Valér

Za obedy detí si priplatia aj rodičia v Žiline a v Bytči. Hoci zatiaľ len mierne

Od januára sú vyššie finančné pásma, ktoré určujú rozpätie nákladov na nákup potravín, podľa vekových kategórií. Školské jedálne si budú môcť dovoliť variť kvalitnejšie. Jedálny lístok obohatia o ovocie, mäso, či ryby. Vzhľadom na enormne rastúce ceny potravín si však rodičia za obedy pre svoje deti výrazne priplatia. Niekde možno aj 20, či viac eur. Ako sú na tom samosprávy u nás? Oslovili sme viaceré mestá v Žilinskom kraji. Odpoveď sme zatiaľ dostali zo Žiliny a Bytče. Takže, ako to bude s cenami obedov tam? FOTO: TASR

Michal Filek|12. január 2023|18:36:56


Súvisiaci článok
Z nových cien elektriny sú podnikatelia v šoku. Niektoré gastro prevádzky avizujú koniec!
Čítajte viac >

Žilina: Cena sa pre rodičov zvýši len minimálne

Hovorkyňa mesta Barbora Zigová čitateľom SP 21 zvestovala dobrú správu. Podľa nej totiž školy a školské zariadenia v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Žilina majú schválené pre školské stravovanie 3. finančné pásmo a to ostáva nezmenené.

Zigová hovorí, že od 1. januára 2023 došlo k navýšeniu príspevku na stravovanie vo finančných pásmach, ktoré určilo a zverejnilo Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky na svojej webovej stránke.

„Na nasledujúce rokovanie mestského zastupiteľstva v Žiline bude predložený návrh na zvýšenie príspevku na čiastočnú úhradu režijných nákladov zo súčasných 0,15 eur na 0,20 eur za jeden odobratý obed,“ dodala hovorkyňa. Pri priemernom počte 20 obedov za mesiac tak navýšenie v Žiline bude pre rodičov predstavovať 1 euro na mesiac.

Bytča: Mierne vzrástli ceny potravín, zvýšené režijné náklady zatiaľ vykrýva mesto

O situácii v Bytči nás informovala Martina Hrobáriková z Mestského úradu.

Podľa jej slov sa cena jedla skladá z príspevku na čiastočnú úhradu nákladov na nákup potravín a režijných nákladov.

Od 1. januára tohto roku vstúpili do platnosti nové finančné pásma na nákup potravín podľa vekových kategórií. V Bytči schválili prvé finančné pásmo. Znamená to, že došlo k zvýšeniu príspevku na potraviny podľa vekových kategórií nasledovne:

  • Deťom materských škôl stúpne cena jedného jedla o 16 centov
  • Žiakom ZŠ vo veku 6 – 11 rokov stúpne cena jedného obeda o 9 centov (cca 1,8 eura/mesiac)
  • Žiakom ZŠ vo veku 11 – 15 rokov stúpne cena jedného obeda o 20 centov (cca 4 eurá/mesiac)
  • Žiakom SŠ vo veku 15 – 19 rokov stúpne cena jedného obeda o 29 centov (cca 5,8 eura/mesiac)
  • Dospelým stravníkom stúpne cena jedného obeda o 59 centov (cca 11,8 eura/mesiac)

„K zmene príspevku na čiastočnú úhradu režijných nákladov, tzv. réžie, zatiaľ nedošlo. Momentálne je výška príspevku na čiastočnú úhradu režijných nákladov pre deti materských škôl a žiakov základných škôl, ktorých zriaďovateľom je mesto Bytča 3,00 eurá/mesačne, a pre dospelých a cudzích stravníkov (napríklad žiaci školy a školského zariadenia, ktorých zriaďovateľom nie je mesto Bytča) 1,45 eura/1 obed. Vzhľadom k rastúcim cenám energií a ostatných zložiek režijných nákladov školských jedální sa nárastu poplatku za réžiu v priebehu roku 2023 nevyhneme,“ informovala Hrobáriková.


Súvisiaci článok
VIDEO: Zrekonštruovanú žilinskú katedrálu dnes predstavili verejnosti
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť