Štvrtok 16. 05. 2024 21:15:40 | Meniny má Svetozár

Poslanci v Žiline sa zídu v utorok. Rokovať budú o zvyšovaní daní a poplatkov, aj o rozpočte

Mestské zastupiteľstvo v Žiline bude v utorok rokovať aj o zvýšení daní a poplatkov. Zvýšiť sa majú dane z bytov, pozemkov, stavieb, aj za psa v rodinnom dome. Tá dokonca dvojnásobne z 5 eur na 10 eur za rok. Takmer dvojnásobne, z 0,5 eur na 0,9 eura za meter štvorcový a rok, sa má zvýšiť aj dať z bytov. FOTO: Mesto Žilina

Michal Filek|11. december 2022|19:09:58

Daň za psa v byte zostane nezmenená. Majiteľ bude platiť 40 eur za rok. Narastie aj daň zo stavieb. Najviac zo stavieb na bývanie – z 50 centov na 90 centov. Daň za predajný automat má narásť zo 100 na 120 eur za rok.

Zvyšovanie daní a poplatkov avizoval prednedávnom primátor Peter Fiabáne. Mestu totiž v rozpočte chýba približne 10 miliónov eur, v dôsledku energetickej krízy, inflácie a parlamentom schvaľovaných balíčkov. V návrhu budúcoročného rozpočtu chýba mestu Žilina takmer 10 mil. eur, čo je asi 10 % rozpočtu. Výdavky na odpadové hospodárstvo v meste sú napríklad 5,8 mil. eur, správa verejného osvetlenia mesto stojí ročne 1,3 mil. eur a výdavky na mestskú hromadnú dopravu tvoria v rozpočte sumu približne 7 mil. eur.

Podľa primátora, by mal ročný poplatok za komunálny odpad na osobu stúpnuť z 27 eur na 37 eur. Ostatné dane a poplatky by mali stúpnuť v budúcom roku asi o 20 percent.


Súvisiaci článok
VIDEO: Fiabáne oznámil zvýšenie daní a poplatkov pre Žilinčanov. Odsúhlasiť to musí zastupiteľstvo
Čítajte viac >

Poslanci budú rokovať aj o návrhu na vzatie investičného úveru vo výške 3,8 milióna eur. Peniaze by mali by prioritne určené na financovanie povinnej spoluúčasti pri projektoch z európskych fondov.

Úver vo výške 400 000 eur si plánuje zobrať aj Dopravný podnik mesta Žilina. „Dôvodom je mať k dispozícii financie v čase nepredvídaných okolností spojených s neočakávaným rastom cien, na krátkodobé financovanie prevádzkových potrieb spoločnosti v prípade výpadku tržieb, a tiež na krytie zvýšených výdavkov na energie v zimných mesiacoch,“ uvádza predkladateľ v dôvodovej správe.

Na schválenie týchto bodov potom nadviaže najdôležitejší dokument samosprávy, a tým je návrh programového rozpočtu mesta Žilina.

Či návrhy z dielne primátora a vedenia mesta v zastupiteľstve prejdú, je v tejto chvíli otázne. Niektorí poslanci sa nechali počuť, že ho nepodporia.

„Zvyšovať Žilinčanom dane v období energetickej krízy a rekordnej inflácie nepovažujeme za dobré a preto návrh v predloženom znení nepodporíme,“ nechal sa počuť poslanecký klub zaZA, ktorému predsedá František Talapka.

Podľa klubu, ktorí sa v minulom volebnom období vyprofiloval ako opozičný voči vedeniu mesta, dostanú mestá a obce od štátu ďalšie kompenzácie, celkovo by malo ísť o asi 300 miliónov eur. Z toho by mala byť 100 miliónov čiastočná kompenzácia výpadku z prijatia daňového bonusu a 200 miliónov eur kompenzácia nákladov na rastúce energie pre samosprávy počas budúceho roka.

„Stále bude nutné do veľkej miery šetriť, ale vďaka tomuto kompenzačnému balíku by naozaj žiadna samospráva nemala byť ohrozená nejakým bankrotom alebo krachom.“

0001.jpg

0002.jpg


Súvisiaci článok
Zdá sa, že koalícia Randu, Talapku a nezaradených nie je ešte tak istá, ako ju prezentovali
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť