Streda 18. 09. 2024 15:19:49 | Meniny má Eugénia

Kultúrne podujatia tento týždeň: Dáte šancu Živému betlehemu alebo Márii Čírovej?

Týždeň plný vianočného šialenstva je pred nami. Zmierniť stres z prichádzajúcich sviatkov môžete vďaka kultúrnym podujatiam. Poďte sa s nami pozrieť na prehľad tých najlepších kultúrnych akcií v Žilinskom kraji od 19. do 25. decembra. ILUSTRAČNÉ FOTO: Fernando Martinez na Pexels.com

Radka Kostánová|19. december 2022|08:05:08

Akcia pre deti: Vianočné rozprávky a tradície, 19.12.2022 o 10:00 hod. v Krajskej knižnici, Žilina

Pondelok otvára Krajská knižnica. O 10. hodine ráno sa môžu detičky rozprávať o vianočných zvykoch, tradíciách, prečítajú si vianočné rozprávky a dozvedia sa niečo viac o najslávnejších spisovateľoch. Podujatie je vhodné pre deti od 5 do 8 rokov.

vianocne rozpravky, zdroj = krajska kniznica.jpg FOTO: Krajská knižnica Žilina

Akcia pre deti: Storytime, 19.12.2022 o 10:30 hod. v Krajskej knižnici, Žilina

Chcete, až vaše dieťa ovláda plynulo anglický jazyk? Hravou formou sa naučí jednoduché slovíčka na stretnutí klubu Storytime. Krajská knižnica je miesto, kde sa to deti naučia. Vítané sú všetky ratolesti od 2 do 5 rokov.

storytime, zdroj = krajska kniznica.jpg FOTO: Krajská knižnica Žilina

Podujatie: Vianočné trhy, 19.12. - 23.12.2022 o 15:30 hod. na námestí osloboditeľov, Liptovský Mikuláš

Zmeškať Vianočné trhy na Vianoce nie je výhra. V Mikuláši tento rok prebiehajú od 19. decembra až do piatka, 23. decembra. Práve na nich zažijete skvelú vianočnú atmosféru, uvidíte remeselné výrobky a zahrejete sa vareným vínom, či punčom.

Prednáška: Vzdelávanie pre dospelých, 19.12.2022 o 16:30 hod. v Krajskej knižnici, Žilina

Dospelí sa zase môžu tešiť na zaujímavú prednášku z oblastí financií. Sú na nej vítaní všetci, ktorí sa chcú dozvedieť ako lepšie hospodáriť s peniazmi, prečo je dobré si financie plánovať a ako si nastaviť efektívny rozpočet. Avšak pozor, na túto prednášku je nutné sa vopred prihlásiť.

vzdelávanie pre dospelych, zdroj = krajska knižnica .png FOTO: Krajská knižnica Žilina

Predstavenie: Tá najjasnejšia je moja, 19.12.2022 o 17:00 hod. a 18:00 hod. v Stanici Žilina-Záriečie

V pondelok si budete môcť vychutnať aj vianočné predstavenie žiakov zo ZUŠ Ferka Špániho. Inscenácia nesie posolstvo o bežných veciach, ktorých krásu a hodnotu v dennodennom strese prehliadame. Podujatie je vhodné pre deti od 7 rokov a vstupné stojí 4,00 €.

ta najjasnejsia je moja, zdroj = stanica .png FOTO: Stanica Žilina-Záriečie

Workshop: Predvianočné linorytie, 19.12.2022 o 18:00 hod. v Stanici Žilina-Záriečie

Workshop na Stanici bude tentokrát zameraný na posledné vianočné darčeky. Linorytie je grafická technika, kde sa obrázok vrýva do mäkkého podkladu (lino) a následne sa obtlačí na nejaký textil alebo papier. Tvorivá dielňa je vhodná pre všetkých od 10 rokov a bude prebiehať s 2 lektorkami. Vstup stojí 15,00 €.

vianocne linorytie, zdroj = stanica .png FOTO: Stanica Žilina-Záriečie

Predstavenie: PACHO - Zbojník z Hybe, 19.12.2022 o 19:00 hod. v Dome kultúry, Liptovský Mikuláš

Divadelné predstavenie PACHO - Zbojník z Hybe je paródiou na klasický príbeh z poviedky Petra Jaroša a filmu Martina Ťapáka. Na jednej strane budete vidieť lyrickú existenciálnu poéziu, na druhej strane sa vám ukáže tancujúci, padajúci a lietajúci groteskne karnevalový svet. Lístok na predstavenie stojí 32,00 €.

pacho zbojník z hybe, zdroj = mikulas .jpg FOTO: Mesto Liptovský Mikuláš

Podujatie: Cestovateľský klub, 20.12.2022 o 16:00 hod. v Krajskej knižnici, Žilina

Počas posledného kalendárneho mesiaca v roku sa v cestovateľskom klube budete rozprávať o slávnych historických osobnostiach, o ich cestách po svete a zároveň sa dozviete aj ich obľúbené jedlá. Informácie sa dozviete zo života Ľudovíta Štúra, Milana Rastislava Štefánika, T.G. Masaryka, Alberta Einsteina a ďalších.

139908.jpg FOTO: Krajská knižnica Žilina

Koncert: 4 Tenoři, 20.12.2022 o 18:00 hod. v Kultúrnom dome, Ružomberok

Do Ružomberku prídu opäť 4 Tenoři. České zoskupenie tvoria Marian Vojtko, Pavel Vítek, Michal Bragagnolo a Jan Kříž. Ak si chcete pred Vianocami oddýchnuť, ich koncert je skvelá voľba. Lístok stojí 20,00 alebo 22,00 €.


Súvisiaci článok
Tradičný Štefanský basketbalový turnaj v Námestove sa odohrá aj tento rok!
Čítajte viac >

Kino na stanici: Christmas Horror Night naslepo, 20.12.2022 o 18:00 hod. v Stanici Žilina-Záriečie

V utorok sa uskutoční aj interaktívne filmové premietanie. Stanica Žilina-Záriečie komentuje podujatie takto: „Ak si myslíte, že pravý vianočný horor je manažment rodinných príslušníkov, pripálená slávnostná večera a nákup darčekov na poslednú chvíľu v nechutne preplnených obchodoch, tak ste ešte nič nevideli! Ak neveríte, príďte sa k nám v utorok 20. decembra o tom presvedčiť!“ Tešiť sa môžete na hororové filmy s vianočnou tematikou a veľmi pochybnou kvalitou. Vstupné je tentokrát dobrovoľné.

christmas horor, zdroj = stanica .png FOTO: Stanica Žilina-Záriečie

Podujatie: Slávnosť krátkeho film, 20.12.2022 o 19:00 hod. v Diere do sveta, Liptovský Mikuláš

Zimný slnovrat je udalosť, ktorú nesmiete zmeškať. Osláviť ju môžete tento rok štyrmi magickými premietaniami krátkych filmov. Program o 19:00 hod. otvorí film Chlieb náš každodenný (hraný film), nasledovať bude flm r a u u (animovaný), potom film Memoria (dokumentárny), Deer Dear (experimentálny) a V plytkej vode (dokumentárny). Vstupné je dobrovoľné.

slavnost kratkeho filmu, zdroj = slavnost kratkeho filmu .jpg FOTO: Mesto Liptovský Mikuláš

Predstavenie: Zahráte mi manžela? alebo Maliar izieb, 20.12.2022 o 19:00 hod. v Dome odborov, Žilina

Ďalším predstavením, ktoré si budete môcť vychutnať je Zahráte mi manžela? Alebo maliar izieb. Dej hry spočíva v klasickom milostnom trojuholníku, avšak pozor. Mladý pár je pristihnutý pri obojstrannej nevere. Akým spôsobom sa s tým dokáže vysporiadať hlavná ženská hrdinka? A čo s tým má spoločné maliar izieb? To všetko sa dozviete, keď na inscenáciu prídete. Vstupenka pre jednu osobu stojí 19,00 €. zahrate mi manzela, zdroj = dom oborov.jpg FOTO: Dom odborov

Prednáška: Cestovanie o piatej, 21.12.2022 o 17:00 hod. v Krajskej knižnici, Žilina

Na prednáške Cestovanie o piatej sa pozriete do východného Slovenska. Spolu s debatérmi nazriete do Bohúňova, Koceľova a Šiah, odkiaľ bol jeden z najväčších štúrovských básnikov - Janko Kráľ. Nebudú chýbať ani zaujímavosti, jedinečné zábery a čítanie z cestovného denníka.

cestovanie o piatej, zdroj = krajska kniznica .jpg FOTO: Krajská knižnica Žilina

Divadlo: Anna Karenina, 21.12.2022 o 19:00 hod. v Mestskom divadle, Žilina

Klasický román, moderné prevedenie. Aj taká je Anna Karenina v Mestskom divadle. Inscenácia je venovaná 30. výročiu od založenia divadla a rozhodne vás chytí za srdce. Lístok stojí 10,00 €.

Prednáška: Podnecovanie k technickej tvorivosti, 22.12.2022 o 16:30 hod. v Krajskej knižnici, Žilina

S metódou TRIZ ste sa už mohli v knižnici spoznať. Tentokrát si predstavíte aj Brainstorming, Mind Mapping a ďalšie metódy podnecujúce tvorbu originálnych nápadov. Podujatie bude viesť Ing. Michal Hoč, Phd., ktorý sa tejto problematike hlbšie venuje.

podnecovanie k tvorivosti, zdroj = krajska knižnica .jpg FOTO: Krajská knižnica Žilina

Koncert: Mária Čírová - Moje Vianoce 2022, 22.12.2022 o 19:00 hod. v Dome odborov, Žilina

Mária Čírová príde pred Vianocami do Žiliny. Na jej vianočnom koncerte budete môcť počuť melódie a skladby, pri ktorých sa do Vianoc priamo presuniete. Nebudú chýbať tradičné pesničky z oboch Vianočných albumov ako Do noci tichej, Štedrý večer alebo Vianoce krásne sú, klasické slovenské a svetové koledy v špeciálnych úpravách a samozrejme hity ako Unikát, Búrka, Kto vie, Chýbaš alebo Slobodná.

koncert maria cirova, zdroj = dom odborov .jpg FOTO: Dom odborov

Podujatie: Živý betlehem, 25.12.2022 o 16:00 hod. v Kostole Panny Márie, Kláštor pod Znievom

Vianočný čas tento rok spestrí Živý Betlehem v Kláštore pod Znievom. Zahrajú ho divadelníci z miestnej farnosti, vďaka čomu budete môcť stretnúť naživo svätú rodinu, mudrcov, kráľa Herodesa, ale aj zvieratká, ktoré boli v maštali.

zivy betlehem, zdroj = KPZ .jpg FOTO: KPZ

Koncert: After X-mass Eve Benefit Vol. XI, 25.12.2022 o 17:00 hod. v Stanici Žilina-Záriečie

Hlučné koncerty pre dobrú vec sú späť. Nedeľu môžete uzatvoriť 5 skvelými kapelami a legendárnou afterkou. Výťažok z koncertu poputuje na dobrú vec, takže sa nemáte čoho báť. Do organizačnej crew patrí Jaroslav Gyro Frištík, Martin Didi-Drdak a Lks MastaCow Hll.

koncert after x mass, zdroj = stanica.png FOTO: Stanica Žilina-Záriečie


Súvisiaci článok
Pod záštitou obce Horný Vadičov sa na Štefana uskutoční hokejbalový turnaj
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť