Nedeľa 19. 05. 2024 16:48:52 | Meniny má Gertrúda

TIP NA VÝLET: Kalvária, ktorú vybudovali z úcty ku nevšednej kaplnke

V tomto predvianočnom období by sme vás radi zobrali na miesto, ktoré je verejnosti málo známe a pritom veľmi zaujímavé. Ukážeme vám kalváriu medzi obcami Gbeľany a Nededza, ktorá končí pri kaplnke so silným príbehom. Príďte tu načerpať vnútornú pohodu do najkrajších sviatkov roka. FOTO: Redakcia SP 21, Žilina-Gallery

Michala Stanikova|14. december 2022|10:35:41


Súvisiaci článok
Tip na výlet: Za posledným zemepánom gbelianskeho panstva
Čítajte viac >

Kaplnka, ktorú v úvode spomíname, je v porovnaní s krížovou cestou stará dáma. Bola vybudovaná v povojnovom období v oveľa menšom prevedení, ako ju poznáme dnes. Ale k tomu sa vrátime neskôr. Kalvária, ktorá k nej vedie, pochádza z roku 2011 a vybudovali ju obyvatelia Gbelian a Nededze za finančnej pomoci ďalších okolitých obcí.

Prvýkrát sme toto miesto navštívili len pár dní pred jej slávnostným vysvätením, čiže pred 11 rokmi. Naposledy teraz a musíme úprimne skonštatovať, že sme zostali mierne dezorientovaní. Kým v roku 2011 bola kalvária ukrytá v hustom lesnom poraste, dnes po lese niet ani stopy a krížová cesta zostala vydaná napospas holej krajine. Síce sa charakter prostredia, v ktorom stojí, výrazne zmenil, toto miesto má naďalej svoje čaro a oplatí sa tu prísť načerpať kúsok duševného pokoja. Najmä v tomto predvianočnom období...

Z lesa rúbanisko

Ako kalváriu nájdete? Krížová cesta sa nachádza v miestnej časti Vŕšky, na hranici katastrov obcí Gbeľany a Nededza. My parkujeme auto na prvej nededzskej ulici (Na záplotí) v smere od Gbelian (pri školiacom stredisku automobilového závodu Kia) a pokračujeme po ulici smerom nahor. Míňame posledné rodinné domy a plynule prechádzame na lúčnu cestu. Teraz nás čaká mierne stúpanie. Čím stúpame vyššie, tým sa pred nami viac otvára okolitá krajina. Výhľady sú naozaj prvotriedne. V diaľke badať aj hrad Lietava.

Náš výlet začíname na Ulici Na záplotí na začiatku Nededze (od Gbelian). Žltá šípka ukazuje približnú polohu kalvárie.
Z asfaltovej cesty plynule prechádzame na lúčnu cestu, ktorá sa vinie nahor. Pripravte sa na mierne stúpanie.
Keď sa budete štverať hore, určite sa poobzerajte okolo seba. Výhľady sú tu naozaj ukážkové.

Keď sa blížime k prvému lesnému porastu, vieme, že už sme blízko. Naľavo sa pred nami odkrýva Nededza, Straník a v diaľke možno pozorovať aj časť Kotrčinej Lúčky. Lúčna cesta sa mierne stáča doprava a tu už zbadáme prvý kríž, začiatok kalvárie. Ako sme v úvode spomínali, v tejto chvíli zažívame mierny šok. Toto miesto zďaleka nepripomína to, čo sme navštívili pred niekoľkými rokmi. Hustý les zmizol, nahradila ho pustá krajina, zarastená vysokou trávou. Rozsiahly výrub zmenil toto miesto na nepoznanie...

Po ceste ku kalvárii vidíme naľavo Nededzu, Straník a v diaľke aj Žilinu.
Lúčna cesta sa mierne stáča doprava a my už pred sebou vidíme začiatok krížovej cesty.

Udržiavaná

Pokračujeme chodníkom nahor a zastavujeme pri prvom kríži. Tabuľka upevnená na veľkej skale nás informuje, že sme na začiatku Krížovej cesty Ježiša Krista, ktorá bola vybudovaná v roku 2011. Na druhej tabuli sú zvečnené mená ľudí a rodín, ktoré na stavbu prispeli. Postupne prechádzame od zastavenia k zastaveniu. Vidieť, že sa o kalváriu miestni veriaci vzorne starajú. Plochy okolo jednotlivých zastavení sú vykosené, udržiavané. Pri každom kríži a kameni sa nachádza váza s umelou kyticou a kahanec.

Začiatok Krížovej cesty Ježiša Krista... Pri kríži je osadené tabuľa s menami ľudí, ktorí prispeli na jej výstavbu.
O kaplnku sa miestni pekne starajú. Plochy okolo zastavení sú vykosené, pri každom kameni sa nachádza kahanec a kytica.

Postupne sa dostávame na koniec kalvárie. Štrnáste zastavenie však nie je našou poslednou zastávkou. Ako vieme, krížová cesta neoficiálne končí pri kaplnke, ktorá má dlhú a zaujímavú históriu a práve kaplnka bola dôvodom, prečo tu tunajší obyvatelia vybudovali krížovú cestu. A nie prvú.

Z vďaky za prežitie

História kaplnky siaha do obdobia druhej svetovej vojny. Jej prvotná podoba bola oveľa skromnejšia, ako ju poznáme dnes. Pôvodne išlo o malú drevenú kaplnku umiestnenú na strome. Jej zhotoviteľom bol obyvateľ Nededze Vincent Ferjanec, ktorý sa tu po úteku z bojiska skrýval pred nepriateľmi. Z vďaky, že prežil strastiplnú cestu domov a že ho nepriateľské vojská, ktoré v tom čase okupovali jeho rodnú dedinu, nezajali, zavesil na strom, kde sa ukrýval, malú kaplnku, ktorú venoval Matke Božej.

Kaplnka tu takto prežila niekoľko desaťročí a len zopár miestnych ľudí vedelo o jej existencii. V jeden deň sa však do tejto časti lesa prihnal silný vietor a strom, na ktorom kaplnka visela, zlomil ako zápalku. Kaplnka bola zničená... Obyvateľom, ktorí toto miesto radi navštevovali, nebol jej osud ľahostajný, a preto tu postavili novú, kamennú kaplnku, ktorú miestny farár vysvätil v roku 2009 na Kaplnku Matky Božej.

Kaplnka Matky Božej pred výrubom a po... To je zmena, čo poviete?

Nová kaplnka, nová kalvária

Pri príležitosti vybudovania novej kaplnky bola o pár rokov neskôr k nej postavená aj nová krížová cesta. Ku starej kaplnke už jedna kalvária viedla, tvorili ju obrazce v drevených rámoch, ktoré boli zavesené na stromoch. Po postavení novej kaplnky sa však miestni rozhodli, že aj krížová cesta si žiada nový šat. Vyzbierali dostatok finančných prostriedkov a mohli sa pustiť do realizácie.

A tak vznikla nová kalvária, po mnohých stránkach jedinečná. Jednotlivé zastavenia sú zachytené na mramorových obrazcoch, ktoré sú osadené do vápencových kameňov. Zaujímavosťou je, že pochádzajú z neďalekého Polomu. Pri kameňoch je osadených dokopy trinásť krížov, ktoré sú do zeme zasadené v takej polohe, v akej svoj kríž niesol Ježiš.

Kamene, do ktorých sú osadené mramorové tabule, pochádzajú z Polomu.

Samotná kaplnka, ktorá je akýmsi vyvrcholením alebo čerešničkou na záver, sa nachádza za zákrutou pred posledným zastavením krížovej cesty. Je obohnaná malým plotom, aby do jej priestorov nechodila lesná zver. Pri kaplnke sa nachádzajú lavičky na duchovné rozjímanie či modlitbu. Aj tu vidieť, ako rozsiahly výrub zmenil charakter prostredia, v ktorom sa kaplnka kedysi nachádzala. Kým predtým bola obklopená hustým lesom, dnes je vydaná napospas rúbanisku. Dobrou správou je, že je to len dočasná situácia. Kde-tu sú vysadené mladé stromčeky, možno sa o desať, dvadsať rokov opäť dočká súkromia, ktoré jej kedysi poskytoval tmavý les.

Štrnáste zastavenie nie je našou poslednou zastávkou. Za zákrutou sa nachádza kaplnka, ktorá má dlhú a zaujímavú históriu.

Každopádne návštevu tohto miesta určite odporúčame. O kalváriu a kaplnku sa miestni príkladne starajú a v peknom slnečnom počasí, na aké sme mali šťastie aj my, budete mať krásne výhľady do okolia. A v zimnom zasneženom období môže byť návšteva tohto miesta ešte krajšia... A čo viac človeka nabije energiou ako pobyt na čerstvom vzduchu? My sme si návštevu gbeliansko - nededzskej kalvárie veľmi užili a určite sa tu ešte niekedy vrátime.


Súvisiaci článok
TIP NA VÝLET: Cintorín, ktorý takmer pochovala lavína
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť