Nedeľa 05. 05. 2024 12:12:03 | Meniny má Lesia, Lesana

Ružomberskí mestskí poslanci sa zídu mimoriadne. Témou bude zrušenie dodatku k zmluve o výstavbe plavárne

Mestské zastupiteľstvo v Ružomberku bude v piatok 16. decembra mimoriadne rokovať o výstavbe novej mestskej plavárne. V materiáloch na rokovanie, ktoré boli doručené mestským poslancom a zverejnené na webe mesta, sa uvádza, že dôvodom zvolania zastupiteľstva je dodatok v hodnote takmer 1,2 mil. eur bez DPH k zmluve o dielo na výstavbu plavárne, ktorý dňa 25. novembra podpísal konateľ CZT Ružomberok, s.r.o. a vtedajší druhý zástupca primátora mesta Ružomberok. TEXT A FOTO: Vladimír Miškovčík, hovorca primátora mesta Ružomerok

Tlačová správa|14. december 2022|19:07:09


Súvisiaci článok
V Ružomberku postavia novú mestskú plaváreň za vyše sedem miliónov eur
Čítajte viac >

Mestskí poslanci podľa predloženého návrhu uznesenia môžu poveriť primátora mesta ako štatutárneho zástupcu jediného spoločníka obchodnej spoločnosti CZT Ružomberok, s.r.o., aby v rámci výkonu pôsobnosti valného zhromaždenia zaviazal konateľov spoločnosti k uskutočneniu všetkých potrebných právnych úkonov smerujúcich k zrušeniu uvedeného dodatku, a to vrátane odstúpenia od dodatku.

Dňa 19. septembra tohto roku podpísali CZT Ružomberok, s.r.o. ako objednávateľ a Gremi KLIMA, s.r.o. (víťaz verejného obstarávania vrátane vykonanej aukcie) ako zhotoviteľ zmluvu o dielo, ktorej predmetom bolo dodanie stavebného diela s názvom Výstavba mestskej plavárne v Ružomberku za cenu 7 151 562,43 eur bez DPH. Dňa 25. novembra 2022 uzatvorili uvedené spoločnosti dodatok k zmluve, ktorým sa zvýšila cena výstavby plavárne na sumu 8 309 979,21 eur bez DPH.

„Uzatvorenie dodatku k zmluve o dielo nebolo prerokované príslušnými orgánmi spoločnosti CZT Ružomberok a zvýšenie investičných prostriedkov na realizáciu výstavby mestskej plavárne nebolo predložené na odsúhlasenie mestskému zastupiteľstvu, ktorého uznesením bol schválený spôsob financovania úveru v pôvodnej výške ceny diela. Vzhľadom k tomu, že v súčasnosti sa analyzujú právne a ekonomické dôsledky uzatvorenia uvedeného dodatku k zmluve o dielo je potrebné umožniť štatutárnym zástupcom CZT Ružomberok realizáciu právnych úkonov v súvislosti s eliminovaním dôsledkov po uzatvorení uvedeného dodatku,“ uviedol primátor Ružomberka Ľubomír Kubáň.

Dodatok k zmluve o dielo za objednávateľa podpísal konateľ CZT Ružomberok, a to v zmysle pokynov na zmenu zmluvy o dielo. Zvýšenie ceny diela bolo zhotoviteľom zdôvodnené nárastom cien stavebných materiálov, napríklad strešnej konštrukcie o sumu 358 537,90 eur a nárastom cien stavebných materiálov bazénov a bazénovej technológie o sumu 799 878,96 eur bez DPH.

„Vnímam ako vrcholne nekorektné, nezodpovedné a nemorálne, aby bol dodatok, ktorý predražuje výstavbu plavárne, uzatvorený len tri dni pred ustanovujúcim mestským zastupiteľstvom. Navyše, konateľ CZT Ružomberok a bývalý druhý viceprimátor Ružomberka sa už v tom čase stretával ohľadom prevzatia agendy s mojim zástupcom Róbertom Kolárom. Na žiadnom z týchto stretnutí nebola ani zmienka o tom, že sa má výstavba novej plavárne dodatkom predražiť. Nerozumiem celkom tej naliehavej potrebe riešiť dodatok ešte doslova pár hodín predtým, ako som prevzal funkciu primátora mesta. Mrzí ma, že pri ktoromkoľvek väčšom projekte bývalého vedenia mesta, ktoré otvoríme, nachádzame obrovské nedostatky a chyby,“ poznamenal Ľubomír Kubáň.


Súvisiaci článok
TIP NA VÝLET: Kalvária, ktorú vybudovali z úcty ku nevšednej kaplnke
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť