Piatok 26. 07. 2024 19:52:52 | Meniny má Anna, Hana, Anita

Nula anestézií znamená, že operujú pri plnom vedomí? Liptovská nemocnica môže padnúť pre chybné dáta

Nemocnici v Liptovskom Mikuláši, podobne ako v Trstenej, hrozí preradenie do najnižšej kategórie, medzi komunitné nemocnice. Znamenalo by to výrazné obmedzenie poskytovania zdravotnej starostlivosti. Primátor Ján Blcháč dnes na zastupiteľstve ŽSK prišiel s informáciou, že ministerstvo pri kategorizovaní pracuje s chybnými údajmi. Napríklad uvádza nula anestézií, čo by v skutočnosti znamenalo, že pacientov operujú pri plnom vedomí. FOTO: printscreen youtub ŽSK

Michal Filek|19. december 2022|14:16:56


Súvisiaci článok
Viacerí lekári z Liptovskej nemocnice avizujú odchod, ak z nej spravia komunitnú
Čítajte viac >

Primátor Liptovského Mikuláša Ján Blcháč požiadal vedenie župy o vykonanie krokov, aby nemocnica zostala v 2. kategórii.

„Vzhľadom k blížiaceho sa termín zaradenia nemocníc do úrovní, a nekorektným dátam, s ktorými operuje ministerstvo zdravotníctva, žiadam zriaďovateľa o vykonanie krokov, ktoré budú viesť k zachovaniu liptovskej nemocnice. Získali sme informáciu, že MZ úracuje s informáciou, že je v LM nemocnici počet anestézí od roku 2019 nula. V skutočnosti ich je 2 500. Počet pôrodov že je 130 a v skutočnosti je ich vyše 600. Pokiaľ zoberie MZ do úvahy skutočné informácie, ktoré ministrovi 13. decembra zaslala župa, tak by nemal byť problém, aby nemocnica zostala v 2. úrovni,“ uviedol Blcháč.

Podobný názor vyslovil aj poslanec Tomáš Martaus. Podľa jeho informácií ministerstvo neeviduje desiatky, až stovky výkonov, ktoré v nemocnici bežne robia. „Vyzerá to tak, ako by sme operovali pri plnom vedomí pacientov. Ak by bola nemocnica preradená do nižšieho stupňa, mám informácie, že veľa personálu z nemocnice odíde,“ povedal Martaus.

Igor Janckulík ho doplnil, že ak preradia niektoré zo župných nemocníc do 1. stupňa, musí ministerstvo počítať s veľkým odporom ľudí.

Primár Juraj Popluhár, ktorý pracuje v žilinskej nemocnici vyslovil podobnú skúsenosť.

„Aj my sme dostali také nelogické čísla o našej práci. Dali sme ich všetky prerobiť. Boli skutočne nereálne. Preto verím, že sa to mohlo stať aj v Liptovskom Mikuláši. Nesmieme prestať a musíme bojovať, aby štruktúra nemocníc v našom kraji zostala taká, ako je doteraz,“ hovorí Popluhár.

Na záver županka Erika Jurinová všetkých ubezpečila: „Robíme maximum čo sa dá, aby naše nemocnice boli na úrovni regionálnych nemocníc“.

Reakciu ministerstva zdravotníctva zisťujeme.


Súvisiaci článok
Nemocnicu v Trstenej budú brániť. Ak ich Lengvarský nepoteší, tak hladovka pred ministerstvom môže byť hromadná
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť